Κινηματογραφος

Η πρώτη ταινία του Δ.Χορν είναι και η πρώτη κατοχική Ελληνική ταινία

«Η φωνή της καρδιάς», 1943 

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ"-1942-ΑΙΜ ΒΕΑΚΗΣ-Ν.ΤΣΑΓΑΝΕΑ-Δ.ΧΟΡΝ

Ο Δημήτρης Χορν, ή Τάκης, για τους φίλους, γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1921 και έφυγε, χωρίς να τον έχει εγκαταλείψει στιγμή το απαράμιλλο του στυλ, στις 16 Ιανουαρίου 1998.

Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν «Η φωνή της καρδιάς», σε ηλικία μόλις 22 ετών, με συμπρωταγωνιστές τον Αιμίλιο Βεάκη, την Καίτη Πάνου και την Σμαρούλα Γιούλη. Η ταινία ήταν η πρώτη «κατοχική» ελληνική ταινία, και η πρώτη που, αν και συμπαραγωγή, έφερε το λογότυπο της Finos Film.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας:

Η ταινία προβαλλόταν με μεγάλη επιτυχία επί τρεις συνεχείς εβδομάδες σε τρεις κινηματογράφους του κέντρου των Αθηνών.

Μάλιστα, η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους Ρεξ και Έσπερος, ενόχλησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς κατακτητές. Στα παρασκήνια των γυρισμάτων αναφέρεται η παρ' ολίγον αποχώρηση του πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή, χρονογράφου και συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού, Χρήστου Χαιρόπουλου, όταν έμαθε πως στην ταινία θα ακουγόταν ένα ρεμπέτικο τραγούδι.

Πρόβλημα προέκυψε σε μια ερωτική σκηνή της ταινίας, καθώς ο σκηνοθέτης, (σ.σ. Δημήτρης Ιωαννόπουλος) ερωτευμένος με την πρωταγωνίστρια Καίτη Πάνου, δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Χορν να την φιλήσει στο στόμα όπως απαιτούσε το σενάριο. Η φωνή του Αιμίλιου Βεάκη στην ταινία ανήκει στον Τζαβάλα Καρούσο.

Σε αντίθεση με τις θεατρικές του εμφανίσεις, ο Χορν δεν συμμετείχε σε πάρα πολλές ταινίες- οι περισσότερες, όμως, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να παρακολουθήσετε την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Ο Τάκης, διαχρονικά γοητευτικός.

Επίσης:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ