Κινηματογραφος

«Nightmare Alley»: ένα μυστηριώδες και ολισθηρό σπιράλ

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ στη μεγαλοπρεπή οπτική σπατάλη του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Nightmare Alley» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Ανακοινώθηκαν χθες με την επισημότητα που η εποχή μας επιτρέπει, οι υποψηφιότητες των 94ων Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο καπνός διαλύθηκε, τα φαβορί αναδείχθηκαν και οι ανατροπές που συνέβησαν ελπίζουμε να συνεχιστούν και στην τελετή απονομής των βραβείων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου. Πρώτη και καλύτερη όπως αναμενόταν «Η Εξουσία του Σκύλου» με δώδεκα υποψηφιότητες, δέκα το «Dune», ενώ ακολουθούν με επτά το «Belfast» και το «West Side Story» εκατέρωθεν. Έχουμε ήδη μιλήσει αρκετά για την ταινία της Τζέιν Κάμπιον, σήμερα επιλέγουμε το κάπως αδικημένο «Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Ο Σταν (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ένας αινιγματικός και φιλόδοξος νεαρός, ο οποίος προσγειώνεται στο τσίρκο, όπου μαθητεύει πάνω σε κόλπα με σκοπό την εξαπάτηση, τη χειραγώγηση και την παραπλάνηση του κοινού. Σύντομα θα γίνει το πρώτο όνομα ως μάγος/μέντιουμ με δικό του σόου στο Μπάφαλο, παρέα με τη Μόλι (Ρούνι Μάρα), μια όμορφη νεαρή με την οποία έφυγαν μαζί από το τσίρκο. Εκεί θα συναντήσει την ψυχολόγο Δρ. Ρίτερ (Κέιτ Μπλάνσετ), μια ακόμη πιο αινιγματική προσωπικότητα, η γνωριμία με την οποία θα ξετυλίξει ένα ολισθηρό σπιράλ για τον κομπιναδόρο πρωταγωνιστή μας.

Ένα μυστηριώδες φιλμ νουάρ με εντυπωσιακή κινηματογράφηση και πλουσιοπάροχα σκηνικά και κοστούμια και παραγωγή που μόνο σπάταλη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Ντελ Τόρο σκορπάει αφειδώς μεγαλοπρεπείς σκηνές χωρίς περιορισμό για τα μάτια μας μόνο, οι οποίες ωστόσο εξυπηρετούν την ταινία θεματικά και δεν κλέβουν από την πλοκή, αλλά και τη θαυμάσια ερμηνεία του Μπράντλεϊ Κούπερ, ο οποίος φέτος εκπλήσσει ευχάριστα και αδικείται κατάφορα με τον αποκλεισμό του από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Τέσσερεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία «Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών» κυκλοφορεί από τις 20/1 στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.

To Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών (Nightmare Alley)

  • Η.Π.Α., Μεξικό, Καναδάς, 2021, Έγχρωμη
  • Δράμα / Εγκλήματος / Θρίλερ, 150’
  • Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
  • Σενάριο: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Κιμ Μόργκαν, Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ (μυθιστόρημα)
  • Πρωταγωνιστούν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα, Τόνι Κολέτ