Κινηματογραφος

«Δράκουλας»: μια υπέροχη οπτική υπερβολή

Το πορτρέτο ενός λογοτεχνικού ήρωα βασισμένο επάνω στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "Dracula" του Φράνσις Φορντ Κόπολα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Τι Να Δω Σήμερα: "Dracula" του Φράνσις Φορντ Κόπολα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Η νέα εβδομάδα μας βρίσκει με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης σε εξέλιξη, με το Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού "Italy On Stage" -μια πρωτοβουλία του  Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών η οποία αφορά στους σινεφίλ, φιλότεχνους και θιασώτες της ιταλικής κουλτούρας και γαστρονομίας που ζουν στην Ελλάδα, με δωρεάν on line προβολές- επίσης να τρέχει ως τον Ιανουάριο και με το Athens International Children’s Film Festival να είναι προ των πυλών, με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 13/11. Αν ωστόσο δεν έχετε ανέβει ακόμη στη Θεσσαλονίκη και είστε προγραμματισμένοι (όπως εμείς) για το δεύτερο σαββατοκύριακο, ελάτε σήμερα να δούμε μια ταινία με αφορμή τα γενέθλια ενός Ιρλανδού πασίγνωστου συγγραφέα, το εξαιρετικά δημοφιλές μυθιστόρημα και σημαντικότερο έργο της ζωής του οποίου μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Σαν σήμερα γεννιέται στο Δουβλίνο το 1847 ο Μπραμ Στόκερ. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Δράκουλας» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Τζόναθαν (Κιάνου Ριβς) είναι ένας νεαρός δικηγόρος, ο οποίος καταφθάνει με επαγγελματική αφορμή στον απομακρυσμένο προορισμό της Τρανσυλβανίας, στην έπαυλη του μυθικού και απέθαντου Κόμη Δράκουλα (Γκάρι Όλντμαν), ο οποίος περιμένει υπομονετικά την εμφάνιση της χαμένης αγαπημένης του Ελιζαμπέτα, που βρίσκει ξανά στο πρόσωπο της φωνογραφημένης αρραβωνιαστικιάς του Τζόναθαν, Μίνα (Γουινόνα Ράιντερ). Σύντομα ο γοητευτικός Κόμης θα βρεθεί στο βικτωριανό Λονδίνο για να αποπλανήσει και να κατακτήσει από την αρχή το αντικείμενο του πόθου του δημιουργώντας χάος και κίνδυνο.

Τι Να Δω Σήμερα: "Dracula" του Φράνσις Φορντ Κόπολα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Το πορτρέτο ενός λογοτεχνικού ήρωα, ο οποίος υπήρξε και ιστορικό πρόσωπο, βασισμένο επάνω στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, δείγμα της γοτθικής λογοτεχνίας και μία από τις πιο δημοφιλείς μεταφορές στην ιστορία του κινηματογράφου, εδώ δια χειρός Φράνσις Φορντ Κόπολα. Μια θεαματική ταινία του 1992 με πλούσια και εντυπωσιακά πλάνα, σκηνικά, make up και κοστούμια που υπογραμμίζουν αυτό το οριακό μεταίχμιο μεταξύ χλιδής και παρακμής και με αρκετές κλιμακούμενες σκηνές που εξυπηρετούν περισσότερο τη συναισθηματική εμπλοκή του κοινού, παρά την ιστορία. Μια υπέροχη οπτική υπερβολή που υποκύπτει κάτω από το πυρετώδες μεταφυσικό ξόρκι ενός από τους πιο ακαταμάχητους χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης.

Τι Να Δω Σήμερα: "Dracula" του Φράνσις Φορντ Κόπολα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Η ταινία «Δράκουλας» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Προοπτική. Είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

Bram Stoker's Dracula - Official® Trailer [HD]

Δράκουλας (Dracula)
Η.Π.Α., 1992, Έγχρωμη
Τρόμου / Φαντασίας, 128’
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Σενάριο: Μπραμ Στόκερ (μυθιστόρημα), Τζέιμς Β. Χαρτ
Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Γουινόνα Ράιντερ, Άντονι Χόπκινς, Κιάνου Ριβς

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ