Κινηματογραφος

Δημιουργοί και σταρ «δανείζουν» το όνομά τους στα 660 καθίσματα του ιστορικού σινεμά Studio

Οι άνθρωποι της 7ης Τέχνης θα αποκτήσουν θέση στην αίθουσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ιστορικός αθηναϊκός κινηματογράφος Studio καλεί το κοινό του σε μια πρωτότυπη σινεφίλ δράση: Αποκτούν ονόματα τα καθίσματά του - Έως 30/10 η ανοιχτή διαδικασία.
Δημιουργοί του σινεμά θα δώσουν το όνομά τους σε κάθε ένα από τα 660 καθίσματα του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης της πλατείας Αμερικής © Facebook / Studio new art star cinema

Ο ιστορικός αθηναϊκός κινηματογράφος Studio καλεί το κοινό του σε μια επετειακή σινεφίλ δράση: Αποκτούν ονόματα τα καθίσματά του - Έως 30/10 η ανοιχτή διαδικασία

To εγχώριο και διεθνές παλμαρέ του σινεμά δίνει την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του κινηματογράφου Studio, ο οποίος συμπληρώνει σε λίγες ημέρες 55 χρόνια λειτουργίας.

Σημαντικοί σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, μουσικοί, μοντέρ, τεχνικοί, παραγωγοί θα δώσουν το όνομά τους σε κάθε ένα από τα 660 καθίσματα του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης της πλατείας Αμερικής.

Παράλληλα δίπλα στα ονόματα θα υπάρχει και ένα QR code γεμάτο από πληροφορίες (βιογραφία, εργογραφία, φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις, κείμενα), για τον κάθε δημιουργό, καθώς και τρέιλερ των ταινιών του ή βίντεο των καλλιτεχνικών έργων του.

Τα QR codes θα είναι μία ανοιχτή διαδικασία, που θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα δεδομένα.

Στο επίσημο site του Studio καθώς και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του κινηματογράφου δίνονται στη δημοσιότητα οι προτάσεις για τα ονόματα, που θα είναι ανοιχτές σε σινεφίλ και δημιουργούς μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα αυτή η λίστα.

Στις 30 Οκτωβρίου, την ιδιαίτερη αυτή ημέρα που ιδρύθηκε το Studio πριν από 55 χρόνια, η λίστα με τα 660 ονόματα θα οριστικοποιηθεί.

Ο ιστορικός κινηματογράφος καλεί τον κόσμο να συμμετέχει και να προτείνει ονόματα δημιουργών που πιστεύει ότι πρέπει να πάρουν τη δική τους θέση στην αίθουσα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ertnews, κάθε συμμετοχή θα συνοδεύεται από ένα δωρεάν εισιτήριο για μία ταινία της επιλογής του θεατή στο Studio.

Επίσης, το σινεμά καλεί όποιον διαθέτει παλιά προγράμματα του κινηματογράφου Studio, να τα παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού, ώστε να σκαναριστούν με στόχο να εμπλουτιστεί το αρχείο.

Ο ιστορικός αθηναϊκός κινηματογράφος Studio καλεί το κοινό του σε μια πρωτότυπη σινεφίλ δράση: Αποκτούν ονόματα τα καθίσματά του - Έως 30/10 η ανοιχτή διαδικασία.
Η λίστα με τα 660 ονόματα θα οριστικοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το Studio πριν από 55 χρόνια © Facebook / Studio new art star cinema

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες Δημιουργών του Ελληνικού Κινηματογράφου και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου στον Flickr σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί από τους υπεύθυνους της αίθουσας.

Βαφτίζονται τα 660 καθίσματα του ιστορικού κινηματογράφου Studio – Η ιστορία της αθηναϊκής αίθουσας

Τον Οκτώβριο του 1967, ο Σωκράτης Καψάσκης ίδρυσε τον κινηματογράφο Studio. Σκοπός του ήταν να γίνει η αίθουσα που θα αποτελούσε το κέντρο της ανεξάρτητης κινηματογραφικής δημιουργίας σε μία εποχή που οι νέοι σκηνοθέτες ακολουθούσαν τα αντισυμβατικά προτάγματα της εποχής, χωρίς να περιφρονεί τα αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου.

Έτσι αυτή η ιστορική πια αίθουσα ξεπέρασε τα στενά όρια ενός κινηματογράφου και μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο για μία γενιά που αμφισβητούσε τις καθιερωμένες αξίες κι έβρισκε τις καλλιτεχνικές και πολιτικές τους ανησυχίες να αντανακλώνται σε όλο το φάσμα των ταινιών του Studio.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το σινεμά δεν έχασε την ταυτότητα του. Παρά την επικράτηση των multiplex κινηματογράφων. παρέμεινε η αίθουσα όπου προβάλλονταν οι ταινίες των δημιουργών.

55 χρόνια μετά, η ιστορία του γράφεται ακόμη. Το Studio new star art cinema παραμένει μία αίθουσα που στηρίζει την τέχνη του κινηματογράφου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ