Κινηματογραφος

Rendez-vous στις αίθουσες

Από 7 έως 13 Απριλίου το φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μάς καλεί να κρυφοκοιτάξουμε τις ζωές και τις υποθέσεις ηρώων που μιλούν γαλλικά στη μεγάλη οθόνη

320927-630336.jpg
Αγγελίνα Ματζιαράκη
ΤΕΥΧΟΣ 564
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320910-630319.jpg

Με τη συμμετοχή 12 ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα, 21 στο Πανόραμα, 5 στο τμήμα «Το βιβλίο στην οθόνη» και 20 κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους από το Animasyros, η ποικιλία είναι εξασφαλισμένη. Ξεκινάει με τη γλυκόπικρη ερωτική ιστορία της Τονί και του Ζορζ στην ταινία «Ο βασιλιάς μου» (βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Εμανουέλ Μπεκρό στις Κάννες) και τελειώνει με την επιστροφή της ενήλικης Στέφανι στο πατρικό της, στο «Μαμά, γύρισα!» (πρώτη παγκόσμια προβολή). Η είσοδος και στις δύο ταινίες με ειδικές προσκλήσεις.

Στο αφιέρωμα «Από το βιβλίο στην οθόνη» θα προβληθούν ταινίες στηριγμένες σε κλασικά έργα γαλλικής λογοτεχνίας. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης σε ένα Masterclass θα μας παρουσιάσει τις ταινίες και τα λογοτεχνικά έργα στα οποία βασίστηκαν. Το δεύτερο Masterclass έχει τίτλο «Κινηματογραφώντας τη μουσική» με βασικό πρόσωπο το σκηνοθέτη Πασκάλ Τεσό.

Οι σινεφίλ θα αναμένουν το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού (ναι, μπορείς κι εσύ να ψηφίσεις!). Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ το Σίνε Κονσέρτο θα προβάλει την ταινία «Έσχατον», συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Πάνο Αλεξιάδη. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανεξάρτητη προβολή της ταινίας «Η δικιά μας οικογένεια» του Ζαν Πολ Ραπενό.

Ο χρόνος για την έναρξη του φεστιβάλ, μετρά αντίστροφα. Φύγαμε για Γαλλία.

10 ταινίες από το Φεστιβάλ

COMME UN AVION/ ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Ένας νυν πενηντάρης, πρώην γραφίστας και με μεγάλη αγάπη για τα αεροπλάνα, θα ζήσει μια φοβερή περιπέτεια, αρκετά έξω από τα νερά του. Συνεπαρμένος από κάτι φωτογραφίες με καγιάκ, που του θυμίζουν εξαρτήματα αεροπλάνου, αποφασίζει να αγοράσει ένα συναρμολογούμενο καγιάκ κρυφά από την γυναίκα του. Κάτι όμως τον αποθαρρύνει και τον κρατά μακριά από το νερό. Μέχρι που η γυναίκα του Rachel, τον ανακαλύπτει… και τον παροτρύνει να σαλπάρει. Πρόκειται για μια κωμωδία που συνεχίζει την παράδοση στο Γαλλικό χιούμορ, με τον Bruno Podalydès να αντιμετωπίζει με ένα μόνιμα σοβαρό ύφος τα πιο αστεία γεγονότα και να μας ανεβάζει την διάθεση. Αυτό που κάνει την ταινία, λίγο πιο ξεχωριστή στα μάτια μας, είναι πως εκτός από πρωταγωνιστής, ο Bruno υπογράφει και ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας.

Σκηνοθέτης: Bruno Podalydès

Ηθοποιοί: Bruno Podalydès, Agnès Jaoui, Sandrine Kiberlain

Προβολή: 9/4 19.45, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON

ÉPERDUMENT / ΠΑΡΑΦΟΡΑ

Στην ταινία με τους Guillaume Gallienne και την Ελληνικής καταγωγής Adèle Exarchopoulos από την ταινία «Η ζωή της Αντέλ», ο διευθυντής της φυλακής Jean , ερωτεύεται την προσωρινά έγκλειστη Anna και βρίσκει τρόπους για να την πλησιάσει. Η αμοιβαία έλξη δεν θα αργήσει να έρθει…

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Pierre Godeau

Ηθοποιοί: Guillaume Gallienne, Adèle Exarchopoulos, Stéphanie Cléau

Προβολή: 9/4 22.00, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON

AFERIM

Ο Radu Jude, που έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με τον Κώστα Γραβά, σκηνοθετεί το ‘’AFERIM!’’ και κερδίζει την Αργυρή Άρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ένα πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης, μας παρουσιάζει την ιστορία ενός αστυνομικού το 1835, που μαζί με τον γιό του διασχίζουν την ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας με υπερβολικό ζήλο έναν τσιγγάνο σκλάβο, που κατηγορείται πως πλάνεψε την γυναίκα του τοπικού άρχοντα.

Σκηνοθεσία: Radu Jude

Ηθοποιοί: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin

Προβολή: 9/4 20.00 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

LA VANITÉ/ ΜΑΤΑΙΑ

Ο Lionel Baier κερδίζει το βραβείο καλύτερου ευρωπαίου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Vitoria-Gasteiz, και θα μας φτιάξει την διάθεση με την κωμωδία «Μάταια». Ο David Miller, σε μια προσπάθεια να αποδράσει από τον μάταιο τούτο κόσμο, καταφεύγει σε μια οργάνωση που βοηθά άτομα να αυτοκτονήσουν. Η βοηθός του Espa όμως δεν γνωρίζει σωστά την διαδικασία, ενώ το David προσπαθεί να πείσει τον Tréplev, μια αρσενική πόρνη, να γίνει μάρτυρας στην τελευταία του πνοή. Μέσα σε μια νύχτα και οι τρεις, θα αναθεωρήσουν πολλά…

Σκηνοθεσία: Lionel Baier

Ηθοποιοί: Patrick Lapp, Carmen Maura, Ivan Georgiev

Προβολή: 12/4 20.00, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON

NI LE CIEL NI LA TERRE / ΟΥΤΕ ΟΥΡΑΝΟΣ ΟΥΤΕ ΓΗ

Ο Clément Cogitore σκηνοθετεί την ταινία και κερδίζει την υποψηφιότητα της καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα βραβεία César. Στην ταινία, ο λοχαγός Antares Bonnasieu μαζί με το στράτευμα του, έχουν παραταχθεί στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν και τα στρατεύματα του NATO βρίσκονται σε απόσυρση. Και ενώ όλα μοιάζουν σχετικά ήρεμα, οι άντρες του λοχαγού αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς…

Σκηνοθεσία:Clément Cogitore

Ηθοποιοί: Jérémie Renier, Kévin Azaïs, Swann Arlaud

Προβολή:12/4 20.00, Δαναός

BROOKLYN

Στην ταινία η Coralie, μια νεαρή ελβετίδα ράπερ, εγκαταλείπει την χώρα και την πατέρα της και μετακομίζει στο Παρίσι. Εκεί διαμένει στο σπίτι μιας συνταξιούχου και βρίσκει δουλειά σε έναν μουσικό σύλλογο. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι που ένα βράδυ, ο παρουσιαστής την σπρώχνει επί σκηνής με αποτέλεσμα να κατακτήσει το κοινό της και τον νεαρό ράπερ Issa…Η ταινία είναι γυρισμένη με έξοδα του σκηνοθέτη Pascal Tessaud και παίζεται σε 40 διεθνή φεστιβάλ.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Pascal Tessaud.

Ηθοποιοί: Kt Gorique, Rafal Uchiwa, Jalil Naciri, Liliane Rovère

Προβολή: 10/4 18.30, Γαλλικό Ινστιτούτο

LES VISITEURS 3 : LA RÉVOLUTION/ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;

«Πάμε για επανάσταση;» ρωτά ο Jean-Marie Poiré και επιστρέφει με την τρίτη συνέχεια της ταινίας «Οι επισκέπτες», πάντα με το δίδυμο Jean Reno και Christian Clavier. Αυτή την φορά, μπλοκαρισμένοι μέσα στους διαδρόμους του χρόνου, ο Godefroy de Montmirail και ο υπηρέτης του Jacquouille, εκσφεδονίζονται στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και μάλιστα στην πιο σκοτεινή περίοδο, τότε που οι απόγονοι του Jacquouille, κατάσχουν την περιουσία των απογόνων του Godefroy, του οποίου η ζωή κρέμεται από μια κλωστή.

Σκηνοθεσία: Jean-Marie Poiré

Ηθοποιοί: Jean Reno, Christian Clavier, Marie-Anne Chazel,Franck Dubosc, Karin Viard

Προβολή: 12/4 22.00, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON

LA VIE TRÈS PRIVÉE DE MONSIEUR SIM /Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΙΜ

Ο κύριος Sim δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει για τον εαυτό του. Όλη του η ζωή έχει κατεδαφιστεί. Μέχρι που επισκέπτεται τον πατέρα του στην άλλη άκρη της Ιταλίας αλλά εκείνος δεν έχει χρόνο να γευματίσει μαζί του. Τότε, δέχεται μια απρόσμενη πρόταση: να διασχίσει την Γαλλία πουλώντας οδοντόβουρτσες που θα «φέρουν την επανάσταση στην οδοντική και στοματική υγιεινή». Η εξαιρετική ερμηνεία του Jean-Pierre Bacri ως κύριος Sim στην ταινία, επιβεβαιώνεται καθώς κερδίζει μια υποψηφιότητα στα βραβεία César.

Σκηνοθεσία: Michel Leclerc

Ηθοποιοί: Jean -Pierre Bacri, Mathieu Amalric, Valeria Golino

Προβολή: 11/4 20.00, Δαναός

LA BELLE NOISEUSE/ H ΩΡΑΙΑ ΚΑΒΓΑΤΖΟΥ

Για τους λάτρεις του βιβλίου, θα γίνουν οι προβολές πέντε ταινιών για το αφιέρωμα «Από το βιβλίο στην οθόνη». Σπουδαία έργα της Γαλλικής λογοτεχνίας, όπως το έργο «The unknown Masterpiece» του Honoré de Balzac, αποτελεί την βασική πηγή της ταινίας «Η ωραία Καβγατζού». Ένας ζωγράφος, καθώς γερνάει βασανίζεται από μια έμμονη ιδέα: και αν ο ανολοκλήρωτος πίνακας του, γινόταν το αριστούργημα του; Η γνωριμία του με ένα νέο ζευγάρι, θα του δώσει την ευκαιρία να συνεχίζει το έργο του, αυτή τη φορά με μοντέλο την κοπέλα. Η ταινία γίνεται το 1991 ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθέτης: Jacques Rivette,

Ηθοποιοί: Michel Piccoli, Emmanuelle Béart, Jane Birkin

Προβολή: 8/4.16 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο

Φεστιβάλ ANYMASYROS

Μία ιδιαίτερη πινελιά του φετινού φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, είναι οι κινούμενες ταινίες μικρού μήκους για όλες τις ηλικίες, που θα παρουσιαστούν από το φεστιβάλ Anymasyros. Τα παιδιά άνω των τριών ετών, μπορούν να παρακολουθήσουν 12 μίνι ταινίες, στις οποίες ανήκουν και «Τα Μουστοκούλουρα του Αγησιλάου», μια δημιουργία του Έλληνα Γιώργου Νικόπουλου. Ενώ οι μεγάλοι δεν μένουν παραπονεμένοι, με 8 επιπλέον προβολές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το «8 Balles» του Frank Tournier.


Info: Προβολές: στις αίθουσες Δαναός, Embassy Nova Cinema Odeon και στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Σίνα. / 14-20 Απριλίου το φεστιβάλ μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Πληρ. festivalfilmfrancophone.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ