Κινηματογραφος

Ο Γούντι Άλεν εγκαταλείπει τον κινηματογράφο μετά το τέλος της 50ής του ταινίας

Ετοιμάζει το πρώτο του μυθιστόρημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γούντι Άλεν: Αποχώρηση από τον κινηματογράφο μετά από 72 χρόνια πορείας - Η στροφή στη συγγραφή μυθιστορήματος

Ο Γούντι Άλεν μετά δεκαετίας σπουδαίας πορείας στον κινηματογράφο, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μεγάλη οθόνη μετά την ολοκλήρωση της 50ης του ταινίας και αφιερωθεί στη συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος. 

Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Γούντι Άλεν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο LaVanguardia για την προώθηση του νέου του βιβλίου της σειράς κόμικ «Zero gravity». Ο σκηνοθέτης είπε ότι δεν θα ήθελε να κάνει άλλες ταινίες, αλλά ότι επιθυμεί να γράψει ένα μυθιστόρημα. 

Ο 87χρονος Γούντι Άλεν μετρά ήδη 72 χρόνια στον κινηματογράφο. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει σχεδόν 50 ταινίες σε μια μακρά καριέρα που ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 15 ετών. Ανάμεσα στις μεγάλες του επιτυχίες είναι το Manhatten και Play it again, Sam. 

Η τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν διαδραματίζεται στο Παρίσι. Ο Γούντι Άλεν έχει 16 υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου, έχει σκηνοθετήσει 17 ηθοποιούς με υποψήφιες για Όσκαρ ερμηνείας. Επίσης, κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες στις τρεις πρώτες κατηγορίες ερμηνείας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Πριν από λίγους μήνες, σε συνέντευξή του στον Alec Baldwin μέσω Instagram Live, επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να γυρίσει μια νέα ταινία στο Παρίσι το φθινόπωρο. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης αποκάλυψε η 50ή του ταινία, που προηγουμένως λεγόταν ότι θα ήταν ένα δράμα παρόμοιο με το Match Point του 2005, πιθανότατα να είναι η τελευταία της καριέρας του.

Οι δύο πιο πρόσφατες ταινίες του Woody Allen, «A Rainy Day in New York», το 2019 και το ισπανικό, «Rifkin’s Festival» το 2021, κυκλοφόρησαν και οι δύο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το τελευταίο δεν είχε καλή απόδοση, αλλά το «A Rainy Day in New York», μια ρομαντική ταινία με πρωταγωνιστές τον Timothée Chalamet και την Elle Fanning, ήταν στην κορυφή των box office. Σημειώνεται ότι το «A Rainy Day in New York» ήταν επίσης η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε αφού η συμφωνία Woody Allen με την Amazon.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Woody Allen είπε ότι είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει την Covid-19 μέσω ενός μείγματος τύχης και προσοχής. «Όταν ήρθε η πανδημία ήμουν στο σπίτι μου, κρυμμένος κάτω από το κρεβάτι».Μετά από μια περίοδο λύπης που δεν μπορούσε να κάνει την ταινία που σχεδίαζε, είπε ότι άρχισε να επαναξιολογεί την κατάσταση. «Σκέφτηκα: Ε, μου αρέσει κάτω από το κρεβάτι. Δεν έχω να βγω έξω και δεν χρειάζεται να κάνω ταινία και να παίρνω αποφάσεις όλη μέρα».