Κινηματογραφος

Η εθελόντρια: Μοναχικό δράμα με φόντο το προσφυγικό

Κριτική για την ταινία της Νέλι Ρεγκουέρα

2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 866
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Εθελόντρια

Κριτική για την ταινία «Η εθελόντρια (La voluntaria)» της Νέλι Ρεγκουέρα με πρωταγωνιστές τους Κάρμεν Μάτσι, Ιτσάσο Αράνα, Ντέλια Μπρουφάου

Η μοναχική Μαρίσα είναι μια 65χρονη γιατρός από την Ισπανία που μόλις συνταξιοδοτήθηκε. Φτάνει στην Ελλάδα για να εργαστεί ως εθελόντρια σε ΜΚΟ φροντίζοντας μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη χώρα μας. Στον καταυλισμό όπου βρίσκει αντικείμενο εργασίας, δημιουργεί ιδιαίτερο δέσιμο με ένα αγόρι από τη Συρία που έχει χάσει τους γονείς του αλλά προκαλεί την αντίδραση των υπευθύνων. 

Γυρισμένη στην Ελλάδα με περίσσευμα τρυφερότητας και καταγγελτικής διάθεσης, η ταινία της Νέλι Ρεγκουέρα αποπειράται να κριτικάρει την προβληματική δομή των ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Χωρίς να προβαίνει στην αποτύπωση σκληρών συνθηκών (αν και σε μία σκηνή η περιγραφή ενός μετανάστη για την «κόλαση της Μόρια που δεν υπήρχε νερό και φαγητό παρά μόνο σκουπίδια» δεν αφήνει απορίες για την άτυχη μοίρα των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη) η Νέλι Ρεγκουέρα επικεντρώνει τον προβληματισμό της στο ψυχολογικό και συναισθηματικό δέσιμο της Μαρίσα με τον μικρό Αχμέτ. Γύρω από τη σχέση τους ξετυλίγεται ένα ανθρώπινο δράμα έντιμων προθέσεων, το οποίο όμως χάνεται από ένα σημείο κι έπειτα στην αφέλεια. Η επιπόλαιη συμπεριφορά της έμπειρης γυναίκας δεν δικαιολογείται σε κανένα σημείο του δεύτερου μισού του έργου και πάλι καλά που στο φινάλε η σκηνοθέτρια βρίσκει την ψυχραιμία να μαζέψει τις τρύπες του σεναρίου, με δυνατό και απέραντα σκληρό τρόπο. 

Η ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ | LA VOLUNTARIA (Greek trailer)
INFO
Η εθελόντρια
Η εθελόντρια The Volunteer
2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νέλι Ρεγκουέρα
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κάρμεν Μακί, Γιάννης Τσορτέκης, Ιτσάσο Αράνα, Ντέλια Μπρουφάου, Γιόχαν Λέβι, Χανριέτα Ράουθ
  • χρονολογια: 2022
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ