Κινηματογραφος

Σιωπηλός Μάρτυρας: Η απόλυτη έκφραση της κινηματογραφικής ιδέας

Ίσως η πιο αγωνιώδης ταινία του μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σιωπηλός Μάρτυρας (Rear Window)» του Άλφρεντ Χίτσκοκ
© FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images

Τι Να Δω Σήμερα: «Σιωπηλός Μάρτυρας (Rear Window)» του Άλφρεντ Χίτσκοκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Παρά την έλευση του Αυγούστου, δεν έχεις φύγει για διακοπές, έχεις ξεμείνει σε αυτή την πόλη που θυμίζει καμίνι από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φωτιές που μαίνονται στα βόρεια προάστια αλλά και άλλες κοντινές περιοχές. Αν και είσαι σε κάποιο ασφαλές μέρος, δεν μπορείς να ανοίξεις ούτε το τζάμι από την καπνίλα και τις στάχτες και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παρατηρείς τον κόσμο από το παράθυρό σου, σήμερα βλέπεις τον «Σιωπηλό Μάρτυρα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Τζεφ (Τζέιμς Στιούαρτ) είναι ένας επιτυχημένος φωτογράφος, ακινητοποιημένος σε καροτσάκι μέσα στο διαμέρισμά του, στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια φρικτού καύσωνα και σε ανάρρωση από τραυματισμό στο πόδι, ο οποίος παρατηρεί τα γειτονικά διαμερίσματα, τις πίσω αυλές και τις ζωές των γειτόνων με έναν εντελώς αδιάκριτο τρόπο. Η Λίζα (Γκρέις Κέλι) είναι η υπέρκομψη ξανθιά καλλονή φιλενάδα του, την οποία ο Τζεφ κρατάει σε απόσταση παρά το γεγονός πως εκείνη είναι άνευ όρων ερωτευμένη μαζί του. Ο ίδιος θα χρειαστεί τη βοήθειά της για να εξιχνιάσει ένα πιθανό έγκλημα στο οποίο πιστεύει πως είναι μάρτυρας.

Ίσως η πιο αγωνιώδης ταινία του μετρ του σασπένς και μεγαλοφυούς σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένα αριστουργηματικό θρίλερ μυστηρίου, υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ στην τελετή του 1955 και με ανεξίτηλη και καθοριστική επίδραση στην κατηγορία των παραπάνω ταινιών και του κινηματογράφου εν γένει. Χρησιμοποιώντας επιδέξια τα γνωστά του όπλα με το στοιχείο της αναμονής για τη δημιουργία ατόφιου σασπένς σε αντίθεση με το στοιχείο της έκπληξης, όλη η ταινία δημιουργεί την αίσθηση του χτισίματος μιας πορείας ανοδικής προς την εκπλήρωση της επίλυσης του μυστηρίου, η οποία θα φέρει τoν ίδιο βαθμό ικανοποίησης τόσο στον πρωταγωνιστή όσο και στο κοινό, καθώς και οι δυο κοιτούν, κρατούν το ίδιο βλέμμα, μέσα από τον ίδιο φακό. Δηλαδή η απόλυτη έκφραση της κινηματογραφικής ιδέας με έναν τρόπο επιτελεστικό.

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τη Seven Films. Είναι διαθέσιμος στο iTunes και το Google Play Movies.

Rear Window - Trailer - (1954) - HQ


Σιωπηλός Μάρτυρας (Rear Window)
Η.Π.Α., 1954, Έγχρωμη
Θρίλερ / Μυστηρίου, 112’
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Τζον Μάικλ Χέις, Κορνέλ Γούλριχ
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέις Κέλι, Θέλμα Ρίτερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ