Κινηματογραφος

#MeToo: Τρεις ταινίες να δείτε μαζί με το «Κάποια Μίλησε»

Η «Βόμβα», η «Βοηθός» και η «Αθλήτρια Α», με #MeToo θεματολογία, που αξίζει να δείτε

Γιώργος Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

#MeToo ταινίες: «Βόμβα», «Η Βοηθός» & «Αθλήτρια Α», τρεις ταινίες σαν το «Κάποια Μίλησε»

Τον Οκτώβριο του 2018, το Pew Research Center ανέφερε πως το hashtag #MeToo είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 19 εκατομμύρια φορές στο Twitter. Τότε είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την έκρηξη του κοινωνικού κινήματος που πυροδοτήθηκε από την Αλίσα Μιλάνο – αν και η φράση είχε ήδη θεμελιωθεί από την Ταράνα Μπερκ το 2006. Σήμερα το MeToo έχει ριζώσει γερά στη γλώσσα και στην κουλτούρα. Η σχέση του MeToo με το φεμινισμό έχει γίνει περίπλοκη, καθώς η συζήτηση περί της συμβολής του στο κίνημα αποκτά όλο και περισσότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του στην ενδυνάμωση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης έχει υπάρξει κρίσιμος.

Αυτή την εβδομάδα έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και η ταινία «Κάποια Μίλησε» της Μαρία Σρέιντερ. Το σενάριο της Ρεμπέκα Λένκιεβιτς, βασισμένο στο βιβλίο του 2019 των ρεπόρτερ Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούχεϊ, ακολουθεί την προσπάθειά τους να εκθέσουν το ιστορικό κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης, για το οποίο καταδικάστηκε αργότερα ο μεγαλοπαραγωγός Χάρβι Γουάινστιν.

Με αφορμή το «Κάποια Μίλησε» βρήκαμε τρεις ακόμα ταινίες που αναπαριστούν γυναικείες εμπειρίες, μυθοπλαστικές και μη, που κραυγάζουν «MeToo» και αξίζει να τις δείτε.

Βόμβα (Bombshell)

Στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των Προεδρικών εκλογών του 2016, η κεντρική παρουσιαστής του Fox News, Μέγκιν Κέλι, αντιμετωπίζει τα πυρά των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ, μετά την απόφασή της να ζητήσει εξηγήσεις, ζωντανά, για τις σεξιστικές δηλώσεις του. Η «Βόμβα», βασισμένη στα αληθινά γεγονότα, ακολουθεί την ιστορία τριών τηλεπαρουσιαστριών που πρόκειται να τα βάλουν με τον Πρόεδρο του καναλιού τους, Ρότζερ Έιλς, τον οποίο κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Βοηθός (The Assistant)

Το «The Assistant» προσεγγίζει το θέμα του γειωμένα και εστιάζει στην εργασιακή καθημερινότητα της Τζέιν, μιας νεοσύλλεκτης βοηθού σε μια Νεοϋορκέζικη εταιρία κινηματογραφικής παραγωγής. Με τη φανταστική Τζούλια Γκάρνερ (Ozark) στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η αφήγηση ακολουθεί την Τζέιν σε συνεχή και απελπιστικά αδιέξοδα, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τη φρικώδη εμπειρία της σε ένα σεξιστικό, διεφθαρμένο εργασιακό περιβάλλον. Η Κίτι Γκριν είναι η σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και μοντέρ της «Βοηθού».

Αθλήτρια Α (Athlete A)

To Athlete Α είναι ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθά μια ομάδα δημοσιογράφων της αμερικανικής εφημερίδας Indianapolis Star, καθώς ερευνά και αποκαλύπτει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν αθλήτριες της Γυμναστικής Ομοσπονδίας από τον γιατρό Λάρι Νασάρ. Ο τίτλος αναφέρεται στη αθλήτρια Maggie Nichols, η οποία έφερε το ψευδώνυμο «Αθλήτρια Α» για να προστατεύσει την ταυτότητά της, ενώ οι έρευνες για τη σεξουαλική κακοποίησή της ήταν σε εξέλιξη. Οι σκηνοθέτες Μπόνι Κοέν και Τζον Σένκεν δεν περιορίζονται στην εξιστόρηση των αποτρόπαιων πράξεων ενός ανθρώπου. Επεκτείνει την κριτική του στο σύνολο της Ομοσπονδίας, στη βιαιότητα των ανταγωνιστικών πρακτικών της και στις σκληρές επιπτώσεις τους σε ανήλικα κορίτσια.