Κινηματογραφος

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα στην Ουκρανία

Οι ταινίες «Toloka» και «Η Μεγάλη Ουτοπία» θα προβληθούν εκτάκτως με αφορμή τις δραματικές στιγμές που βιώνει η χώρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Toloka" του Μιχαήλ Ιλιένκο
Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλεται η ταινία "Toloka" του Ουκρανού Μιχαήλ Ιλιένκο

24o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες «Toloka» και «Η Μεγάλη Ουτοπία» θα προβληθούν για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία και τις δραματικές στιγμές που βιώνει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσθέτει δύο έκτακτες προβολές στο πρόγραμμά του. Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 12:00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, θα προβληθεί η ποιητική ταινία μυθοπλασίας Toloka του Μιχαήλ Ιλιένκο, με δωρεάν είσοδο. Ο Ουκρανός καταξιωμένος σκηνοθέτης φυγαδεύτηκε από το Κίεβο πριν μερικές ημέρες και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να προλογίσει την ταινία του και να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Η ταινία Toloka (2020) αντλεί έμπνευση από το ποίημα That Catherine’s hut is on the hill… (Εκείνη η καλύβα της Καταρίνα στον λόφο…) που έγραψε ο εθνικός ποιητής της Ουκρανίας, Τάρας Σεβτσένκο, και αποτελεί μια κινηματογραφική αλληγορία για τα δεινά και το πείσμα επιβίωσης που έχει επιδείξει ο ουκρανικός λαός, καθώς και μια συμπυκνωμένη καταγραφή της σύγχρονης ουκρανικής ιστορίας. Στην προβολή θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός, επιστήθιος φίλος και συμφοιτητής του Ιλιένκο στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας κατά τη δεκαετία του ’60.
"Η μεγάλη ουτοπία" του Φώτου Λαμπρινού
"Η μεγάλη ουτοπία" του Φώτου Λαμπρινού εκτάκτως στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 12:00, είναι η σειρά του Φώτου Λαμπρινού να προλογίσει τη δική του ταινία στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης –επίσης με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το ντοκιμαντέρ Η Μεγάλη Ουτοπία (2017) επικεντρώνεται στην περίοδο 1917-1934 της σοβιετικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ουτοπίας που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα. Ανάμεσά τους και ο Μεγάλος Λιμός του 1932 στην Ουκρανία, που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Μετά το τέλος και των δύο προβολών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με το κοινό.

Επιπλέον, όμως, μπορείτε να δείτε: Τo σπαρακτικό ντοκιμαντέρ «Σπίτι από θραύσματα (A House Made of Splinters)» του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ, νικητή του Χρυσού Αλέξανδρου πριν τέσσερα χρόνια με το Μακρινό γάβγισμα των σκυλιών, προβάλλεται την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 19:30, στο Ολύμπιον. Το «F@ck This Job» της Βέρα Κριτσέφσκαγια, μια ματιά στη λογοκρισία που έχει επιβάλει το ρωσικό καθεστώς, που παρουσιάζεται το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 20:00, στο Ολύμπιον. Τα «Χαρακώματα (Trenches)» του Γάλλου διάσημου πολεμικού ανταποκριτή Λου Μπιρό μάς μεταφέρουν στην κόλαση της ανατολικής Ουκρανίας και προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ μέχρι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

24ο ΦΝΘ: Λίγα λόγια για τις ταινίες που προβάλλονται για την Ουκρανία

«Toloka» του Μιχαήλ Ιλιένκο

Το ποίημα του Τάρας Σεβτσένκο λειτουργεί ως παραβολή, διατρέχοντας την ιστορία της Ουκρανίας και αναπλάθοντας τα δραματικά, τραγικά και ηρωικά συμβάντα που συντάραξαν τη χώρα. Κάθε πρόκληση,κάθε συμφορά, κάθε καταστροφικό ιστορικό γεγονός αφήνει την Καταρίνα δίχως σπιτικό. Ωστόσο, είναι πεισματάρα και αρνείται να το βάλει κάτω –ακριβώς όπως η χώρα της και αμέτρητες γενιές Ουκρανών– αποφασίζοντας κάθε φορά να ξαναχτίσει το σπίτι της από την αρχή. Μια ονειρώδης περιπλάνηση, με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, που χαρτογραφεί μια διαδρομή λύτρωσης για την κεντρική ηρωίδα, αντανακλώντας παράλληλα τον αγώνα επιβίωσης των Ουκρανών ανά τους αιώνες, όπως αποτυπώνεται στη λαϊκή παράδοση της χώρας.

«Η Μεγάλη Ουτοπία» του Φώτου Λαμπρινού

1917-2017: Ένας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το μεγάλο όραμα που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη, γέννησε μεγάλες ελπίδες, όνειρα, οράματα και μαζί εξεγέρσεις, πολέμους, καταστροφές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα ολόκληρο τον εικοστό αιώνα. Έναν αιώνα που έζησε τη μεγαλύτερη ουτοπία που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Η ταινία αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) αυτού του οράματος στη χώρα που γεννήθηκε, τη Σοβιετική Ένωση, ανατρέποντας πολλά από τα μέχρι σήμερα γνωστά στερεότυπα, ρίχνοντας φως σε δραματικά γεγονότα όπως ο Μεγάλος Λιμός στην Ουκρανία, γνωστός και ως «Γολοντομόρ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ