Κινηματογραφος

«The Social Network»: η ιστορία του Facebook πριν γίνει Meta

Αυτή η ταινία σε αφήνει με μια αφηρημένη αίσθηση ενοχής, ότι αποφοίτησες από το πανεπιστήμιο χωρίς να έχεις σκεφτεί ούτε μια πρωτότυπη ιδέα

Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: "The Social Network" του Ντέιβιντ Φίντσερ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Από τις κυριότερες ειδήσεις των ημερών είναι φυσικά η πολύκροτη ανακοίνωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για τη μετονομασία του τεχνολογικού κολοσσού πλέον Facebook σε Meta από το ελληνικό «μετά», η οποία εξυπηρετεί αρκετά το όραμα του εμπνευστή του ισχυρότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης της τελευταίας δεκαετίας σε σχέση με τη διευρυμένη πια λειτουργία της εταιρίας του, αλλά και λύνει αρκετά προβλήματα σε σχέση με τις σχετικά πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες και διαμάχες, οι οποίες έριξαν κατά σημαντικό ποσοστό την αξία της μετοχής της εταιρίας. Οι εν λόγω περιπέτειες βέβαια δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αλλά συντροφεύουν το Facebook από τη γέννησή του σχεδόν, με τις πρώτες να αποτυπώνονται επιτυχώς σε μια ταινία που πολλοί είδαν όταν κυκλοφόρησε πριν μια δεκαετία περίπου και αρκετοί ξέχασαν. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «The Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη τo 2010, Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Τζέσι Άιζενμπεργκ) είναι ένας ιδιοφυής και διορατικός φοιτητής του Χάρβαρντ, με σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συναναστροφής και φτωχή αντίληψη της ανθρώπινης φύσης. Όχι, δεν έχει στην κατοχή του το σπαθί της ενόρασης του μέλλοντος. Είναι απλά τόσο έξυπνος, ώστε να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα για το πλέον επιτυχημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και άκρως εθιστικό σπορ του καιρού μας, το Facebook. Αυτή η ταινία σε αφήνει με μια αφηρημένη αίσθηση ενοχής, ότι αποφοίτησες από το πανεπιστήμιο χωρίς να έχεις σκεφτεί ούτε μια πρωτότυπη ιδέα.

Το 2004 όντας δευτεροετής φοιτητής στο Χάρβαρντ, ο Μαρκ, ανεβάζει σε αυτό το αχανές σύμπαν που λέγεται διαδίκτυο, το ‘The Facebook’, όπως το είχε ονομάσει τότε, με τη βοήθεια του συγκάτοικού του Ντάστιν Μόσκοβιτς και του καλύτερου και μοναδικού του φίλου, Εντουάρντο Σάβεριν (Άντριου Γκάρφιλντ). Κανείς τους (μάλλον), δεν φανταζόταν πως αυτό θα έφτανε στα 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και θα ξεπερνούσε το 1 δις δολάρια Αμερικής σε έσοδα, μόνο για το 2010. Η αφήγηση της ταινίας πραγματοποιείται με εναλλαγές σκηνών μεταξύ των δύο διαφορετικών μηνύσεων που καταθέτουν ο Εντουάρντο και οι δίδυμοι Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκελβος (Άρμι Χάμερ), επίσης φοιτητές του Χάρβαρντ. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι, ο Ζάκερμπεργκ τους έκλεψε την ιδέα.

Το «The Social Network» είναι μία ταινία συναρπαστική και έξυπνη με γρήγορους, σχεδόν ανυπόμονους διάλογους για την καινοτομία, την κοινωνική τάξη, τη φιλία, και το ήθος που συνοδεύει τους πρωταγωνιστές της, ανάλογα με το ύψος των περιστάσεων, που αλλάζει μπροστά στο απέραντο της μαζικότητας του καιρού μας. Δύο πράγματα δεν κάνει: δεν κάνει τη γλώσσα του προγραμματισμού πλήρως κατανοητή σε ορισμένα σημεία και τελικά δεν παίρνει θέση. Μεταξύ μας, τίποτα από τα δύο δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο ικανότατος Ντέιβιντ Φίντσερ, κάνει ως σκηνοθέτης, αυτό που οφείλει να κάνει κάθε καλλιτέχνης. Αποτυπώνει το ήθος, τον παλμό και το πνεύμα της εποχής που ζει. Το είχε κάνει πριν είκοσι περίπου χρόνια με το «Fight Club», το έκανε ξανά μετά από δέκα χρόνια με το καλοφτιαγμένο «The Social Network». Να ένα πρώτης τάξεως μέσο, για να πει κανείς την ιστορία της εποχής μας (ή αν θέλετε, μία από τις ιστορίες της εποχής μας), όταν ακόμη βρισκόταν υπό κατασκευή. Τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων αυτό του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Η ταινία «The Social Network» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Audio Visual. Είναι διαθέσιμη στα Netflix και Google Play Movies.
 

The Social Network
Η.Π.Α., 2010, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική, 120’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ
Σενάριο: Άαρον Σόρκιν, Μπεν Μέζριχ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Ρούνι Μάρα, Ρασίντα Τζόουνς, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ