Κινηματογραφος

«Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» κάνει διακοπές στην Ιταλία

Ποιος δεν έχει λαχταρήσει να γίνει κάποιος άλλος;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκουίνεθ Πάλτροου,Τζουντ Λο και Ματ Ντέιμον.
© 1999 Paramount Pictures

Τι Να Δω Σήμερα: “The Talented Mr. Ripley” του Άντονι Μινγκέλα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Από όλα τα ταλέντα του κυρίου Ρίπλεϊ, ποιο ήταν τελικά το μεγαλύτερο; Η πλαστογραφία, η μίμηση ή το ψέμα; Με φόντο τα μικρά χωριά και τις πανέμορφες παραλίες της Νότιας Ιταλίας αλλά και το γλυκό Σαν Ρέμο, την αιώνια Ρώμη και τη ρομαντική Βενετία, σήμερα βλέπουμε ξανά την ταινία « Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» του Άντονι Μινγκέλα.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της σπουδαίας Πατρίτσια Χάισμιθ, το πρώτο της γνωστής σειράς, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και σε αντίθεση με τη μετριότητα του αμερικανικού ονείρου που υπαγορεύει πως με σκληρή δουλειά μπορείς να γίνεις ο μεσοαστικός κύριος του εαυτού σου από υλιστικής πλευράς τουλάχιστον, ο καιροσκόπος Τομ Ρίπλεϊ (Ματ Ντέιμον) θέλει να γίνει κάποιος άλλος, κάποιος πλούσιος, κάποιος σαν τον Ντίκι Γκρίνλιφ (Τζουντ Λο), με τον οποίο υπάρχει μια απροσδιόριστη μα αδιαμφισβήτητη έλξη.

Το αδιαφιλονίκητο ταλέντο του Τομ Ρίπλεϊ κρύβεται στο ότι εφευρίσκει τον εαυτό του παρέα με τον θεατή και η μοιραία γοητεία του έγκειται στο γεγονός πως είναι προετοιμασμένος να ρισκάρει και να πληρώσει το τίμημα για την ανηθικότητα των πράξεων του πολύ πριν τη γλιτώσει. Παρά το αποτρόπαιο σχέδιό του δεν εξοργίζει το κοινό διότι μαζί του γίνεται μάρτυρας όσων τον κάνουν έναν τραγικό ήρωα πολύ περισσότερο από όσα τον κάνουν τον «κακό» της ιστορίας. Και καθώς λίγοι θα ομολογήσουν αυτό που κρυφά πολύ περισσότεροι έχουν ποθήσει (αυτό το ‘να γινόμουν έστω για λίγο κάποιος άλλος’), όλοι συμπονούν τον τραγικό κύριο Ρίπλεϊ στη διαρκή συνειδητοποίηση πως για να θεραπεύσει την ανεπάρκεια της προσωπικότητάς του έχει ανάγκη να οικειοποιηθεί μιαν άλλη και στην απίθανη απόφαση πως αυτή μπορεί να είναι όχι μια φανταστική προσωπικότητα, αλλά ένας άνδρας του περιβάλλοντός του.

Γκουίνεθ Πάλτροου,Τζουντ Λο και Ματ Ντέιμον.

Η ταινία «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» είναι διαθέσιμη στα iTunes και Netflix.

The Talented Mr. Ripley (1999) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ (The Talented Mr. Ripley)
Η.Π.Α., 1999, Έγχρωμη
Δράμα / Εγκλήματος / Θρίλερ, 139’
Σκηνοθεσία: Άντονι Μινγκέλα
Σενάριο: Πατρίτσια Χάισμιθ (μυθιστόρημα), Άντονι Μινγκέλα
Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Γκουίνεθ Πάλτροου, Τζουντ Λο, Κέιτ Μπλάνσετ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY