Κινηματογραφος

20 Χρόνια Νύχτες Πρεμιέρας

Η επέτειος ενός φεστιβάλ που αποτελεί ορόσημο της πόλης

Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 494
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μια εποχή όπου τα κινηματογραφικά φεστιβάλ κάθε είδους πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, μοιάζει παράδοξο ότι υπήρχε μια εποχή όπου μια πόλη σαν την Αθήνα δεν είχε μια αντάξια του μεγέθους της γιορτή για το σινεμά. 20 χρόνια μετά, οι Νύχτες Πρεμιέρας δεν μοιάζουν με τίποτα λιγότερο από αναπόσπαστο κομμάτι του αθηναϊκού τοπίου κι ένας θεσμός (εθισμός προτιμούσε να λέει ο ιδρυτής τους Γιώργος Τζιώτζιος) που μας έμαθε να βλέπουμε το σινεμά με διαφορετικά μάτια.

image

«Wild Tales»

Το φετινό φεστιβάλ, που θα γίνει από 17 έως 28 Οκτωβρίου στις δύο αίθουσες του Δαναού στην Κηφισίας, στις 2 αίθουσες του Όπερα στην Ακαδημίας και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο Γκάζι, μπορεί να μην έχει ακόμη ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά του, όμως όσα ήδη ξέρουμε αρκούν για να μας κάνουν να ανυπομονούμε. Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του περιλαμβάνει ταινίες όπως το εξαιρετικό «71» του Γιαν Ντεμάνζ, ένα πολιτικό θρίλερ καταδίωξης με φόντο την Ιρλανδία των ταραχών της δεκαετίας του ’70 που εντυπωσίασε στο Βερολίνο, ή το «10.000 Km» του Κάρλος Μαρκές-Μαρσέτ, μια ρομαντική κομεντί από την Ισπανία που δείχνει απόλυτα αληθινή στον τρόπο που περιγράφει μια ερωτική σχέση που προσπαθεί να επιβιώσει από απόσταση. Κι ακόμη το δανέζικο φιλμ τρόμου «When Animals Dream», που θα μπορούσε να περιγραφεί ως η σεξουαλική αφύπνιση μιας θηλυκής λυκανθρώπου και μας κάνει να ανυπομονούμε για περισσότερες ανακοινώσεις από το διαγωνιστικό πρόγραμμα.

image

«When animals dream»

Όπως το «When Animals Dream» έτσι και το «Tu Dors Nicole» του Στεφάν Λεφλέρ έρχεται από τις Κάννες κι αυτή η ασπρόμαυρη ταινία ενηλικίωσης με φόντο το καλοκαιρινό Παρίσι κι ένα άδειο από γονείς σπίτι κουβαλά τη φήμη μιας από τις πιο φρέσκες ταινίες της χρονιάς. Το double feature του «The Disappearance of Eleanor Rigby: Him» και «The Disappearance of Eleanor Rigby: Her», η ιστορία ενός ζευγαριού που προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια της σχέσης του, μπορεί να μην αντιμετωπίστηκε από όλους με τον ίδιο ενθουσιασμό, αλλά η παρουσία του Τζέιμς ΜακΑβόι και της Τζέσικα Τσαστέιν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι αρκετή για να αγοράσουμε εισιτήριο και για τις δύο ταινίες.

image

«Tu Dors Nicole»

Για όσους αγαπούν τις απολαύσεις τους λίγο πιο σκοτεινές οι Νύχτες Πρεμιέρας προσφέρουν πάντα πιο έντονες συγκινήσεις στο τμήμα «Μετά τα Μεσάνυχτα», το οποίο ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί φέτος το πλήρες από buzz φιλμ του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ «It Follows» για τις παράξενες εμπειρίες ενός νεαρού που μετά από μια βραδιά σεξ με ένα κορίτσι έχει την ανησυχητική αίσθηση ότι κάποιος ή κάτι τον ακολουθεί. Οι φαν του τρόμου όμως έχουν κι άλλους λόγους να χαίρονται, αφού ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν θα είναι και μια επετειακή προβολή του «Σχιζοφρενή δολοφόνου με το πριόνι». Ναι, πέρασαν ήδη 40 χρόνια...

image

«Athena»

Και φυσικά Νύχτες Πρεμιέρας σημαίνουν μουσικά ντοκιμαντέρ, που φέτος περιλαμβάνουν δύο από τα πλέον αναμενόμενα της χρονιάς, αυτό για τους Pulp και την τελευταία τους συναυλία στο Σέφιλντ και το «20.000 Days On Earth», το σχεδόν υπαρξιακό ντοκιμαντέρ των Ίαν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ για τον Νικ Κέιβ, που αξίζει να δεις ακόμη κι αν δεν είσαι ο μεγαλύτερος φαν του σπουδαίου Αυστραλού. Το ίδιο ενδιαφέροντα προβλέπονται και τα υπόλοιπα ντοκιμαντέρ του προγράμματος, που περιλαμβάνουν τόσο διαφορετικά θέματα, από την «κληρονομιά» του κριτικού κινηματογράφου Ρότζερ Ίμπερτ μέχρι το καυτό θέμα της κλειτοριδεκτομής μέσα από δυο ντοκιμαντέρ Ελληνίδων δημιουργών, το «Excision» της Βίκυς Βελλοπούλου και το «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη.

image

«20.000 Days on Earth»

Η πρεμιέρα τους θα γίνει με το φιλμ του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για αγρίους», μια απολαυστική μαύρη κωμωδία σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδοβάρ που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό των Καννών, ενώ η ταινία λήξης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Οι φήμες θέλουν να είναι μία από τις πιο αναμενόμενες και πιθανότατα από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

image

«It Follows»

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Για κάθε πληροφορία για τα εισιτήρια και το πρόγραμμα μπείτε στο aiff.gr.

Κεντρική φωτό: Pulp