Κινηματογραφος

Disturbing the Peace: ένα απολύτως απαραίτητο ντοκιμαντέρ

Μια διεθνική ομάδα Παλαιστινίων και Ισραηλινών με την κοινή ιδέα πως η μόνη λύση είναι η ειρήνη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
disturbing-the-peace-documentary.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: "Disturbing the Peace" του Στίβεν Άπκον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Εδώ και δέκα ημέρες περίπου, όλος ο πλανήτης έχει γίνει μάρτυρας της πιο εκτεταμένης στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας των τελευταίων ετών. Δεν έχουν τελειωμό οι αιματοχυσίες από τις χωρίς έλεος θανατηφόρες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην αποκλεισμένη ζώνη, με αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες και βομβαρδισμούς, για ένα κομμάτι γης που φλέγεται εδώ και δεκαετίες. Το Νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου για ακόμη μια φορά παραδίδεται στην κόλαση των ένοπλων, πολύνεκρων συγκρούσεων, η βαρβαρότητα και μαζικότητα των οποίων προκαλεί τις ετεροχρονισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός, καθώς η βασανισμένη περιοχή φαίνεται να ετοιμάζεται για άλλο ένα μεγάλο αιματηρό καλοκαίρι.

Υπάρχουν αρκετές ταινίες και ντοκιμαντέρ που βοηθούν στο να καταλάβει κανείς σε βάθος την περιπλοκή κατάσταση αυτής της περιοχής, ένα από τα απολύτως απαραίτητα, είναι το "Disturbing the Peace". Η ιδέα εδώ είναι πως μια μικρή ομάδα από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έρχονται σε επαφή αφού έχουν αποφασίσει να απέχουν και να σταματήσουν να είναι μέρος ενός αφηγήματος που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι δικό τους, αλλά εξυπηρετεί την τυπική διαδικασία του χτισίματος μιας εθνικής ταυτότητας. 

Απορρίπτοντας τη μανιχαϊστική προσέγγιση της «καλής» και «κακής» πλευράς, θέτει τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συγκρούσεις σε άλλη βάση με δυναμικό πλαίσιο. Ένα ειλικρινές και αμερόληπτο ντοκιμαντέρ που δεν έχει φτιαχτεί μόνο για τα μάτια όσων θέλουν να κατανοήσουν το πρόβλημα αλλά κυρίως για τις δύο αντίπαλες πλευρές και πώς οι ίδιες βλέπουν ο ένας τον άλλο, μπαίνοντας στη θέση του μέχρι πρόσφατα «εχθρού» τους και κατακτώντας την πολυπόθητη ενσυναίσθηση. Στο ασφαλές περιβάλλον της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Combatants for Peace", Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, θύματα και πρώην στρατιώτες, μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες, ανακαλύπτοντας πως έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα νόμιζαν και αποφασίζουν να επενδύσουν στη μη βίαιη δράση απέναντι σε κάθε μορφή βίας στην περιοχή. Είναι οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν πως η μόνη λύση είναι η ειρήνη.

disturbing-the-peace-documentary-poster.jpg

Το "Disturbing the Peace" είναι διαθέσιμο στο iTunes.

 

 

Disturbing the Peace

Η.Π.Α., 2016, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 87’
Σκηνοθεσία: Στίβεν Άπκον
Σενάριο: Στίβεν Άπκον

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ