Κινηματογραφος

Ίταλο-Ντίσκο - Ο αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του '80

Ένα γυαλιστερό ντοκιμαντέρ για το αξέχαστο μουσικό είδος

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ίταλο-Ντίσκο - Ο αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του '80» του Αλεσάντρο Μελατσίνι
© Emilio Tremolada + Alessandro Porta + Alpenway Media GmbH

Τι Να Δω Σήμερα: «Ίταλο-Ντίσκο - Ο αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του '80» του Αλεσάντρο Μελατσίνι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται σε φυσικό χώρο και στην online πλατφόρμα του φυσικά, μέχρι και αυτή την Κυριακή 20/3. Έχουμε ήδη ξεχωρίσει και προτείνει κάποιες επιλογές από το πρόγραμμα και σήμερα συνεχίζουμε με ακόμη μία πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική κατά τη γνώμη μας. Σήμερα βλέπουμε το ντοκιμαντέρ «Ίταλο-Ντίσκο – Ο Αστραφτερός Ήχος της δεκαετίας του ‘80» του Αλεσάντρο Μελατσίνι.

Italo Disco. The sparkling sound of the 80s - Trailer

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ένα νέο και γυαλιστερό είδος εμφανίζεται στη μουσική σκηνή που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Οι ηλεκτρονικοί του ήχοι και οι φουτουριστικές συνθέσεις του, συνδυασμένοι με αγγλικό στίχο, γεννημένο ωστόσο στην γειτονική Ιταλία και απογειωμένο στη Γερμανία, δημιουργούν ένα μοναδικό ακουστικό μείγμα, το οποίο σχεδόν αμέσως κατέκτησε την ευρωπαϊκή μουσική βιομηχανία. Αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και προσωπικότητες της εποχής δένουν σφιχτά σε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του μουσικού είδους της αξέχαστης Ίταλο-Ντίσκο.

Αν ανήκεις σε εκείνους που δεν άντεχαν ούτε τότε, ούτε και τώρα την dance μουσική ή σε εκείνους που (δικαίως) είχαν κατατάξει την Ίταλο-Ντίσκο πρώτη και καλύτερη στη λίστα με τα πιο κακόγουστα και uncool μουσικά στιλ όλων των εποχών, δεν σε αδικώ. Ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε. Δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς πλέον, πως η Ίταλο-Ντίσκο ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή της και να παραδεχτείς πως σε κάποιο πάρτι ή ντισκοτέκ, έχεις λικνιστεί στους εθιστικούς και κολλητικούς ρυθμούς της. Η ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη ματιά από εκείνη την εποχή, την οποία προσφέρει τον ντοκιμαντέρ του Αλεσάντρο Μελατσίνι, θα μας βοηθήσει.

«Ίταλο-Ντίσκο – Ο Αστραφτερός Ήχος της δεκαετίας του ‘80» του Αλεσάντρο Μελατσίνι

Οι προβολές του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες εδώ.


Ίταλο-Ντίσκο – Ο Αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του ‘80 (Italo Disco - The Sparkling Sound of the 80s)
Γερμανία, Ιταλία, 2021, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 62’
Σκηνοθεσία: Αλεσάντρο Μελατσίνι
Σενάριο: Αλεσάντρο Μελατσίνι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ