Κινηματογραφος

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τι θα δούμε σήμερα

Οι διαδικτυακές προβολές του φεστιβάλ συνεχίζονται, με νέες, παλαιότερες ταινίες, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την ταινία «Digger»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει σήμερα μια ελληνική πρεμιέρα και ιδιαίτερες ταινίες από τα διεθνή τμήματα

Οι διαδικτυακές προβολές του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζονται, με νέες, παλαιότερες ταινίες και ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν, τιμήθηκαν στα διεθνή φεστιβάλ και αγάπησε το κοινό, καθώς και φιλμ από την ενότητα «Αφιερώματα». Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία που επιθυμούν με κόστος 3 ευρώ, μέσα από την πλατφόρμα του φεστιβάλ, filmfestival.gr. Το Φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, παρουσιάζει μια ταινιοθήκη για όλους που μας κρατάει συντροφιά στο σπίτι. 

Τι θα παρακολουθήσουμε σήμερα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

DIGGER | SUMMERTIFF - ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ

«Digger»,2020
Περιγραφή
: Η ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη που προβάλλεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Ο Νικήτας ζει στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Η ήρεμη ζωή του θα ταραχτεί όταν μια βιομηχανία θα επεκταθεί στη φύση και το κυριότερο, όταν ο γιος του επιστρέφει για τη διεκδίκηση του μεριδίου του κτήματος που κληρονόμησε όταν πέθανε η μητέρα του. Πατέρας και γιος θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλές διαμάχες. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος κ.α.

«Η ζωγράφος και ο κλέφτης» («The Painter and the Thief»), 2020

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Η ζωγράφος και ο κλέφτης»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Στο συγκλονιστικό, βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Νορβηγού σκηνοθέτη Μπέντζαμιν Ρι που είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, δύο πίνακες της Τσέχας ζωγράφου Μπάρμπορα Κισιλκόβα, εξαφανίστηκαν από μια γκαλερί τέχνης στο Όσλο. Οι δράστες συνελήφθησαν, όμως οι πίνακες δεν έχουν βρεθεί. Η καλλιτέχνις προσεγγίζει τον έναν από τους δύο ληστές, με σκοπό να κατευνάσει το αίσθημα απώλειας και την απογοήτευση που νιώθει. Του ζητάει να ποζάρει για ένα πορτρέτο. Πρόκειται για μια ιστορία κατανόησης και συγχώρεσης. Οι δυο πρωταγωνιστές αναπτύσσουν μια ασυνήθιστη φιλία, μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα που μαρτυρούν τον εσωτερικό κόσμο τους και τα όσα έχουν βιώσει στη ζωή.

«Αρπακτικά» («Predators»), 2020

Σκηνή από την ταινία «Αρπακτικά»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Η κωμική ταινία σε σκηνοθεσία του Ιταλού ηθοποιού και σεναριογράφου Πιέτρο Καστελίτο, ακολουθεί τα μέλη της οικογένειας Βισμάρα που είναι ιδιοκτήτες οπλοπωλείου στα προάστια της Ρώμης, δηλωμένοι φασίστες και νοσταλγοί του Μουσολίνι. Τα μέλη της οικογένειας Παβόνε είναι αριστοκράτες, διανοούμενοι και ζουν σε πολυτελή περιοχή. Μια απίθανη σειρά γεγονότων θα φέρει τις δύο οικογένειες («αρπακτικά») κοντά. 

«Εδέμ», («Eden»), 2020

Σκηνή από την ταινία «Εδέμ»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Στην ταινία της Άνιες Κότσις, η Εύα είναι αλλεργική στις χημικές ουσίες, στα ραδιοκύματα, στα μαγνητικά πεδία, στην ατμοσφαιρική μόλυνση. Η πρωταγωνίστρια, ζει σε απομόνωση και συναντά μόνο τον αδερφό της και κάποιους επιστήμονες που την αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινο πειραματόζωο. Η ζωή της Εύα αλλάζει όταν ένας ψυχίατρος θα έρθει να εξακριβώσει αν η πάθηση είναι προϊόν φαντασίας της ασθενούς. Επίκεντρο της ταινίας της Κότσις, είναι η ανθρώπινη μοναξιά, ένα θέμα που συμβαδίζει με την εποχή της πανδημίας που βιώνουμε. 

«Η ρεβάνς» («The Comeback»), 2019

Σκηνή από την ταινία «Η ρεβάνς»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Η ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Πάτρικ Έκλουντ, ακολουθεί την ιστορία της ταλαντούχας παίκτριας του μπάντμιντον, Άνμπριτ. Το 1983, η καριέρα της πήρε αντίθετη πορεία, καθώς ηττήθηκε σε τελικό πρωτάθλημα και το αποδίδει στη διαιτησία. Περίπου 40 χρόνια αργότερα, η αθλήτρια επιστρέφει για τη ρεβάνς, με στόχο να συνεχίσει το όνειρό της.  

«200 μέτρα» («200 Meters»), 2020

Σκηνή από την ταινία «200 μέτρα»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Στη σκοτεινή ιστορία του σκηνοθέτη Αμίν Ναϊφέ από την Παλαιστίνη,  το ισραηλινό τείχος της Δυτικής Όχθης χωρίζει τον Μουσταφά από την οικογένειά του. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος του έχει υποστεί ατύχημα, ο Μουσταφά σπεύδει να βρεθεί κοντά του, όμως, στο σημείο ελέγχου, μια γραφειοκρατική λεπτομέρεια τού στερεί το δικαίωμα εισόδου. Η ταινία εστιάζει στην πατρική αγάπη και τη σκληρή πραγματικότητα γύρω μας.

«Λούξορ» («Luxor»), 2020

Σκηνή από την ταινία «Λούξορ»
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Η Ζέινα Ντούρα παρουσιάζει μια συγκινητική ιστορία αγάπης με πρωταγωνίστρια τη Χάνα, μια Βρετανίδα που εργάζεται σε ανθρωπιστικές αποστολές και επιστρέφει στην Αίγυπτο μετά από άδεια. Εκεί θα συναντήσει ξανά τον αρχαιολόγο Σουλτάν και ο έρωτας που υπήρχε πάντα ανάμεσά τους, είναι φανερός. Όμως το παρελθόν της Χάνα, την εμποδίζει να ζήσει ξανά ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή. 


Πληροφορίες
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 5- 15/11/2020, filmfestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ