Κινηματογραφος

Ms Marvel: Η ιστορία της Ιμάν Βελάνι πίσω από τον ρόλο της πρώτης μουσουλμάνας action hero

Όσα είπε η 19χρονη ηθοποιός σε συνέντευξή της στον Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιμάν Βελάνι είναι η Ms Marvel, η πρώτη μουσουλμάνα superhero του Marvel Universe
Η Ιμάν Βελάνι είναι η Ms Marvel, η πρώτη μουσουλμάνα superhero του Marvel Universe © IMDB

Ιμάν Βελάνι: Η 19χρονη θα υποδυθεί τη Ms Marvel και είναι η πρώτη Μουσουλμάνα ηρωίδα στο Marvel Universe - Η ιστορία πίσω από τον ρόλο της.

Η 19χρονη Ιμάν Βελάνι είναι η πρώτη Μουσουλμάνα ηρωίδα στο Marvel Universe και θα υποδυθεί την Ms Marvel ή αλλιώς Καμάλα Καν, όπως θα λέγεται κανονικά ο χαρακτήρας της. Η Καμάλα Καν είναι μία... σπασίκλας με καταγωγή από το Πακιστάν που μένει στο Νιου Τζέρσεϊ. Έχει εμμονή με τα κόμικ και μια μέρα γίνεται σούπερ ήρωας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πραγματική Βελανι, μία Πακιστανό-Καναδή έφηβη και αυτοαποκαλούμενη «geek» που έχει εμμονή με τα κόμικ και υποδύεται έναν υπερήρωα, που όπως τονίζει της φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξέρει πού τελειώνει το ένα και πού αρχίζει το άλλο.

Η Καμάλα Καν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κόμικς το 2013. Είναι ένας από τους νεότερους χαρακτήρες της Marvel και μέρος μιας γενιάς υπερηρώων που ηγείται από γυναίκες και διαφορετικούς εθνικά χαρακτήρες (βλ. επίσης She-Hulk, Elektra και μια σειρά X-Men που επικεντρώνεται στις γυναίκες). Είναι μουσουλμάνα Αμερικανίδα – όπως οι δημιουργοί της G Willow Wilson, συγγραφέας κόμικς που ασπάστηκε το Ισλάμ ως ενήλικας και η Sana Amanat, διευθύντρια ανάπτυξης χαρακτήρων της Marvel – και η θρησκεία και ο πολιτισμός της ασπάζονται. Οι συγκρούσεις της Καμάλα Καν δεν αφορούν μόνο τους υπερκακούς, αλλά την πνευματικότητα, τα οικογενειακά της καθήκοντα και τις παραδόσεις της: «Η ιστορία της Καμάλα δεν είναι ευαγγελισμός», είχε πει ο Γουίλσον στους New York Times. «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να παρουσιάσω την Καμάλα ως κάποιον που παλεύει με την πίστη της».

Αλλά το κρίσιμο του χαρακτήρα και της ιστορίας της Καν δεν είναι μόνο το πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος. Είναι πολύ περισσότερο για τις περιπέτειές της ως έφηβη με υπερδυνάμεις. Έχει μόνιμα νεύρα με τα αγόρια και δεν ξέρει πώς να είναι ψύχραιμη μαζί τους. Μαλώνει με τους γονείς της. Παλεύει με τη διαχείριση των σχολικών της εργασιών ενώ σώζει τον πλανήτη. Και έχει εμμονή με την Carol Danvers, γνωστή και ως Captain Marvel. Γι' αυτό τελικά ονομάζει τον εαυτό της Ms Marvel όταν ανακαλύπτει την ικανότητα να κάνει μεγάλα μέρη του σώματός της.

Η εισαγωγή της στο Marvel Universe δεν ήρθε χωρίς... διαμάχη. Σε κάποιο σημείο, ένα ανώτερο στέλεχος της Marvel κατηγόρησε τους διαφορετικούς χαρακτήρες για τη συνολική πτώση στις πωλήσεις έντυπων εκδόσεων. Ο Αμανατ είχε σημειώσει ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για την αρνητικότητα από «άτομα που είναι μουσουλμάνοι και μπορεί να θέλουν ο χαρακτήρας να απεικονιστεί σε ένα συγκεκριμένο φως». Αλλά η MS Marvel βρήκε γρήγορα τη βάση των θαυμαστών της. Και ένας από αυτούς τους θαυμαστές ήταν η ίδια η Βελανι.

Ιμάν Βελάνι: Πώς ξεκίνησε η αγάπη της με τη Marvel

«Το πρώτο τεύχος του Ms Marvel που πήρα ήταν όταν η Kamala γιορτάζει το Εΐντ αλ-φιτρ. Το έδειξα στον μπαμπά μου!». λέει η Βελάνι σε συνέντευξή της στον Guardian. Η ίδια γεννήθηκε στο Καράτσι του Πακιστάν, πριν μετακομίσει η οικογένειά της στον Καναδά, όπου μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από τη Marvel, όταν ήταν ενός έτους. 

«Έχω έναν αδερφό που είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από εμένα και βλέπαμε μόνο πράγματα που ήθελε να παρακολουθήσει – Lord of the Rings, Pirates of the Caribbean και MCU».

Στο γυμνάσιο, η εμμονή της με τη Marvel διαμορφώθηκε πλήρως. «Οι γονείς μου μου έδιναν ένα χαρτζιλίκι 20 $ και τα ξόδευα όλα σε McDonald's και κόμικς του Iron Man. Ήταν μια ανθυγιεινή εμμονή. Μια μέρα, πήρα ένα κόμικ της Ironheart» –το Ironheart είναι ένας χαρακτήρας που σχετίζεται με τον Iron Man– «και η Καμάλα ήταν στο εξώφυλλο. Έλεγα: «Θεέ μου, ποιος είναι αυτός ο καστανός άνθρωπος;» Τότε ήταν που έγινα ένα με την Ms Marvel.

Η Βελανι δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός. Αλλά όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να περάσει από οντισιόν, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά. «Ήταν τρομακτικό για εμένα αλλά ήξερα τι πάω να κάνω. Ήξερα τόσο καλά τον χαρακτήρα που απλά βασίστηκα στις γνώσεις μου». Έμαθε πως πήρε το ρόλο την τελευταία ημέρα του Λυκείου. Ήταν με φίλους όταν της έγινε μία βιντεοκλήση, που της το ανακοίνωσαν.

Αλλά είναι αλήθεια ότι η Καν είναι ο πρώτος μουσουλμάνος υπερήρωας της Marvel; Η Scarlet Scarab από το Moon Knight, ο Αιγύπτιος προστάτη που υποδύεται η Αιγυπτιοπαλαιστίνια ηθοποιός May Calamawy; «Δεν λέγεται συγκεκριμένα μουσουλμάνα», λέει η Βελανι. «Αν είναι, πρέπει να αρχίσουμε να χαρακτηρίζουμε την σειρά μας με κάτι άλλο!

«Είμαστε η πρώτη σειρά που προβάλλει τη θρησκεία, την ισορροπία μεταξύ εξωσχολικής και σχολικής ζωής – και έγινε τόσο απρόσκοπτα, πιστεύω. Μοιάζει πολύ με το πώς είναι στην πραγματική μου ζωή: πηγαίνω στο σχολείο αυτή την ώρα, τρώω δείπνο αυτή την ώρα, πηγαίνω στο τζαμί αυτή την ώρα, κοιμάμαι αυτήν την ώρα. Είναι απλώς ένα μέρος του προγράμματός μου. Και έτσι νιώθεις όταν παρακολουθείς την σειρά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ