Κινηματογραφος

Η Danielle Deadwyler και ο «συστημικός ρατσισμός» των Όσκαρ

Γιατί ούτε μία μαύρη ηθοποιός στις υποψηφιότητες του Α' Γυναικείου Ρόλου;

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Danielle Deadwyler
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Danielle Deadwyler © EPA/TOLGA AKMEN

H Danielle Deadwyler εκτός υποψηφιοτήτων στα Όσκαρ 2023 - Kαταγγέλλει το Χόλιγουντ για «συστημικό ρατσισμό»

Η Danielle Deadwyler δήλωσε ότι το Χόλιγουντ είναι «βαθιά επηρεασμένο από συστημικό ρατσισμό». Η Αμερικανίδα ηθοποιός εξαπέλυσε τα βέλη της κατά της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ 2023, όπου καμία μαύρη γυναίκα ηθοποιός δεν βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο.

Τόσο η Danielle Deadwyler όσο και η Viola Davis δεν μπήκαν στις υποψηφιότητες, όπως περίμεναν αρκετοί θαυμαστές τους λαμβάνοντας υπόψιν τις εκπληκτικές ερμηνείες τους. Η Danielle Deadwyler πρωταγωνιστεί στην ταινία «Till».

Στο βιογραφικό δράμα «Till», η ηθοποιός υποδύεται τη μητέρα του Emmett Till, ενός 14χρονου μαύρου αγοριού που λιντσαρίστηκε στον Μισισιπή το 1955, όταν κατηγορήθηκε ότι σφύριξε σε μια λευκή γυναίκα.

TILL | Official Trailer | MGM Studios

«Θα τολμούσα να πω ότι το σύστημα είναι βαθιά επηρεασμένο από τον συστημικό ρατσισμό που έχει διαμορφώσει τη χώρα μας» και ο οποίος επηρεάζει «από το εκπαιδευτικό σύστημα, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και σε οποιοδήποτε μέρος της καθημερινής αμερικανικής ζωής», ξεκαθάρισε στη δήλωσή της στο BBC Radio η Danielle Deadwyler, κάνοντας και μια αναφορά στον βίαιο θάνατο του Τάιρ Νίκολς, του 29χρονου μαύρου Αμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Μέμφις.

Μαύροι ηθοποιοί στα Όσκαρ - Η διαμαρτυρία #OscarsSoWhite

Από το 2015 και τη διαμαρτυρία #OscarsSoWhite η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει αυξήσει τις υποψηφιότητες μαύρων ηθοποιών, ωστόσο ακόμα -όπως επισημαίνει η Danielle Deadwyler- υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ ήταν η Χάτι ΜακΝτάνιελ για τον ρόλο της οικιακής βοηθού στην ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Ακολούθησε ο Σίντεϊ Πουατιέ ο οποίος έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ταινία «Κάτω από το Βλέμμα του Θεού».

Hattie McDaniel winning Best Supporting Actress: 12th Oscars (1940)
Sidney Poitier Wins Best Actor | 36th Oscars (1964)

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ