Κινηματογραφος

Animasyros 2022: Επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Με βραβευμένες ταινίες, διεθνείς καλεσμένους, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, την πλούσια Αγορά και πληθώρα εκδηλώσεων

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το Animasyros 2021.

Animasyros 2022: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων θα πραγματοποιηθεί για 15η φορά στη Σύρο από 20 έως 25 Σεπτεμβρίου

Για 15η συνεχή χρονιά στήνεται στην πολύχρωμη πρωτεύουσα των Κυκλάδων η μεγάλη γιορτή του animation. Το ANIMASYROS επιστρέφει και πρόκειται να πραγματοποηθεί από 20 έως 25 Σεπτεμβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ, περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 43 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, διεθνείς συνεργασίες καθώς και την Αγορά, που αποτελεί κέντρο αναφοράς στη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το Animasyros, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη, ξεκινά επίσημα στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η νέα ταινία animation παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ καθώς και η νέα ταινίας της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα», αφιερωμένη αυτή τη φορά στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε εμβληματικούς χώρους της Σύρου, όπως το θέατρο Απόλλων, τον θερινό κινηματογράφο Παλλά, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο ιστορικός πρώην χειμερινός κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, σε υπαίθριους χώρους όπως η Πλατεία Φοίνικα, η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω ψηφιακών προβολών στην ιστοσελίδα ενώ οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται στο  επίσημο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

Στιγμιότυπο από το Animasyros 2021.


 
Η τελετή λήξης και απονομής βραβείων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο θέατρο Απόλλων και πέραν των πολυαναμενόμενων νικητών θα φιλοξενήσει μια live εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Theodore στο τραγούδι του «The Transcendence of Man» συνοδεία του animation βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Μπάμπη Αλεξιάδη σε παραγωγή του Animasyros. 

Αφιερώματα

The Baltic Animation Way
Η κύρια θεματική του Φεστιβάλ αφιερώνεται στις Βαλτικές Χώρες (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) με τις μεγάλου μήκους ταινίες «Captain Morten and the Spider Queen» και το υπνωτιστικό «AWAY» την σπουδαία ταινία του Gints Zilbalodis, που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Contrechamp στο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy και έχει επιλεγεί και προβληθεί σε περισσότερα από 85 φεστιβάλ, ενώ έχει αγοραστεί από 18 χώρες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 27χρονου Λετονού, ο οποίος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε, σχεδίασε, παρήγαγε και συνέθεσε το σάουντρακ και τον οποίο θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στο ANIMASYROS. Επιπλέον, θα προβληθούν και δύο ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα με 12 συνολικά ταινίες από την Εσθονία, την Λιθουανία και την Λετονία που συνεπιμελήθηκε η Anna Zaca, διευθύντρια της Latvian Animation Association, μαζί με το Animasyros.

Norway Calling
Ένα ακόμα αφιέρωμα του Φεστιβάλ για το Νορβηγικό animation, ένα κύκλο ταινιών μικρού μήκους το οποίο επιμελείται ο Anders Narverud Moen, διευθυντής του Fredrikstad Animation Festival, ενώ παράλληλα θα προβληθεί και η μεγάλου μήκους ταινία «Louis and Luca – Mission to the Moon».

Stand With Ukraine
Από τον προγραμματισμό του ANIMASYROS δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο Ουκρανικό animation, το οποίο επιμελείται η Anastasiya Verlinska, διευθύντρια προγράμματος του LINOLEUM International Contemporary Animation and Media Art Festival του σημαντικότερου Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της Ουκρανίας.

Και στα τρία αφιερώματα, η αποδοχή, η ενδυνάμωση, οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση των συναισθημάτων είναι μερικές μόνο από τις θεματικές τις οποίες πραγματεύονται οι ταινίες, επιδιώκοντας να μεταφέρουν κοινωνικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους.

Ταινίες Μεγάλου Μήκους και Διεθνές Πανόραμα

Το ANIMASYROS παρουσιάζει τις 10 καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών σηκώνοντας αυλαία με το «FLEE», μια ταινία της StraDa Films, που απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για OSCAR, επιλέχθηκε στις Κάννες και κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance. Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ που αφορά στην αληθινή ιστορία φυγής ενός μικρού Αφγανού από τη χώρα του για το ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία θα παρουσιάσουν οι συντελεστές της ταινίας Mikkel Sommer και Δανάη Κατωπόδη. Παράλληλα με την προβολή, θα παρουσιαστεί στην Βραζιλιάνα στην Άνω Σύρο η έκθεση “The faces of FLEE” με έργα που δημιούργησε ο Mikkel Sommer για την ταινία. 

Στιγμιότυπο από το Animasyros 2021.

Το πάντα επίκαιρο θέμα του προσφυγικού αλλά και το ταξίδι από την παιδική ηλικία στην εφηβεία θα μας απασχολήσει και στην ταινία «Η φυγή/La Traversée» της Florence Miaihle από τη Γαλλία, ενώ η νέα ταινία του Ari Folman, (ευρύτερα γνωστός από το «Βαλς με τον Μπασίρ»), «Που κρύβεται η Άννα Φρανκ», παραδίδει μαθήματα ιστορίας σε μικρούς και μεγάλους. Η προβολή της ταινίας «Ικαρος και Δαίδαλος» μας μεταφέρει στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, παρουσία του σκηνοθέτη Carlo Vogele, η πολυβραβευμένη ισπανική ταινία «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Xελώνες» αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού και προβάλλεται παρουσία του Fermin Solis στο κόμικ του οποίου βασίστηκε η ταινία.

Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων συνεχίζεται με το «The Ape Star», ένα τρυφερό animation για την αντισυμβατική αγάπη, που προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά με τις φωνές, μεταξύ άλλων, του Σωτήρη Κοντιζά και της Ευγενίας Δελιαλή και σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου της Αθήνας, την μεταμοντέρνα μιούζικαλ κωμωδία The Island της Anca Damian (“Marona's Fantastic Tale”).

Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πανόραμα μέσα από 27 ταινίες που προέρχονται από την Αμερική, την Ευρώπη μέχρι και τη Νότιο Κορέα και την Αυστραλία και με θεματικές που περιλαμβάνουν από ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία μέχρι video art.

Διαγωνιστικά Τμήματα

Πάνω από 100 ταινίες πλαισιώνουν τα 8 διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ, ανάμεσα στις οποίες το προτεινόμενο για OSCAR «Bestia», στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το νέο βίντεο κλιπ “Up and Away” της Σtella, το βίντεο κλιπ “Bientôt la Lumière” του Mad Rey που επιμελήθηκαν οι Thami & Hedi Nabil (που έχουν αναλάβει και το νέο βίντεο των Red Hot Chilli Peppers) στο Τηλεοπτικό και Κατά Παραγγελία Ταινιών, ταινίες από διεθνούς φήμης σχολές animation (Gobelins, FAMU, Bezalel) στο Φοιτητικό Διαγνωστικό Τμήμα.

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από 20 ταινίες. Καταξιωμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες animators, παρουσιάζουν μερικές από τις καλύτερες ταινίες ανιμέισον που έχει να προσφέρει η ελληνική σκηνή. Πολλές από τις ταινίες που φέτος αποτελούν τμήμα του Ελληνόφωνου Διαγωνιστικού Προγράμματος με βραβείο που αθλοθετείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με σκοπό την υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η διαγωνιστική ενότητα AnimaPride αναδεικνύει μέσα από 10 ταινίες σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος: την ομοφοβία, τα τρανς δικαιώματα, τα όρια των φύλων, το οnline dating, την πολυσυντροφικότητα.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελείται από 20 ταινίες, οι οποίες μέσα από την φαντασία, το χιούμορ και την ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τις οικογενειακές σχέσεις.

Τέλος, στο πλαίσιο του #thisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες τμήμα, με βραβείο που απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα θα προβληθούν έξι ταινίες ομώνυμης θεματικής, για το περιβάλλον, τις θεραπείες μεταστροφής, την παιδική φτώχεια, το μεταναστευτικό, την βία κατά των γυναικών και την αυτοδιάθεση του σώματος.

Από το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros.

Το πρόγραμμα του ΑΝΙΜΑSYROS 2022 περιλαμβάνει και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις με αφορμή το ανιμέισον:

Τρίτη 20.09 Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
I_AM Day: Animating inclusiveness
15:30-18:30
Με αφορμή το Ευρωπαϊκό έργο I_AM: “Inclusive education using Animation and Multimedia” το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πολωνία θα παρουσιαστούν ταινίες, ομιλίες και θα ακολουθήσει απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού ταινίας animation με θέμα τη συμπερίληψη. Μία μοναδική ευκαιρία για δικτύωση των διδασκόντων με φορείς που εργάζονται χρόνια στην ειδική αγωγή και την συμπεριληπτική εκπαίδευση ώστε να υιοθετήσουν το animation ως μέσο συμπερίληψης. Η ημερίδα είναι δωρεάν για το κοινό.

Παρασκευή 23.09: Θέατρο Απόλλων
17:30-18:30  - Δημοκρατικές Αξίες & Animation
Μια ανοιχτή συζήτηση του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και μελών της διεθνούς κοινότητας ανιμέισον
Η αμεσότητα με την οποία το ανιμέισον μεταφέρει τα μηνύματα και αγγίζει τους θεατές κυρίως στις νεότερες και πιο δραστήριες στα νέα μέσα ηλικίες συναντά τις προκλήσεις των δημοκρατικών αξιών στη σημερινή εποχή και πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο γυναίκες- εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής κοινότητας ανιμέισον, η Δανάη Κατωπόδη animator & production manager και η Laura Almantaite, παραγωγός και διευθύντρια του Φεστιβάλ BLON της Λιθουανίας συζητούν με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστα Τσουτσοπλίδη για το πως το ανιμέισον μπορεί πραγματικά να μιλήσει στην καρδιά του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη και να προάγει τις αξίες της δημοκρατικής ζωής.

Social Events

Meet the Directors Networking Meeting powered by Chiltern Media & Number 9
Σάββατο 24.09: Μέγαρον Καφέ
19:00-20:00
Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση δικτύωσης των σκηνοθετών, παραγωγών, επαγγελματιών και όλων των συμμετεχόντων στο ANIMASYROS 2022.

ANIMASYROS 2022 Party
Σάββατο 24.09 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου Ερμούπολης
22:30
​​Όπως κάθε χρόνο, το μεγάλο πάρτι του ANIMASYROS αποτελεί “talk of the town” και για ένα βράδυ το Πνευματικό Κέντρο Σύρου Ερμούπολης μετατρέπεται στο απόλυτο hot spot.

Introducing Hermès Cinema
Τετάρτη 21.09
20.00
Ο ιστορικός πρώην χειμερινός κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ στην περιοχή Συνοικισμός της Ερμούπολης ανοίγει τις πόρτες του για όποιον θέλει να πάρει μια γεύση της παλιάς Ερμούπολης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ