Κινηματογραφος

Ο Σκαθαροζούμης: Μια χαριτωμένη κωμωδία από τον Τιμ Μπάρτον

Ό,τι πρέπει για όσους έχουν μπει σε διάθεση για σκανδαλιές εν όψει Χάλογουιν

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Ο Σκαθαροζούμης (Beetlejuice)» του Τιμ Μπάρτον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Νέο που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες τον κινηματογραφικό και όχι μόνο κόσμο, είναι ο θάνατος της ανερχόμενης διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς και ο τραυματισμός του σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας «Rust» στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού από το πιστόλι-προπ που κρατούσε για τις ανάγκες πρόβας o συντετριμμένος Άλεκ Μπάλντουιν. Πολύ πριν προστεθεί άλλη μία τραγική πράξη στην ούτως ή άλλως ταραγμένη ζωή του ηθοποιού, ο ίδιος πρωταγωνιστούσε το 1988 σε μία από τις πιο πολυπαιγμένες ταινίες γύρω από την εποχή του Χάλογουιν. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Σκαθαροζούμης» του Τιμ Μπάρτον.

Ένα νεαρό ζευγάρι, η Μπάρμπαρα (Τζίνα Ντέιβις) και ο Άνταμ (Άλεκ Μπάλντουιν) πεθαίνει σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και στοιχειώνει το σπίτι του, καθώς οι νέοι ένοικοι καταφθάνουν. Όταν όλες οι προσπάθειές τους να διώξουν την αλλόκοτη οικογένεια από τη Νέα Υόρκη αποτυγχάνουν, τότε ζητούν τη συνδρομή του Σκαθαροζούμη (Μάικλ Κίτον), ενός αυτοανακηρυχθέντα βιο-εξορκιστή, ο οποίος δεσμεύεται πως θα τους απελευθερώσει από τους ανεπιθύμητους ενοίκους, ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υπόσχεται να επιλύσει.

Χαριτωμένο και σε περιπτώσεις κάπως αθώο, παρόλο που θα ήθελε να είναι ίσως λίγο πιο τρομακτικό σε σημεία, καθώς απλώνεται πάνω στο θέμα της μεταθανάτιας ζωής, το φανταστικό και παράξενο σύμπαν του Μπάρτον ξεδιπλώνεται με ειδικά εφέ, πομπώδη σετ και λεπτομερή προπς, αλλά και με την ξεχωριστή ερμηνεία του απολαυστικού Μάικλ Κίτον ως Σκαθαροζούμη να κλέβει την παράσταση. Μια κωμωδία, όχι απαραίτητα καλόγουστη ενίοτε, η οποία βασίζεται κυρίως στη φάρσα με πλούσια κινησιολογία και στις αταξίες του Σκαθαροζούμη. Ό,τι πρέπει για όλους τους μικρούς μας φίλους, αλλά και όσους από εσάς έχετε μπει σε διάθεση για σκανδαλιές εν όψει Χάλογουιν! Αξέχαστη στιγμή η σκηνή της τραπεζαρίας με την επική ερμηνεία του “Day-O” ή αλλιώς “Banana Boat Song” του Χάρι Μπελαφόντε, από την εξαιρετική Κάθριν Ο’Χάρα.

© Courtesy of Tribeca Film Festival


Ο Σκαθαροζούμης (Beetlejuice)
Η.Π.Α., 1988, Έγχρωμη
Κωμωδία / Φαντασίας, 92’
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον
Σενάριο: Μάικλ ΜακΝτάουελ, Λάρι Γουίλσον, Γουόρεν Σκάαρεν
Πρωταγωνιστούν: Άλεκ Μπάλντουιν, Τζίνα Ντέιβις, Γουινόνα Ράιντερ, Μάικλ Κίτον, Κάθριν Ο’Χάρα