Κινηματογραφος

Πώς η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί το σινεμά και το Χόλιγουντ

Με τις πρεμιέρες του νέου Τζέιμς Μποντ και του «Dune» να μεταφέρονται για το 2021, την αλυσίδα Cineworld να κλείνει εκατοντάδες αίθουσες, το μέλλον του κινηματογράφου μοιάζει αβέβαιο.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dune
Τον Οκτώβριο 2021 θα δούμε τελικά το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ

Τα περισσότερα κινηματογραφικά blockbuster μεταφέρουν τις πρεμιέρες τους για το 2021, αφήνοντας τις αίθουσες στην αβεβαιότητα και τα πρόθυρα της καταστροφής.

Αρχές Οκτωβρίου, όλοι πίσω στη βάση μας εδώ και καιρό. Παραδοσιακά και κυρίως εμπορικά, ο Οκτώβριος σηματοδοτούσε τη νέα κινηματογραφική σεζόν, με τα περισσότερα φθινοπωρινά και χειμερινά blockbuster (και όχι μόνο) να «ζεσταίνουν» τις κινηματογραφικές αίθουσες. Μόνο που φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και κανείς δεν βλέπει κάποιο «φως» στην άκρη του τούνελ. Η πανδημία, μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχει φέρει και κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, έχει φέρει τις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο στα πρόθυρα της καταστροφής.

Σινεμά
© Krists Luhaers I Unsplash


Αν ρίξουμε μία ματιά στο ελληνικό box office της περασμένης βδομάδας θα δούμε το σοκαριστικό νούμερο των 9.815 εισιτηρίων σε όλη την Ελλάδα (άντε βάζουμε και κάτι ψιλά για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου», για όσους δεν περίμεναν την πρεμιέρα στο Netflix), απόρροια των κλειστών χειμερινών αιθουσών στην Αττική λόγω των μέτρων για την πανδημία (ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί, με λιγότερη χωρητικότητα) αλλά κυρίως γιατί οι θεατές πλέον δεν βρίσκουν κάποια ενδιαφέρουσα νέα ταινία για να παρακολουθήσουν. Μέσα σε όλα, υπάρχει και ένας κυρίαρχος φόβος και αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες, πολλοί από εμάς δύσκολα θα μπούμε σε κάποια κλειστή αίθουσα, ακόμα και μεγάλες θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα – με τις τόσες αλλαγές στις ημερομηνίες πρεμιέρας – βλέπουν τις προπωλήσεις στο «πράσινο» και όχι στο «κόκκινο» και τα sold out.

Οι αλλαγές στην ημερομηνία κυκλοφορίας μεγάλων κινηματογραφικών blockbuster θα φέρουν πολλές αίθουσες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο στα πρόθυρα του κλεισίματος και εμείς μένουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς θα αντέξει μία αίθουσα ή ένα multiplex χωρίς μεγάλα blockbuster από τώρα μέχρι και την άνοιξη και καλοκαίρι του 2021;

Cineworld
Cineworld


Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στον κόσμο, Cineworld, ανέστειλε τις δραστηριότητές της, με βουτιά των μετοχών της κατά 80% φέτος, χτυπημένη και αυτή από την πανδημία. Σε «ψυχρά» νούμερα αυτό μεταφράζεται σε 45 χιλιάδες υπαλλήλους χωρίς δουλειά και περισσότερες από 700 κλειστές αίθουσες σε ΗΠΑ και Βρετανία, κάτι πραγματικά τρομακτικό.  

Τίτλοι σαν το «No Time to Die», «Black Widow», «Candyman», «The Conjuring 3» και πόσοι ακόμα έχουν μεταφερθεί για να κάνουν πρεμιέρα μέσα στο 2021. Το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ που όλοι περίμεναν να «ξελασπώσει» τις αίθουσες τα φετινά Χριστούγεννα, μεταφέρεται για τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον-ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας «Wonder Woman» που μεταφέρθηκε για την ημέρα των φετινών Χριστουγέννων (μέχρι να αλλάξει πάλι η ημερομηνία;). Όσο για τις νέες ταινίες «Batman» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τον κινηματογραφικό «Flash», καλό 2022. Αν είμαστε τυχεροί ίσως δούμε το τέταρτο μέρος του «Matrix» τα Χριστούγεννα του 2021.

Tenet
Tenet

Η μόνη μεγάλη ταινία που τόλμησε να κυκλοφορήσει μέσα στην πανδημία ήταν το «Tenet». Στον ένα μήνα και κάτι μέρες από την ημέρα που κυκλοφόρησε, δεν μπορείς να πεις ότι το πείραμα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, άλλοι λένε πως απέτυχε. Το κατασκοπευτικό sci-fi θρίλερ του Κρίστοφερ Νόλαν έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως, αλλά ήταν το μόνο νέο blockbuster που έπαιζε εκείνη την περίοδο (με την Warner μάλιστα να πιέζει τις αίθουσες για περισσότερες βδομάδες προβολών, περισσότερο μέρος των ποσοστών κ.α.). Είναι σαν να τρέχεις μόνο σου σε αγώνα και να φτάνεις πρώτος με ιδρώτα και δυσκολία. Σε διαφορετικές συνθήκες, το «Tenet» θα έκανε διπλάσια ή και τριπλάσια εισιτήρια.

Η σύγχρονη εκδοχή του «Mulan» της Disney κυκλοφόρησε κατευθείαν σε streaming (με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 29.9 δολαρίων για να την δεις από το σπίτι σου) και σε επιλεγμένες χώρες πλην της Αμερικής. Και εδώ οι γνώμες διίστανται. Στις αίθουσες παγκοσμίως δεν πήγε τόσο καλά, αλλά η Disney – λέει πως - σημείωσε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων συνδρομητών της στην streaming πλατφόρμα Disney+. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.

Mulan
Mulan

Αυτές τις ημέρες βλέπουμε και το εξής παράδοξο στο αμερικανικό box office. Η επανέκδοση της ταινίας «Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες» από το 1993, με τις Μπέτι Μίντλερ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ανέβηκε στις κορυφαίες θέσεις του box office, δίνοντας μάχη με το «Tenet». Και όλα αυτά για μία κωμωδία τρόμου που πήγε μέτρια όταν κυκλοφόρησε στα 90s, αργότερα απέκτησε cult χαρακτήρα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε περίοδο του Χάλοουιν (σαν να λέμε «υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς το “Μόνος στο Σπίτι”;»).

Με το άνοιγμα των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών, καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε να παραμείνουν ανοιχτοί οι κινηματογράφοι. Καλό το streaming αλλά διαφορετικά βιώνεις μία ταινία σε σκοτεινή αίθουσα. Μεγάλο βάρος και ευθύνη πέφτει και στον έξυπνο προγραμματισμό των εταιριών κινηματογραφικής διανομής, με επιλογή ταινιών που θα κρατήσει ανοιχτές τις αίθουσες μέχρι την επιστροφή των blockbuster. Οι art-house αίθουσες ίσως αντιμετωπίσουν μικρότερο πρόβλημα (άλλωστε, μαθημένες είναι στα προβλήματα), αλλά η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κινηματογράφων ζει και κινείται από το Χόλιγουντ. Μήπως και το ίδιο το Χόλιγουντ και οι εταιρίες παραγωγής δεν αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα και απώλειες κερδών; Τα πάντα μία αλυσίδα.

Να δώσουμε ραντεβού στα σινεμά ή είναι ακόμα νωρίς;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.