Κινηματογραφος

Ταξίδι στην Κριμαία: Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο δράμα

Δύο ταινίες του συγχρόνου ουκρανικού κινηματογράφου στο Άστυ

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Ταξίδι στην Κριμαία (Evge / Homeward)» του Ναριμάν Αλίεβ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Με αφορμή τον θλιβερό πόλεμο στην Ουκρανία, το Άστυ προβάλλει μέχρι την Τετάρτη 9/3 δύο ταινίες του σύγχρονου ουκρανικού κινηματογράφου, τις οποίες αξίζει να αναζητήσετε, ενώ εμείς για τους πρακτικούς λόγους εξυπηρέτησης της στήλης μας διαλέγουμε τη μία από τις δύο. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ταξίδι στην Κριμαία» του Ναριμάν Αλίεβ.

Ο Μουσταφά (Ακτέμ Σεϊταμπλάεβ) είναι ένας Τάταρος της Κριμαίας, ο οποίος φτάνει στο Κίεβο για να παραλάβει τη σωρό μεγαλύτερου γιου του Ναζίμ, που σκοτώνεται ενώ πολεμά για την Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Ο Μουσταφά αποφασίζει να τον μεταφέρει στην πατρίδα του για να ταφεί με τον παραδοσιακό τρόπο που ορίζει η μουσουλμανική πίστη, πραγματοποιώντας το ταξίδι προς την Κριμαία, μαζί με τον μικρότερο γιο του Αλίμ (Ρεμζί Μπιγιάλοβ), ο οποίος είναι φοιτητής στο Κίεβο.

Ένα συγκινητικό και συγκλονιστικά επίκαιρο δράμα, αυτό το μειλίχιο road movie, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μια απροσποίητη ιστορία ενηλικίωσης, μια αφοπλιστική ακτινογραφία σχέσης πατέρα γιου και ίσως, ας τολμήσουμε να πούμε και μια ιστορία εξιλέωσης του παρελθόντος, που δυστυχώς συνεχίζει να είναι το εφιαλτικό παρόν μιας ανεπανόρθωτα λαβωμένης χώρας. Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, στις Κάννες το 2019.

Η ταινία «Ταξίδι στην Κριμαία» προβάλλεται στον κινηματογράφο Άστυ έως την 9/3 από την AMA Films.


Ταξίδι στην Κριμαία (Evge / Homeward)
Ουκρανία, 2019, Έγχρωμη
Δράμα, 96’
Σκηνοθεσία: Ναριμάν Αλίεβ
Σενάριο: Ναριμάν Αλίεβ, Νορβούζ Χικμέτ, Μαρίσια Νικιτίουκ
Πρωταγωνιστούν: Ακτέμ Σεϊταμπλάεβ, Ρεμζί Μπιγιάλοβ, Ντάριγια Μπαριχασβίλι