Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας

Τα highlights

Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 450
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επισήμως ξεκίνησαν από χθες, ουσιαστικά όμως σήμερα οι Νύχτες Πρεμιέρας ανοίγουν για το κοινό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας έφτασε αισίως τα 19 του χρόνια και φιλοδοξεί φέτος όχι μόνο να παρουσιάσει, όπως κάθε χρονιά, μια επιλογή από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, αλλά να μας κάνει να σκεφτούμε, αφού το φετινό του μότο σύμφωνα με το διευθυντή του Ορέστη Ανδρεαδάκη είναι «Θυμάμαι άρα Υπάρχω».

Τροφή για σκέψη και για πεινασμένα κινηματογραφικά μάτια και μυαλά, λοιπόν, από τις 19 και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Στους κινηματογράφους Παλλάς, Ιντεάλ, Όπερα 1&2, Δαναός 1&2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Εισιτήρια από 4 ευρώ (για το κοινό που θέλει να παρακολουθήσει τις δημοσιογραφικές προβολές), 5 ευρώ για την πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 19.55), 6 ευρώ για τις υπόλοιπες βραδινές προβολές (από 20.00), ενώ και φέτος θα διατίθενται εισιτήρια για κατόχους κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ.

www.aiff.gr


All Greek to us

Περισσότερες από 200 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους απαρτίζουν φέτος το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, και για πρώτη φορά αριθμός ρεκόρ ελληνικών ταινιών, σύνολο 93, από τις οποίες οι 12 είναι μεγάλου μήκους.  Ανάμεσά τους, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου που συμμετείχε πρόσφατα στα φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και του Τορόντο, «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, αλλά και το πολυαναμενόμενο «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, που θα κάνει στις Νύχτες την ελληνική του πρεμιέρα αμέσως μετά την παγκόσμια προβολή του στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

n

Luton

n

September


Για τη Χρυσή Αθηνά

Το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει ένα διαφορετικό κομμάτι του σύγχρονου σινεμά με ταινίες-προτάσεις που φέτος κινούνται από το σκοτεινό ρομαντισμό («Love Eternal») και τη σκληρότητα της αληθινής ζωής («Harmony Lessons») μέχρι την παράδοξη κωμωδία («Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα»). Το δικό μας βραβείο, όμως, πηγαίνει δίχως αμφιβολία στο «Short Term 12» του Ντέστιν Κρετόν, την καινούργια ταινία του σκηνοθέτη του «I’m not a Hipster».


Play that Funky Music

To «Mistaken for Strangers», σκηνοθετημένο από τον αδελφό του frontman των The National, Τομ Μπέρνινγκερ, δεν είναι το τυπικό μουσικό φιλμ, αφού πηγαίνει πέρα από μια «ταινία συναυλίας» για να ρίξει μια ματιά στη ροκ εν ρολ μυθολογία, από την άλλη πλευρά. Από αυτή του ανθρώπου που δεν έγινε ο ροκ σταρ που ίσως επιθυμούσε. Εκτός από τους The National, όμως, το μουσικό κομμάτι των Νυχτών Πρεμιέρας, περιέχει ακόμη Stone Roses, Pussy Riot και όχι μόνο.

n

Mistaken for Strangers


Άλεξ φαν Βάρμερνταμ

Ίσως φταίει το δύσκολο να προφέρεις όνομά του, ίσως το ότι οι ταινίες του δεν κατατάσσονται εύκολα σε καμιά κατηγορία, όμως ο Ολλανδός σκηνοθέτης δεν έχει κερδίσει ακόμη την αναγνώριση που του αξίζει. Οι Νύχτες Πρεμιέρας διορθώνουν το λάθος προβάλλοντας το σύνολο της δουλειάς του, μαζί και την πιο πρόσφατη ταινία του «Borgman» που προβλήθηκε φέτος στις Κάννες.


Αργά τη νύχτα

Μπορεί το «Ο εκδικητής φορούσε κιλοτάκι» να κλέβει την παράσταση με τον τίτλο του και μόνο, αλλά από τις μεταμεσονύκτιες ταινίες του φεστιβάλ μη χάσετε με τίποτα τις «Φτηνές ανατριχίλες» του Ε.Λ. Κατζ, ένα ιδιοφυές μείγμα μαύρης κωμωδίας και θρίλερ που είναι από την αρχή ως το τέλος απολαυστικό. Αν μια αληθινά αλλόκοτη εμπειρία είναι αυτό που ζητάτε, τότε το «A Field in England» του Μπεν Γουίτλι είναι η ταινία σας.

n

Φτηνές Ανατριχίλες


Βαλς με τον Άρι Φόλμαν

Ο σκηνοθέτης του «Βαλς με τον Μπασίρ» θα έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει την καινούργια του ταινία «The Congress», αλλά και για ένα αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του που διοργανώνει το φεστιβάλ. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του Ισραήλ, που αξίζει να δείτε κι από κοντά στο masterclass που θα δώσει.


Πανοραμική θέα

Ταινίες που αξίζει να δείτε και που δεν έχουν ελληνική διανομή συγκεντρώνονται στο Πανόραμα του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους η ανάγνωση του Τζος Γουίντον στο σεξπιρικό «Πολύ κακό για το τίποτα», το καινούργιο αίνιγμα του Σέιν Κάραθ «Upstream Color», το «Echolot» του Αθανάσιου Καρανικόλα που ζει και δουλεύει στη Γερμανία, ή το βουλγάρικο «Αποξένωση» με τον Χρήστο Στέργιογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

n

Upstream Color


Κορίτσια, κορίτσια, κορίτσια

Από τη «Frances Ha» της Γκρέτα Γκέργουικ που θα ανοίξει το φεστιβάλ και που θα θέλατε να είναι φίλη σας, μέχρι την Αντέλ Εξαρχόπουλος που θα έρθει στην Αθήνα για την προβολή του «Η Ζωή της Αντέλ», οι Νύχτες Πρεμιέρας θα φιλοξενήσουν φέτος τα πιο απροσδόκητα κορίτσια. Αλλά ίσως αυτό που δεν θα περιμένατε να δείτε εκεί είναι η Δούκισσα Νομικού, που κάνει το ντεμπούτο της σαν ηθοποιός στην καινούργια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Λιμουζίνα».


Eyes without a face

n

Αν δεν έχετε δει το «Μάτια χωρίς πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί, έχετε χάσει μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που θα μπορούσε να σας έχει χαρίσει το σινεμά. Διορθώστε το λάθος και ανακαλύψτε το έργο ενός σπουδαίου, αν και ελαφρώς παραγνωρισμένου Γάλλου δημιουργού.


Κινηματογραφική λέσχη

Ο Γιάννης Μπακογιανόπουλος, ένας κριτικός με ματιά και ιστορία κι ο άνθρωπος που έμαθε σε μια ολόκληρη γενιά σινεμά μέσα από την τηλεοπτική του «Κινηματογραφική Λέσχη», παίρνει φέτος από το φεστιβάλ Λευκή Κάρτα, επιλέγοντας μια σειρά από ταινίες κλασικές ή μη που τις παρουσιάζει ζωντανά πριν την προβολή τους.


Και πολλά άλλα

Ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα αλλά κι όλο τον κόσμο, «σινεμά στα όρια» με ταινίες που αψηφούν την παραδοσιακή κινηματογραφική γλώσσα και τάξη, ελληνικές ταινίες ως works in progress, με την καινούργια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Αισθηματίες» να ξεχωρίζει, διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους, ειδικές προβολές και μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του χειμώνα σε πρώτη προβολή. Να τι περιλαμβάνει ακόμη το μενού του φετινού φεστιβάλ που μπορείτε να ξεψαχνίσετε ολόκληρο στο επίσημο site του www.aiff.gr. Θα τα πούμε στις αίθουσες... 

n

Αισθηματίες


 Κεντρική Φωτό: Από την ταινία «Borgman» του Άλεξ φαν Βάρμερνταμ