Κινηματογραφος

Το CGI «σκοτώνει» το φιλί στο σινεμά;

Μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία πρόδωσε την κινηματογραφική μαγεία

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιλί του Ryan Gosling και της Emma Stone στο La La Land @instagram
Φιλί του Ryan Gosling και της Emma Stone στο La La Land @instagram

Το φιλί του Τζόνα Χιλ και της Λόρεν Λόντον στη ρομαντική κωμωδία «You People» ήταν προϊόν τεχνολογίας CGI - Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κινηματογράφου;

Φιλήθηκαν πραγματικά ο Τζόνα Χιλ και η Λόρεν Λόντον στο «You People»;

Ο συμπρωταγωνιστής τους στην ταινία του Netflix, Άντριου Σουλτς, ισχυρίστηκε πρόσφατα στο podcast «The Brilliant Idiots» δεν φιλήθηκαν στην πραγματικότητα στην ύστατη σκηνή της ταινίας.

«Υπάρχει ένα ξεκαρδιστικό πράγμα - δεν ξέρω καν αν πρέπει να το μοιραστώ, αλλά η τελευταία σκηνή, δεν φιλιούνται καν», είπε ο Σουλτς. «Είναι CGI. Ορκίζομαι στο Θεό».

Ο κωμικός είπε ότι ενώ γυριζόταν η σκηνή στην οποία οι χαρακτήρες του Έζρα (Τζόνα Χιλ) και της Αμίρα (Λόρεν Λόντον) συμφιλιώνονται και παντρεύονται, οι δύο ηθοποιοί στην πραγματικότητα δε σφράγισαν τα χείλη τους. Ο Σουλτς υπέθεσε ότι στην ολοκληρωμένη ταινία η σκηνή θα απομακρυνόταν από το ζευγάρι.

Why Did Lauren London & Jonah Hill ‘Fake Kiss’ In You People? - CH News

«Είμαι εκεί και παρακολουθώ τον γάμο και τους βλέπω να πηγαίνουν για το φιλί και τα πρόσωπά τους να σταματούν ως εδώ, και λέω: “Αναρωτιέμαι πώς θα το παίξουν αυτό στην ταινία. μάλλον θα το κόψουν ακριβώς εκεί”», είπε ο Σουλτς. «Αλλά στην ταινία μπορούσες να δεις τα πρόσωπά τους να πλησιάζουν και να μεταμορφώνονται λίγο σε ένα ψεύτικο φιλί».

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, και έως σήμερα οι υπεύθυνοι του Netflix δεν είχαν απαντήσει στο σχετικό ερώτημα του CNN entertainment, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον του κινηματογράφου, όσο και η πίστη του κοινού στη μαγεία των εικόνων του.

Δεν αποτελεί ασφαλώς μυστικό ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σινεμά μπορούν να κατορθώσουν τα πάντα με το CGI, συντομογραφία του Computer Generated Images.

Μπορούν να δημιουργήσουν δράκους για το «Game of Thrones» ή τον Thanos να ρίξει ένα ολόκληρο φεγγάρι στον Iron Man για τις ανάγκες του φραντσάιζ της Marvel, οπότε είναι λογικό να είναι σε θέση να κάνει τον Τζόνα Χιλ να φιλήσει τη Λόρεν Λόντον.

Το φιλί του Τζόνα Χιλ και της Λόρεν Λόντον στη ρομαντική κωμωδία «You People» ήταν προϊόν τεχνολογίας CGI - Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κινηματογράφου;
Εμβληματικά κινηματογραφικά φιλιά, όπως εκείνο ανάμεσα στον Τόμπι Μαγκουάιρ και την Κίρστεν Ντανστ στο «Spider Man», ίσως εκλείψουν στον κινηματογράφο του μέλλοντος © Columbia Pictures/Sony Pictures

Αλλά από την άλλη πλευρά, πρόκειται για το είδος της πρακτικής που κάνει το σινεμά να μοιάζει με πέρα από τα όρια εξαπάτηση. Το «You People» είναι romcom, και αν μη τι άλλο οι άνθρωποι φιλιούνται μεταξύ τους στις ανάλαφρες κωμωδίες.

Στερώντας από τους θεατές την κορυφαία εκδήλωση μιας ρομαντικής ταινίας προς όφελος ορισμένων εντολών στον υπολογιστή, η κινηματογραφική βιομηχανία «κλέβει» από το κοινό τη στιγμή της οικειότητας.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πλαστογραφείται. Μόλις πέρυσι, το μεγάλο comeback της Λίντσεϊ Λόχαν στο «Falling For Christmas» του Netflix τελείωσε με ένα φιλί μεταξύ του Κορντ Όβερστριτ και της ηθοποιού που ντουμπλάριζε τη Λόχαν. Ενώ στην πλειάδα των χριστιανικού περιεχομένου ταινιών του, ο ευαγγελιστής Κερκ Κάμερον φιλά μόνο τη γυναίκα του, ακόμη και αν πρέπει να ντυθεί συμπρωταγωνίστριά του, για να μην καταστρέψει τα θεμέλια του γάμου τους.

Falling For Christmas Kiss Scene | Lindsay Lohan | Netflix

Τα κινηματογραφικά φιλιά της πανδημίας και η προέλαση του CGI

Μετά τον Covid-19, αυτό δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλο θέμα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι κινηματογραφιστές δεν ήξεραν καν εάν θα μπορούσαν να εμφανίσουν ξανά τακτικές σκηνές φιλιών, σχεδιάστηκαν κάθε είδους λύσεις.

Παρόλο που τελικά κατέληξαν σε μια συναίνεση που περιελάμβανε τους ηθοποιούς να απολυμαίνουν καλά το στόμα τους μετά από κάθε φιλί, στο παρασκήνιο σειρές όπως το «EastEnders» έβαζαν τους πρωταγωνιστές τους να φιλιούνται μέσα από διαφανείς οθόνες που στη συνέχεια αφαιρούνταν ψηφιακά, ενώ δε δίστασαν ακόμη και να επιστρατεύσουν τους πραγματικούς συντρόφους των ηθοποιών για τις ανάγκες των γυρισμάτων που περιλάμβαναν φιλιά.

Πρόκειται επομένως για μια πρακτική η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Αλλά τουλάχιστον όλα αυτά τα παραδείγματα αφορούσαν αληθινά φιλιά, είτε μέσω stand-in είτε μέσω πλαστικών βοηθημάτων.

Πλέον ωστόσο οι κριτικοί κινηματογράφου και οι σχολιαστές των τεκταινομένων της βιομηχανίας του σινεμά υποστηρίζουν ότι το CGI δημιουργεί ένα εντελώς νέο επίπεδο δημόσιας συζήτησης.

Το φιλί του Τζόνα Χιλ και της Λόρεν Λόντον στη ρομαντική κωμωδία «You People» ήταν προϊόν τεχνολογίας CGI - Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κινηματογράφου;
Μπαρτ Λάνκαστερ και Ντέμπορα Κερ σε ένα από τα διασημότερα κινηματογραφικά φιλιά, στην ταινία «Από εδώ ως την αιωνιότητα» του 1953 © Facebook/The Academy

Το CGI σημαίνει ότι παίρνουν δύο άτομα και τους κάνουν να κάνουν κάτι που δεν έκαναν, κάτι που εγείρει πολλά ζητήματα για το μέλλον της υποκριτικής. Εάν για παράδειγμα συμμετάσχετε σε μια ταινία, πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε τον σκηνοθέτη να μην σας κάνει να κάνετε επί της οθόνης πράγματα που δεν έχετε κινηματογραφήσει;

Το μέλλον της οικειότητας στο Χόλιγουντ θα είναι ψεύτικες σκηνές σεξ; Θα χρειαστεί οι ηθοποιοί να αναζητήσουν συγκεκριμένες νομικές ρήτρες που θα τους υπόσχονται ότι δεν θα μετατραπούν σε λάγνα άβαταρ στην επεξεργασία της παραγωγής;

Υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα που τίθενται εδώ, τόσο για τους δημιουργούς όσο και για το κοινό του κινηματογράφου. Και έχει ενδιαφέρον ότι θέτει αυτά τα ζητήματα μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία σαν το «You People».

(Με πληροφορίες του CNN και του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ