Κινηματογραφος

Η σκηνή που η Αλίκη Βουγιουκλάκη χτύπησε το κεφάλι της και έπεσε αναίσθητη (βίντεο)

Στην ταινία «Μανταλένα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σκηνή στη «Μανατλένα» που τραυματίστηκε σοβαρά

Το πιο γνωστό ατύχημα της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν αυτό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της «Μανταλένας», η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1960.

Η συγκεκριμένη σκηνή έχει καταγραφεί από την κάμερα και μάλιστα δεν γυρίστηκε ποτέ ξανά, όπως αναφέρει η εκπομπή της ΕΡΤ «Πρόσωπα» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Πρόκειται για τη σκηνή του τσακώνεται με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ πάνω στις βάρκες. Εκείνη, σύμφωνα με το σενάριο πρέπει να χάσει την ισορροπία της και να πέσει στο νερό.

Την ώρα όμως που συνέβη αυτό, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι της στη βάρκα.

Η ηθοποιός έπεσε στο νερό, χωρίς τις αισθήσεις της και επικράτησε πανικός. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά η ηθοποιός συνήλθε.

Η πλοκή της ταινίας

Η ταινία ξεκινά με τις δύο βάρκες που κάνουν μεταφορές από το Ασπρονήσι στο απέναντι νησί, και με τα παιδιά των βαρκάρηδων, Μανταλένα (Αλίκη Βουγιουκλάκη) και Λάμπη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) να διαπληκτίζονται.

Ο άρρωστος πατέρας της Μανταλένας (Λαυρέντης Διανέλλος) πεθαίνει κι εκείνη του ορκίζεται ότι θα κάνει τα πάντα να μην πεινάσουν τα ορφανά (Βασίλης Καΐλας, Γεωργία, Χρυσώ, Κορνελιώ, Παρασκευώ & Ποθητώ).

Παρ' όλα αυτά, ο Γεωργάρας (Θόδωρος Μορίδης) αποφασίζει να μην αφήσει τη Μανταλένα να είναι βαρκάρισσα, ενώ και το χωριό έχει πρόβλημα με αυτό, καθώς θεωρούν πως αυτή είναι ανδρική δουλειά.

Ενώ οι περισσότεροι μόνο από ελεημοσύνη θέλουν να τη βοηθήσουν, εκείνη το αρνείται γιατί είναι περήφανη, ενώ παράλληλα τα χρέη της τρέχουν, και αναγκάζεται να πουλήσει τον γάιδαρό της. Ο παπα-Φώτης (Παντελής Ζερβός), που συμπαθεί την κοπέλα, σκαρφίζεται ένα σχέδιο, για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει το όνομά της στο χωριό και να αλλάξουν στάση οι συντοπίτες της. Ο παπάς αρχίζει ένα θρησκευτικό κήρυγμα στους χωριανούς, για να βοηθήσουν τη Μανταλένα, καθώς το να πιάσει τον Σταυρό μία γυναίκα ήταν σίγουρα θέλημα Θεού. Την επομένη, όλοι θέλουν να μπουν στη βάρκα της Μανταλένας.

Ο Γεωργάρας όμως αγοράζει βενζινοκίνητη βάρκα από την Αθήνα, κι αυτό σημαίνει πως η Μανταλένα φαλιρίζει ξανά.

Έπειτα η Μανταλένα, ως ύστατη λύση, σκέφτεται να πουλήσει το σπίτι για να πάρει κι αυτή βενζινοκίνητη βάρκα. Παράλληλα, αρνείται να παντρευτεί απλά για τα λεφτά τον Γιακουμή (Σπύρος Καλογήρου), που την πολιορκεί καιρό. Η μοίρα, όμως, της παίζει άδικο παιχνίδι, καθώς το σπίτι της καίγεται από το καντηλάκι του πατέρα της. Κατόπιν, για να τηρήσει τον όρκο της, δέχεται ό,τι της πρότεινε ο παπάς: να παντρευτεί τον Γιακουμή. Στο γλέντι, ο Λάμπης της ζητά να χορέψουν και εκεί της αποκαλύπτει πόσο πολύ την αγαπά.

Η ταινία τελειώνει πάλι στο λιμανάκι, εκεί όπου άρχισε: πλέον ενωμένες οι δύο οικογένειες.