Κινηματογραφος

Animasyros 2023: Τα highlights του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στη Σύρο με πολλά αφιερώματα

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
animasyros_2023

Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει από 26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου στη Σύρο

Το ANIMASYROS 2023, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει και φέτος, 26 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, κατά κόσμον Σύρο. Πανελλαδικές πρεμιέρες, αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, κύρια θεματική του φεστιβάλ το animation και η Αρχαία Ελλάδα, δύο θρυλικοί σκηνοθέτες της Disney σε masterclass και η νέα ενότητα speed dating sessions της Aγοράς είναι μερικά μόνο από τα highlights του φετινού ANIMASYROS που θα σας συναρπάσει.

animasyros

Η αυλαία του φετινού ANIMASYROS 2023, θα ανοίξει με την πολυβραβευμένη ταινία Nayola του José Miguel Ribeiro, μία συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών (Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία), που παρουσιάζεται σε πανελλαδική πρεμιέρα, παρουσία των συντελεστών της. Με την πολιτική και το προσωπικό βίωμα, το παρελθόν και το παρόν να διαπλέκονται, αναπαριστάται η ιστορία τριών γυναικών που μαστίζονται από τον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα. Η Nayola αναζητά τον σύζυγό της που εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ, δεκαετίες αργότερα, όταν η χώρα βρίσκεται επιτέλους σε ειρήνη, εκείνη δεν έχει επιστρέψει ακόμα. 

animasyros_2023_nayola-poster

Αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής και κύρια θεματική του φεστιβάλ «το animation και η Αρχαία Ελλάδα»

Αναγνωρίζοντας την άνθηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη δημιουργική βιομηχανία animation της Ιβηρικής χερσονήσου, αλλά και της Λατινικής Αμερικής, το ANIMASYROS παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές, με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana, με ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ Animac Lleida από την Ισπανία και Cinanima από την Πορτογαλία, που έχουν ήδη προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την βραβευμένη γαλλο-ισπανική ταινία Unicorn Wars του Alberto Vázquez σε πανελλαδική πρεμιέρα, το Mironins, μία ταινία που ζωντανεύει έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Joan Miró και που θα αγαπήσουν σίγουρα οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του Φεστιβάλ παρουσία του σκηνοθέτη Mikel Mas Bilbao, τη σουρεαλιστική La Otra Forma του Diego Felipe Guzman από την Κολομβία και τη νέα ταινία του προτεινόμενου για Όσκαρ Alê Abreu, Perlimps, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους.    

animasyros_2023_unicorn_wars_
animasyros_2023_perlimps

Κεντρικός πυλώνας της φετινής διοργάνωσης είναι ένα αφιέρωμα στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, παρουσιάζοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε αρχαίους μύθους στη μεγάλη οθόνη και θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. 

animasyros_2023

Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ακόμη τις 17 καλύτερες σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στην Πολωνική σκηνή ανιμέισον σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Etiuda & Anima της Κρακοβίας. Στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η βραβευμένη μεγάλου μήκους Titina της Νορβηγίδας Kajsa Næss, που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου. 

animasyros_2023_7

Το Φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο, περιλαμβάνει και διαγωνιστικά τμήματα, ενός Open Call που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, όπου υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 3.000 συμμετοχές από 115 χώρεςΤο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του ANIMASYROS 2023 συγκαταλέγει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες, αλλά και το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα, με τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές. Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται, επίσης, στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό με βραβείο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ANIMASYROS συνδιαλέγει επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και τις ταινίες του τμήματος Animapride με LGBTQI+ περιεχόμενο. 

animasyros_2023_6

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε μια από τις πιο εντυπωσιακές συμμετοχές, καθώς για πρώτη φορά οι θρυλικοί Αμερικανοί σκηνοθέτες της Disney, John Musker & Ron Clements, που δημιούργησαν τη Μικρή Γοργόνα (1989) και την ταινία Οι περιπέτειες του Ηρακλή (1997) θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό masterclass βασισμένο στην τελευταία και θα διηγηθούν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας, κάτι που ταιριάζει απόλυτα και με το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, για την Αρχαία Ελλάδα. 

animasyros_2023_4

Η Αγορά του ANIMASYROS

Aπό τα πιο δυναμικά κομμάτια του Φεστιβάλ πλέον, που το ορίζει ως κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η Αγορά του ANIMASYROS, που διαμορφώνονει διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Pitching Forum. Οι παρουσιάσεις, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης και η νέα ενότητα των speed dating sessions, που διοργανώνονται για πρώτη φορά φέτος, προσφέρουν τη δυνατότητα σε ένα διεθνές κοινό επαγγελματιών - και όχι μόνο - να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος. Φυσικά ούτε από αυτό μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα, ενώ μερικές ακόμη θεματικές που παρουσιάζονται αφορούν στη θηλυκή δημιουργικότητα στις ταινίες ανιμέισον τεκμηρίωσης και masterclasses και συζητήσεις από διεθνούς φήμης Ισπανούς παραγωγούς. 

animasyros_2023peg

Στη νέα δράση, το speed dating, 15 Έλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ανιμέισον, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο. Και για όσους ενδιαφέρονται, ο τρόπος υποβολής πρόθεσης συμμετοχής στα speed dating sessions θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

animasyros_2023_jpeg

Τέλος, για άλλη μια χρονιά διοργανώνεται το 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutor την  Tünde Vollenbroek, μία από τις πιο βασικές προσωπικότητες του animation στην ευρωπαϊκή κοινότητα, με πολυετή εμπειρία στο coaching σε μεγάλα φεστιβάλ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε συμμετέχοντες 6 επιλεγμένων projects να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό, σε διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation και σε πιθανούς επενδυτές (Pitching Sessions). Η διεθνής επιτροπή αποτελείται από τους παραγωγούς Viviane Vanfletėren, Bruno Caetano και Agnė Adomėnė, τη δημοσιογράφο και ιστορικό ανιμέισον Nancy Denney Phelps και τη συντονίστρια της Αγοράς και σκηνοθέτιδα Μαρινέτα ΜΑΚ Κρητικού. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ