Κινηματογραφος

THE REAL ROBOKIDS: Πώς οι έλληνες μαθητές κατέκτησαν τον κόσμο της ρομποτικής

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη θριαμβευτική πορεία των ελληνικών ομάδων στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26.jpg
Η ομάδα BitBot συμμετείχε για 3η φορά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής

«The Real Robokids»: Είδαμε το πρώτο ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα από την COSMOTE.

Πέρυσι τέτοια εποχή το Robogirl, η πρώτη ταινία ρομποτικής μυθοπλασίας είχε ήδη γίνει viral στο ελληνικό YouTube. Η ταινία της COSMOTE μέτρησε περισσότερες από 4 εκατομμύρια προβολές και ενέπνευσε χιλιάδες νέους να ασχοληθούν με τη ρομποτική ενώ με τις πρώτες ελληνικές επιτυχίες στις Ολυμπιάδες να είναι γεγονός, η ανάγκη για ένα ντοκιμαντέρ με τους αληθινούς πρωταγωνιστές ήταν θέμα χρόνου να γεννηθεί. Σήμερα, το «THE REAL ROBOKIDS» είναι στον αέρα και η COSMOTE έφερε τους πραγματικούς ήρωες στο προσκήνιο.

The Real Robokids –  H TAINIA | COSMOTE

Γνωρίζοντας τις ομάδες που έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη θέση κατάκτησης των μεταλλίων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Ουγγαρίας, καταλάβαμε αμέσως, ότι πρώτα από όλα είναι κανονικά παιδιά. Παιδιά που λάτρεψαν την ρομποτική και που προσπαθούν να τη συνδυάσουν με τα μαθήματα τους και ίσως κάποια στιγμή με τις σπουδές τους. Η διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα γιγαντώθηκε μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas την τελευταία εξαετία και τώρα το «The Real Robokids» στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Ας πάμε στα του ντοκιμαντέρ όμως.

Το «The Real Robokids» έρχεται για να παρουσιάσει τους πρωταγωνιστές πίσω από τις επιτυχίες τους. Πώς ζουν παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου λίγο πριν διαγωνιστούν σε μια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής; Πώς προετοιμάζονται και κυρίως, πώς κόλλησαν το μικρόβιο της ρομποτικής; Για κάποιους αφορμή ήταν ο προγραμματιστής μπαμπάς, για κάποιους άλλους ένας καθηγητής ενώ μερικοί ξεκίνησαν βήμα – βήμα από τα… Lego.

02.jpg

Οι ομάδες που κατέκτησαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα προέρχονται από όλη την Ελλάδα και έτσι στο ντοκιμαντέρ θα δει κανείς το background τόσο από τον Χολαργό και τον Πειραιά, όσο και από την Πάτρα ή την Καλαμάτα. Μαθητές που είτε είχαν βρεθεί και σε προηγούμενες Ολυμπιάδες, είτε ξεκίνησαν φέτος το ταξίδι τους, για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα.

05.jpg
Οι Minders διαγωνίστηκαν στην κατηγορία OPEN για παιδιά Λυκείου

BitBot, Jobi Team. Minders, Smartbirds, Teamwork Optimum και Youngbloods κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στην κάμερα του Λεωνίδα Πανονίδη και το πρώτο ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα είναι γεγονός. Οι Έλληνες μαθητές, που ταξίδεψαν στο Γκιόρ, συναγωνίστηκαν στη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών στους τομείς των αστικών μεταφορών, της ύδρευσης και της διαχείρισης αποβλήτων, του φωτισμού και της θέρμανσης κτιρίων, έχοντας ως θέμα τις «Έξυπνες Πόλεις».

14.jpg
Οι Smartbirds διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Open, για μαθητές του Γυμνασίου

Πώς αντιμετώπισαν τα παιδιά την πρόκληση, τις ατυχίες, το ταξίδι, την επιτυχία αλλά και την αποτυχία και πώς έζησαν οι προπονητές και οι γονείς τους την εμπειρία μιας Εκπαιδευτικής Ολυμπιάδας; Εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους μικρούς ήρωες οι οποίοι έδειξαν να απολαμβάνουν τους εαυτούς τους στην οθόνη και ήδη ανυπομονούν για την επόμενη συμμετοχή τους σε Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Οι μεγαλύτεροι σκέφτονται την φοίτησή τους σε κάποια σχετική σχολή, όπως στους ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς ενώ άλλοι σκέφτονται μέχρι και το διάστημα αφού «η ρομποτική είναι το μέσο τόσο για να κάνουμε αυτόν εδώ τον πλανήτη, λίγο καλύτερο, όσο και για να φτάσουμε με αξιώσεις ως το διάστημα».

08.jpg
Οι Teamwork Optimum διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Regular, για παιδιά Λυκείου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέχωρα από τις επιτυχίες, η Ελλάδα πλέον έχει βάλει την εκπαιδευτική ρομποτική στη καθημερινότητα των νέων. Με την υποστήριξη της COSMOTE, ο WRO Hellas έχει δημιουργήσει βιβλία κατάρτισης και βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών σεναρίων για τους εκπαιδευτικούς, που είναι διαθέσιμα online. Περισσότεροι από 18 χιλιάδες μαθητές έχουν συμμετάσχει συνολικά τα τελευταία χρόνια στους πανελλήνιους διαγωνισμούς, ενώ πάνω από 1.500 εκπαιδευτικοί ενημερώνονται κάθε χρόνο για την εκπαιδευτική ρομποτική, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δωρεάν σεμινάρια.

Το ντοκιμαντέρ προβάλει επίσης και η COSMOTE TV στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ «The Real Robokids» αλλά και τη συνεισφορά της COSMOTE στην εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ