Κινηματογραφος

Στο αναπάντεχο «Τετράγωνο» επικρατεί το στοιχείο της έκπληξης

Κλες Μπανγκ και Ελίζαμπεθ Μος σε μια χιουμοριστική ματιά επάνω στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «The Square» (Το Τετράγωνο) του Ρούμπεν Έστλουντ γιατί σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Ύστερα από έξι μήνες με τα μουσεία όλης της χώρας κλειστά και μετά το πρόσφατο άνοιγμά τους, η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», γιορτάζεται με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και με ψηφιακές δράσεις σε ιστότοπους και πλατφόρμες μια σειρά από ιδρύματα πολιτισμού σε όλη τη χώρα. Την ημέρα αυτή που είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του ρόλου των μουσείων ως μόνιμων φορέων άυλης και υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς, συλλογής και έκθεσης έργων τέχνης και δημιουργίας, διαχείρισης και διατήρησης αρχείου της ανθρώπινης δραστηριότητας, βλέπουμε μια ταινία με μια χιουμοριστική ματιά επάνω στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Σήμερα βλέπουμε το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2017, «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ.

Ο Κρίστιαν (Κλες Μπανγκ) είναι ένας προνομιούχος επιμελητής μουσείου σύγχρονης τέχνης, ο οποίος ετοιμάζει την προσεχή και αμφιλεγόμενη έκθεση με το απλό μήνυμα: «το τετράγωνο είναι ένα άσυλο εμπιστοσύνης και τρυφερότητας. Μέσα σε αυτό μοιραζόμαστε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Η κατάσταση θα εκτροχιαστεί όταν η εταιρία μάρκετινγκ που έχει προσλάβει το μουσείο για την προώθηση της έκθεσης θα λανσάρει μια διαφημιστική καμπάνια η οποία θα σοκάρει και θα εγείρει αγανακτισμένες αντιδράσεις.

Υπάρχει κάτι πολύ άμεσο στις ταινίες του Ρούμπεν Έστλουντ που κλιμακώνει γρήγορα χαλαρές και ευχάριστες στιγμές σε μια χαοτική κατάσταση η οποία απαιτεί την ενστικτώδη αντίδραση των χαρακτήρων. Στο «Τετράγωνο», όπως και στην «Ανωτέρα Βία» (2014) -μια θαυμάσια ταινία, με την ευκαιρία- γίνεται κάτι αναπάντεχο, επικρατεί το στοιχείο της έκπληξης το οποίο ελκύει την προσοχή, είναι τελείως αντίθετο από το αναμενόμενο και γρήγορα μετατρέπει το κοινό σε μια γόνιμη εστία για το μήνυμα που θέλει να περάσει, τα ερωτήματα που θέλει να εγείρει και τα θέματα που θέλει να θίξει. Για αυτή την πρωτότυπη και ομολογουμένως συναρπαστική προσέγγιση των θεμάτων πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από αυτά, επιστρατεύονται ισχυρές εικόνες που αιχμαλωτίζουν τον θεατή και προκαλούν την αμέριστη προσοχή του, ενώ ο ίδιος βρίσκεται συναισθηματικά μόνιμα στο μεταίχμιο συγκρουόμενων συναισθημάτων καθώς προχωράει η πλοκή, αναρωτώμενος πού ακριβώς κατευθύνεται. 

«Το Τετράγωνο» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Feelgood Entertainment. Είναι διαθέσιμο στο Cinobo.

Το Τετράγωνο (The Square)

Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α., 2017, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 151’
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ
Σενάριο: Πίτερ Ρούμπεν Έστλουντ
Πρωταγωνιστούν: Κλες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Μος, Ντόμινικ Γουέστ, Τέρι Νοτάρι