Κινηματογραφος

«Το Γεγονός»: Ένα θαυμάσιο δράμα που μοιάζει με αγωνιώδες θρίλερ

Μια ταινία τόσο δυνατή όσο και η συνταρακτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Το Γεγονός (L’ Événement / Happening)» της Οντρέ Ντιγουάν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Κι ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με την απόφαση της δικαστικής διαμάχης Ντεπ-Χερντ και του τι σημαίνει αυτό για τους ίδιους, για εμάς, για το #metoo και για τα εκατομμύρια που χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν, η κινηματογραφική εβδομάδα ξεκίνησε χθες με επτά νέες ταινίας, εκ των οποίων μία ξεχωριστή επιλογή, που αξίζει την προσοχή σας. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Το Γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν.

Η Αν (Αναμαρία Βαρτολομέι) είναι μια έξυπνη και επιμελής νεαρή φοιτήτρια, οι σπουδές και το μέλλον της οποίας απειλούνται από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στη Γαλλία του 1963 ωστόσο, η άμβλωση είναι παράνομη, επικίνδυνη και επώδυνη και όσο κανείς δεν βοηθά την φοβισμένη Αν να διακόψει την εγκυμοσύνη της, τόσο εκείνη λαμβάνει όλο και πιο ακραία και επισφαλή μέτρα, ρισκάροντας την ίδια της την ζωή.

Η αιχμαλωσία, η απελπισία και η μοναξιά διαγράφονται θαυμάσια επάνω στο νεανικό πρόσωπο της νεαρής πρωταγωνίστριας, της οποίας η παντοδύναμη ερμηνεία επιτρέπει στο κοινό, να βουτήξει στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας η οποία, σε ένα ανατριχιαστικά κοντινό παρελθόν, δεν είναι κυρίαρχη του εαυτού της, δεν έχει δικαίωμα για απόφαση επάνω στο σώμα της. Η φυλακή του να είσαι γυναίκα, σε ένα τέτοιο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον και η φρικτή μείωση του ατόμου σε αναπαραγωγική μονάδα, ξετυλίγονται σε ένα δράμα, το οποίο μοιάζει περισσότερο με αγωνιώδες θρίλερ, επονείδιστα επίκαιρο. Μια ταινία τόσο δυνατή, όσο και η συνταρακτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της, αποφασισμένη και εξοπλισμένη να επιβιώσει και να συνεχίσει, όσο κι αν υποφέρει σωματικά και ψυχικά. Χρυσός Λέοντας και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας FIPRESCI, στο  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Βενετίας 2021.

Η ταινία «Το Γεγονός» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από 2/6 από την Rosebud .21.


Το Γεγονός (L’ Événement / Happening)
Γαλλία, 2021, Έγχρωμη
Δράμα, 100’
Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιγουάν
Σενάριο: Οντρέ Ντιγουάν, Μαρσιά Ρομανό, Ανί Ερνό (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Αναμαρία Βαρτολομέι, Κασέι Μοτέ-Κλέιν, Άννα Μουγκλαλίς, Λουανά Μπαζραμί, Λουίζ Ορί Ντικερό, Λουίζ Σεβιλότ, Πιο Μαρμάι