Κινηματογραφος

Χρυσά Βατόμουρα 2021: Όλες οι υποψηφιότητες για τα βραβεία

Η Γκλεν Κλόουζ είναι συγχρόνως υποψήφια για Razzie και Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Το Τραγούδι του Χιλμπίλη»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γκλεν Κλόουζ στην ταινία «Το Τραγούδι του Χιλμπίλη»
Η Γκλεν Κλόουζ στην ταινία «Το Τραγούδι του Χιλμπίλη» © Cr. Lacey Terrell/Netflix

Razzies 2021: Γκλεν Κλόουζ, Άνταμ Σάντλερ, Άν Χάθαγουεϊ και Κρίστεν Γουίγκ ανάμεσα στους χειρότερους της χρονιάς - Οι υποψηφιότητες για «Χρυσά Βατόμουρα»

Τρεις ημέρες πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ, αποκαλύπτεται μια άλλη λίστα που «βραβεύει» τις χειρότερες ερμηνείες και τους χειρότερους κινηματογραφιστές της χρονιάς που πέρασε. Πρόκειται για τα βραβεία «Χρυσά Βατόμουρα» («The Golden Raspberry Awards» ή αλλιώς «Razzies») που κάθε χρόνο απονέμονται την παραμονή των Όσκαρ και συνήθως οι υποψήφιοι δεν παρευρίσκονται στην ετήσια απονομή.

Ο θεσμός δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό κειμενογράφο και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Τζον Ουίλσον και τη συμφοιτήτριά του Μορίν Μέρφι. Η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου του 1981 στην κατοικία του Ουίλσον στο Λος Άντζελες όπου δόθηκαν τα βατόμουρα για τις ταινίες που κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους το 1980. Τα μέλη των ψηφοφόρων προέρχονται από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και από κάθε ήπειρο, πλην της Ανταρκτικής. Όσο για το όνομα των βραβείων, ο συνιδρυτής είχε δηλώσει στο ξεκίνημα του θεσμού ότι το βατόμουρο έχει την έννοια της ασέβειας και παραπέμπει στη χειρονομία του «βγάζω τη γλώσσα σε κάποιον»/κοροϊδεύω.

41α βραβεία Razzies

Η 41η τελετή Razzies θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου του 2021. Ανάμεσα στα βραβεία που θα απονεμηθούν στην εκδήλωση, θα υπάρχει κι ένα ειδικό αγαλματίδιο Razzie που αναγορεύει το 2020 ως «Το Χειρότερο Ημερολογιακό Έτος που υπήρξε ποτέ».

Dolittle - "Official Trailer"

Η πολωνική ταινία των Μπάρμπαρα Μπιαλόβας και Τόμας Μάντες «365 Days», προηγείται με έξι υποψηφιότητες μαζί με το «Dolittle» του Στίβεν Γκάγκαν. Ο Ρούντι Τζουλιάνι εμφανίζεται φέτος με δύο υποψηφιότητες ανάμεσά τους στην κατηγορία «Χειρότερος Ηθοποιός - Β΄ Ρόλος». Ο Ρον Χάουαρντ είναι υποψήφιος στην κατηγορία «Χειρότερη Σκηνοθεσία» για το «Hillbilly Elegy» («Το Τραγούδι του Χιλμπίλη»), μια ταινία που προβλήθηκε στο Netflix και δίχασε κριτικούς και κοινό. Άλλοι υποψήφιοι για Razzie είναι ο Άνταμ Σάντλερ («Hubie Halloween), η Άν Χάθαγουεϊ («The Last Thing He Wanted», «The Witches»), η Κρίστεν Γουίγκ («Wonder Woman 1984») και η Sia («Music»).

Η Γκλεν Κλόουζ που υποδύεται σε αυτή την ταινία την Μάμο, μητέρα του χαρακτήρα της Εϊμι Άνταμς και γιαγιά, κέρδισε υποψηφιότητα στην κατηγορία «Χειρότερη Ηθοποιός – Β’ Ρόλος». Την ίδια στιγμή όμως, η 74χρονη ηθοποιός κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία. Αυτό έχει συμβεί άλλες δυο φορές με τους: Έιμι Ίρβινγκ («Yentl», 1983) και Τζέιμς Κόκο («Only When I Laugh», 1981). Η Γκλεν Κλόουζ έχει βρεθεί 7 φορές προτεινόμενη για Όσκαρ –με πιο πρόσφατη για τον ρόλο της στην ταινία «The Wife»- όμως δεν έχει κερδίσει.

Το Τραγούδι του Χιλμπίλη: Μια ταινία του Ρον Χάουαρντ | Επίσημο τρέιλερ | Netflix

Οσκαρ και Razzie την ίδια χρονιά

Η ταυτόχρονη υποψηφιότητα για Όσκαρ και Razzie δεν είναι κάτι σπάνιο. Υπάρχουν ηθοποιοί που έχουν προταθεί και για τα δύο βραβεία την ίδια χρονιά. Ωστόσο, όχι για τον ίδιο ρόλο. Το 2010, η Σάντρα Μπούλοκ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «The Blind Side», αλλά μια μέρα νωρίτερα έλαβε δύο Razzies για την ταινία «All About Steve» (Χειρότερη Ηθοποιός και Χειρότερο Ζευγάρι με τον Μπράντλεϊ Κούπερ). Η ηθοποιός παρευρέθηκε στη σκηνή και έβγαλε και ευχαριστήριο λόγο.

Sandra Bullock takes bow at the RAZZIES®

Το 2019, η Μελίσα Μακάρθι έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Razzie για τη δουλειά της στις ταινίες «Can You Ever Forgive Me» και «The Happytime Murders», αντίστοιχα.

Το 2016, ο Έντι Ρέντμεϊν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Λίλι Έλμπε στην ταινία «Το κορίτσι από τη Δανία» «The Danish Girl». Όμως κέρδισε Razzie για τον ρόλο του Balem Abrasax, στο φιλμ «Jupiter Ascending».

Άλλοι ηθοποιοί που έχουν τιμηθεί τόσο για τις καλύτερες όσο και για τις χειρότερες επιδόσεις τους την ίδια χρονιά είναι οι: Σιλβέστερ Σταλόνε (υποψηφιότητα για Όσκαρ B’ Ανδρικού Ρόλου για το «Creed» από το 2016, την ίδια χρονιά έλαβε το βραβείο της συγγνώμης, Razzie Redeemer), Ρούνεϊ Μάρα (υποψηφιότητα Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2016 «Carol», αλλά και υποψηφιότητα για Razzie Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Pan»), Άλεκ Μπάλντουιν (υποψήφιος για Όσκαρ B’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «The Cooler» - 2004 και για Razzie Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «The Cat in the Hat»).

Razzies 2021: Όλες οι υποψηφιότητες για τους χειρότερους του 2020

Χειρότερη Ταινία
365 Days
Absolute Proof
Dolittle
Fantasy Island
Music

Χειρότερη Σκηνοθεσία
Τσαρλς Μπαντ / All 3 Barbie & Kendra movies
Μπάρμπαρα Μπιαλόβας & Τόμας Μάντες / 365 Days
Στίβεν Γκάγκαν / Dolittle
Ρον Χάουαρντ/ Hillbilly Elegy
Sia/ Music

Χειρότερο Σενάριο
365 Days
All 3 Barbie & Kendra Movies
Dolittle
Fantasy Island
Hillbilly Elegy

Χειρότερος Ηθοποιός
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ./ Dolittle
Μάικ Λίντελ / Absolute Proof
Μικέλε Μορόνε/ 365 Days
Άνταμ Σάντλερ / Hubie Halloween
Ντέιβιντ Σπέιντ / The Wrong Missy

Hubie Halloween starring Adam Sandler | Official Trailer | Netflix

Χειρότερη Ηθοποιός
Αν Χάθαγουεϊ / The Last Thing He Wanted & The Witches
Κέιτι Χολμς / Brahms: The Boy II & The Secret: Dare to Dream
Κέιτ Χάντσον / Music
Λόρεν Λάπκους / The Wrong Missy
Άννα-Μάρια Σιεκλούτσκα / 365 Days

Χειρότερη ΗθοποιόςΒΡόλος
Γκλεν Κλόουζ / Hillbilly Elegy
Λούσι Χέιλ / Fantasy Island
Μάγκι Q / Fantasy Island
Κρίστεν Γουίγκ / Wonder Woman 1984
Μάντι Ζίγκλερ / Music

Χειρότερος ΗθοποιόςΒΡόλος
Τσέβι Τσέις / The Very Excellent Mr. Dundee
Ρούντι Τζιουλιάνι / Borat, Subsequent Movie-Film
Σάια ΛαΜπάφ / The Tax Collector
Άρντολντ Σβαρτσενέγκερ/ Iron Mask
Μπρους Γουίλις/ Breach, Hard Kill & Survive the Night

Borat: Subsequent Moviefilm Trailer #1 (2020) | Movieclips Trailers

Χειρότερος κινηματογραφικό ζευγάρι
Μαρία Μπακάλοβα & Ρούντι Τζιουλιάνι/ Borat Subsequent Movie-Film
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. & η ουαλική προφορά του που δεν έπεισε/ Doolittle
Χάρισον Φόρντ & ο CGI σκύλος / Call of the Wild
Λόρεν Λάπκους & Ντέιβιντ Σπέιντ / The Wrong Missy
Άνταμ Σάντλερ & η φωνή του/ Hubie Halloween

Wonder Woman 1984 - Official Main Trailer

Χειρότερο Ριμέικ ή Σίκουελ
365 Days
Dolittle
Fantasy Island
Hubie Halloween
Wonder Woman 1984

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ