Κινηματογραφος

Πόνος και Δόξα: Ένα ώριμο, ήρεμο και αυτοβιογραφικό φιλμ

Το γενναίο, ειλικρινές και κρυστάλλινο βλέμμα του Πέδρο Αλμοδόβαρ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Penélope Cruz και Asier Flores στο «Πόνος και Δόξα (Pain and Glory)» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Τι Να Δω Σήμερα: «Πόνος και Δόξα (Pain and Glory)» του Πέδρο Αλμοδόβαρ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Όλα τα προβλήματα υγείας και η αντιμετώπισή τους εκτός του κορωνοϊού, σωματικά ή ψυχικά ενώ είχαν περάσει μοιραία σε δεύτερο ρόλο μετά και τα τρία κύματα του διαπεραστικού ιού, καθώς ο Covid-19 μονοπώλησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τώρα φαίνεται  να έρχονται στην επιφάνεια, να απαιτούν επίλυση και να είναι ανάγκη επιτακτική να αντιμετωπιστούν. Για όλους τους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα για κάτι άλλο εκτός από τον πιο φονικό ιό της εποχής μας, σήμερα βλέπουμε το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ο Antonio Banderas στο «Πόνος και Δόξα (Pain and Glory)» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

«Το να γράφεις είναι σαν να ζωγραφίζεις με γράμματα», εξηγεί ο μικρός Σαλβαδόρ στον νεαρό Εδουάρδο καθώς ο πρώτος του μαθαίνει να γράφει, σε ένα από τα πιο τρυφερά και ειλικρινή φλας μπακ −χωρίς να είναι το μόνο− στη ζωή του επιτυχημένου και φιλάσθενου σκηνοθέτη Σαλβαδόρ Μάγιο (Αντόνιο Μπαντέρας), ενώ ο ίδιος επισκέπτεται νοερά πρόσωπα, γεγονότα και επιλογές του παρελθόντος κάνοντας προσωπικό απολογισμό με γενναιότητα, ευθύτητα και κρυστάλλινο βλέμμα.

Asier Flores και César Vicente στο «Πόνος και Δόξα (Pain and Glory)» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Υπάρχει κάτι άβολο στη θλιβερή διαπίστωση του να αισθάνεται κανείς τον ανατριχιαστικά απρόσωπο χώρο ενός νοσοκομείου, οικείο. Ο ενήλικας Σαλβαδόρ Μάγιο πάσχει από πολλές ασθένειες. Αϋπνία, χρόνια φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, παλινδρόμηση, έλκος, ενδογενές άσθμα, πάσης φύσεως μυϊκούς πόνους, εμβοή, συριγμό, ημικρανίες και πάει λέγοντας. Η πιο εντυπωσιακή από όλες είναι το −όχι και τόσο δημοφιλές− Σύνδρομο Forestier, μια σπάνια νόσος με άγνωστες αιτίες, η οποία προκαλεί την οστεοποίηση αρθρώσεων και συνδέσμων χωρίς να υπάρχει εξήγηση, προκαλώντας αφόρητους πόνους που, από εμπειρία μπορώ να σας πω πως μοιάζουν σαν κάποιος να χύνει υγρό μέταλλο στο εσωτερικό των σπονδύλων σου, από τον αυχένα και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ως τον κόκκυγα. Όταν έχεις κάτι τέτοιο, σου καθορίζει τη ζωή και σχεδόν όλες τις σημαντικές αποφάσεις άμεσα ή έμμεσα, είτε το συνειδητοποιείς επί τόπου είτε αργότερα. Μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια την οποία ο Αλμοδόβαρ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα και μια ιστορία που για εμένα προσωπικά, χτύπησε κέντρο.

Ο Antonio Banderas στο «Πόνος και Δόξα (Pain and Glory)» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ένα ανυπόκριτο, ώριμο, ήρεμο και βαθιά αυτοβιογραφικό φιλμ από το πάλαι ποτέ άγριο παιδί του ευρωπαϊκού σινεμά Πέδρο Αλμοδόβαρ και μια από τις καλύτερές ταινίες που έχει παρουσιάσει στην μακριά και σημαντική καριέρα του. Σίγουρα η αγαπημένη δική μου.

Το «Πόνος και Δόξα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon. Είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή της Νέας Cosmote TV.


Πόνος και Δόξα (Dolor y Gloria / Pain and Glory)
Ισπανία, Γαλλία, 2019, Έγχρωμη
Δράμα, 113’
Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Σενάριο: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Λεονάρντο Σμπαράλια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ