Κινηματογραφος

10 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για τους Μόντι Πάιθον

Η τρομερή ομάδα που κατάφερε να κάνει τη φιλοσοφία σάτιρα

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόντι Πάιθον
Από αριστερά: Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle, Graham Chapman, Terry Gilliam και John Cleese © Hulton Archive/ Getty Images / Ideal Image

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Μόντι Πάιθον που μιμήθηκαν τα κορίτσια στην παρέλαση.

Πριν από λίγες μέρες όλοι ασχολήθηκαν –και συνεχίζουν να ασχολούνται– με τα κορίτσια που παρέλασαν με έναν «διαφορετικό» τρόπο. Η «χαζή» παρέλασή τους ήταν εμπνευσμένη ως προς τη φόρμα από το περιβόητο silly walk της ομάδας Μόντι Πάιθον.

Ποιοι είναι όμως οι Μόντι Πάιθον; Πριν παραθέσουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, ας φτάσουμε στο αποτέλεσμα: 6 άνθρωποι κατάφεραν μέσω της σάτιρας να φιλοσοφήσουν πάνω στα βασικότερα θέματα της Δύσης. Το έκαναν με τρόπο αστείο, πικρό, εκκεντρικό, ακραίο, ειρηνικό και άμεσο. Δεν χαρίστηκαν σε κανέναν και προσπάθησαν να ασχοληθούν με το νόημα της ζωής. Κατάφεραν να δώσουν έναν ορισμό (στην ομώνυμη ταινία τους), ο οποίος ακούγεται απλός και αυτονόητος αλλά η ζωή (όλων μας) αποδεικνύει ότι δεν είναι εύκολο να τον ακολουθήσεις. Αν λοιπόν καταφέρετε να ζείτε ειρηνικά με τους άλλους ανεξαρτήτως φυλής και πίστης, να μην τρώτε πολλά λιπαρά, διαβάζετε κάνα καλό βιβλίο και βγαίνετε για λίγο περπάτημα, τότε οι Μόντι Πάιθον θα είναι ευτυχισμένοι και ο κόσμος μας λίγο καλύτερος.

Ποιοι ήταν

Η ομάδα Μόντι Πάιθον αποτελούνταν από τους: Graham Chapman (πέθανε το 1989), John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones και Michael Palin. Με εξαίρεση τον Terry Gilliam που είναι Αμερικανός, οι άλλοι πέντε είναι Βρετανοί.

Πότε δημιουργήθηκαν

Οι Monty Python γεννήθηκαν τον Μάιο του 1969 σε ένα ινδικό εστιατόριο στο Hampstead, όπου κάθισαν για πρώτη φορά μαζί οι Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin και Terry Gilliam δουλεύοντας μαζί για μια νέα σατιρική σειρά του BBC.

Από το 1966, πέντε από την ομάδα έγραψαν και ερμήνευαν αρκετές κωμωδίες όπως τα The Frost Report, At Last the 1948 Show και Do Not Adjust Your Set. Ιδίως στο τελευταίο βλέπουμε τα κινούμενα σχέδια του Gilliam, τα οποία στη συνέχεια καθόρισαν το μοναδικό στιλ των Monty Python.

Παιδιά του πανεπιστημίου

22-71.jpg

Ιατρική στο Cambridge o Chapman, Νομική στο ίδιο πανεπιστήμιο ο Cleese, ενώ και ο Idle ήταν στο Cambridge πρόεδρος της θεατρικής ομάδας. Να τονίσουμε ότι ήταν ο πρώτος που επέτρεψε για πρώτη φορά να μπουν γυναίκες στη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου. Ο Palin σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη ενώ στο ίδιο πανεπιστήμιο ήταν και ο Jones.

O Τζορτζ Χάρισον και «Η ζωή του Μπράιαν»

6-2.png
Ο Τζορτζ Χάρισον των Beatles στο κέντρο

Ενώ η ομάδα ήταν έτοιμη για τα γυρίσματα ο βασικός χρηματοδότης ανακαλύπτει ότι η ταινία χλευάζει –με τον τρόπο της– τον Ιησού και αρνείται να προχωρήσει την παραγωγή. Μένουν χωρίς χρήματα …Τη λύση έδωσε ο Τζορτζ Χάρισον (κιθαρίστας των Beatles) που ήταν κολλητός με τον Eric Idle. Ο Χάρισον βάζει υποθήκη το σπίτι του και δίνει τα χρήματα στην ομάδα για να γυρίσει την ταινία. Ο Χάρισον κάνει και πέρασμα ως κομπάρσος στην ταινία. «Ήταν το ακριβότερο εισιτήριο που πλήρωσε κάποιος για μια ταινία» θα πει λίγο αργότερα ο Idle. 

Η πίπα του Chapman

pythons_folder_graham_chapman1.jpg

Όλοι λένε το ίδιο: ήταν αδύνατο να δεις τον Chapman χωρίς την πίπα του. Είτε κρεμόταν στα χείλη του, είτε την κρατούσε στο χέρι του.

Drag queen

les_mots_doux.gif

Ο Jones ήταν η drag  της παρέας. Πολύ συχνά ντυνόταν γυναίκα για τις ανάγκες του ρόλου. Πάντα ξεκαρδιστικός και ξεχωριστός. Επίσης  ήταν ο βασικός σκηνοθέτης των ταινιών της ομάδας (μαζί με τον Gilliam).

Παίξε και εσύ Silly Walk

Αν δεν μπορείτε να το κάνετε σε παρέλαση, μπορείτε να παίξετε το (επίσημο) σχετικό παιχνίδι. Δείτε κάτω το βίντεο και μπείτε εδώ για περισσότερα.

Monty Python's The Ministry of Silly Walks Game Trailer

Ο έβδομος Python ήταν γυναίκα

connie-booth-b1474822-db2d-4a45-96f9-1fa0cc58f33-resize-750.jpeg
H Connie Booth

Αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μετρήσει ως το έβδομο αστέρι των Monty Python, θα έπρεπε να είναι η Connie Booth. Εκτός από την τακτική εμφάνιση στο Flying Circus, εμφανίστηκε σε ταινίες των Monty Python, στο How to Irritate People TV special και στο Fawlty Towers του John Cleese. Ήταν η σύζυγος του John Cleese στην πραγματική ζωή. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους Monty Python χωρίς την Connie Booth να εμπλέκεται με κάποιο τρόπο.

50 εκατομμύρια άνθρωποι

Την παράσταση The Last Night of the Pythons το 2014, παρακολούθησαν ζωντανά 15.000 άτομα στο O2 του Λονδίνου και ταυτόχρονα τηλεοπτικά και σε κινηματογράφους την είδαν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τρεις ταινίες που πρέπει να δεις

Έχουν κάνει πολλά και διάφορα ως ομάδα και ο καθένας ξεχωριστά, αλλά ας πούμε ότι ένα καλό starters pack μπορεί να περιλαμβάνει αυτές τις τρεις ταινίες.

1975 - Monty Python and the Holy Grail (Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης)

Monty Python And The Holy Grail 1975 HD

1979 - Monty Python's Life of Brian (Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης!)

FRIENDS QUIZ: Jennifer Aniston VS Reese Witherspoon | The Graham Norton Show - BBC

1983 - Monty Python's The Meaning of Life (Το νόημα της ζωής)

Monty Python's The Meaning of Life | The Miracle of Birth

ΠΡΟΣΦΑΤΑ