Κινηματογραφος

Halloween horror 2022: Η τριλογία που αξίζει να δείτε σήμερα

Μαραθώνιος ταινιών τρόμου

Φωτεινή Αλευρά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Halloween 2022: Η τριλογία «Η Νύχτα με τις Μάσκες» που πρέπει να δεις.

Έχουμε αφιερώσει στο παρελθόν χώρο και χρόνο σε μια αρκετά αγαπημένη κατηγορία ταινιών με φανατικούς θαυμαστές, η οποία δεν έχει καλύτερη ημερολογιακή αφορμή για αφιέρωμα, από το τέλος αυτού του μήνα και φυσικά την 31η Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Halloween. Οι ταινίες τρόμου και οι Halloween themed ταινίες είναι τόσες πολλές που μπορούμε να κάνουμε αφιερώματα μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ωστόσο, καθώς η απόλυτη ταινία της ημέρας ήταν, είναι και θα είναι χωρίς αμφιβολία η εμβληματική ταινία τρόμου του Τζον Κάρπεντερ, «Η Νύχτα με τις Μάσκες», η πρότασή μας για σήμερα είναι ένας μαραθώνιος ταινιών τρόμου, με μία από τις τριλογίες της επιτυχημένης σειράς ταινιών.

Ποια από όλες τις τριλογίες όμως; Θα απορήσει κάποια/ος από εσάς και δικαίως, καθώς το franchise έχει γίνει τόσες φορές reboot, έχουν γίνει τόσα remakes και κυκλοφορούν τόσα sequels τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψιν προηγούμενες ταινίες, ενώ τα πολλαπλά timelines των ιστοριών δεν συμβαδίζουν με τη χρονολογική σειρά της κυκλοφορίας κάθε ταινίας, που χρειάζεσαι υπόμνημα για να μην μπερδευτείς αγαπητέ αναγνώστη. Και επειδή υπάρχουν δεκατρείς ταινίες εκεί έξω που αφορούν στον Μάικλ Μάγιερς, είμαστε εδώ για να σε καθοδηγήσουμε.

Η αλήθεια είναι πως μια πρόσφατη αφορμή μάς βγάζει από το δίλλημα και μας οδηγεί κατευθείαν στη πιο πρόσφατη τριλογία, η οποία πηγάζει άμεσα από την ταινία του 1978, της απόλυτης κινηματογραφικής εμπειρίας τρόμου όπως την έχουμε χαρακτηρίσει και στο παρελθόν. Ο λόγος φυσικά για την πρόσφατη τριλογία αναβίωσης του μύθου της εμβληματικής ταινίας του Τζον Κάρπεντερ «Η Νύχτα με τις Μάσκες», με την ομώνυμη ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν του 2018 και η αφορμή δεν είναι άλλη από την πρόσφατη κυκλοφορία της ταινίας του ιδίου σκηνοθέτη, «Η Τελευταία Νύχτα με τις Μάσκες», η οποία ολοκληρώνει την τριλογία.

Η Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween), 2018
Το πιο πρόσφατο reboot της σειράς και η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία από όλες, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης ταινίας του 1978. Η ταινία αυτή λειτουργεί ως απευθείας sequel της αρχικής, θρυλικής πια ταινίας του Τζον Κάρπεντερ, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν κανένα άλλο reboot ή sequel από τα πολλά που προηγήθηκαν αυτής. Κατά την άποψή μας δικαίως, αφού είναι πιο πλήρης, ευνόητη και τρομακτική από όλα τα προηγούμενα. Σαράντα χρόνια μετά από εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, ο Μάικλ Μάγιερς αποδρά, για να προκαλέσει χάος στο Χάντονφιλντ, καταδιώκοντας την Τζέιμι Λι Κέρτις, η οποία επιστέφει ως Λόρι Στρόουντ.

Η Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween)

Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 (Halloween Kills), 2021
Η δεύτερη ταινία της τριλογίας, ξεκινά ακριβώς από εκεί που τελειώνει η προηγούμενη, τηρώντας τη χρονολογική σειρά, με τα γεγονότα να εξελίσσονται άμεσα από το φινάλε της ταινίας του 2018. Είναι μία από τις πιο αιματηρές όλου του έπους του Halloween (και των δεκατριών ταινιών δηλαδή) και εμπεδώνει την αίσθηση του Μάικλ Μάγιερς ως τον ανίκητο κακό, ο οποίος όντας θνητός κατέχει μυστηριωδώς, μια αδιανόητη φυσική δύναμη που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Ο Μάικλ βρίσκεται εγκλωβισμένος στο υπόγειο του φλεγόμενου σπιτιού της  Λόρι, από το οποίο κατορθώνει να επιβιώσει και να συνεχίσει να σκορπά τον τρόμο, ενώ η Λόρι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, επουλώνοντας τα τραύματά της.

Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 (Halloween Kills)

Η Τελευταία Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween Ends), 2022
Το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο της τριλογίας, η οποία ολοκληρώνει τη σειρά των ταινιών, έκανε πρεμιέρα πριν δύο εβδομάδες και μπορείς να την απολαύσεις άφοβα στην μεγάλη οθόνη. Η δράση τοποθετείται χρονολογικά τέσσερα χρόνια μετά την ταινία του 2021. Ο Μάικλ Μάγιερς φαίνεται να βρίσκει τον διάδοχό του, πριν το φινάλε. Ακόμα κι αν βρεις πως η ταινία δεν στέκεται αντάξια των προσδοκιών, το πιο πιθανό είναι πως είναι η τελευταία φορά που θα δούμε την Τζέιμι Λι Κέρτις ως Λόρι Στρόουντ, οπότε αξίζει τον κόπο και μόνο για αυτό.

Η Τελευταία Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween Ends), 2022

H ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Tulip.