Κινηματογραφος

Cinefage #5

Ο Brad Pitt και τα ζόμπι, το δικαστικό σύστημα της Σλοβακίας,bonus δείτε on line το “Mission Accomplished”

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29433-66758.jpg

Moving Image Random Report

O Brad Pitt και τα ζόμπι

Σταδιακά ο Brad Pitt θα έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί σε ταινία κάθε είδους. Τον Ιούνιο του 2013 θα βγει στις αίθουσες φιλμ όπου ο Pitt αυτή τη φορά θα τα βάλει με ζόμπι. Τα γυρίσματα του “World War Z” ήταν γεμάτα προβλήματα. Ο πρωταγωνιστής έχει κόψει επαφές με τον σκηνοθέτη, το μπάτζετ δεν έφτανε ενώ κυκλοφορούν και φήμες πως το στούντιο (Paramount) κάλεσε άλλο σκηνοθέτη για το φινάλε. Μέσα σε αυτό τον ανεμιστήρα φημών, η εταιρεία αποφάσισε να βγάλει την αφίσα teaser της ταινίας και ένα τρέιλερ. Λάθος πρώτο: είναι δυνατόν να έχεις πρωταγωνιστή τον Pitt και να μην το δείχνεις στην αφίσα. Λάθος δεύτερο: η αφίσα σου δίνει την εντύπωση πως ο Pitt θα παίξει τον Ζορό.. Λάθος τρίτο: στο τρέιλερ ούτε φευγαλέα δεν βλέπεις πως είναι τα ζόμπι..To περίεργο: Ο σκηνοθέτης του φιλμ δεν είναι ο πρώτος τυχόντας. Πρόκειται για τον Marc Forster του εξαιρετικού Stranger Than Fiction και των Quantum of Solace και Monster’s Ball. Δείτε το τρέιλερ του World War Zzzzzz…


 Η Σλοβάκα σκηνοθέτης Zuzana Piussi και το δικαστικό σύστημα

Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ να σε στείλει πίσω από τα κάγκελα σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ίσως να μπορεί καθώς η Zuzana Piussi πρόκειται να δικαστεί, με πιθανή ποινή δύο χρόνια φυλάκισης. Αιτία το ντοκιμαντέρ Disease of the Third Power (Ασθένεια της Τρίτης Εξουσίας) που προβλήθηκε και στην κρατική τηλεόραση της χώρας. Το φιλμ ασχολείται με το δικαστικό σύστημα της Σλοβακίας και την εξάπλωση της διαπλοκής. Φυσικά δεν άρεσε σε αρκετούς δικαστικούς και μια εξ’ αυτών φρόντισε να μηνύσει την δημιουργό. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ εξαιρετικό ενώ και ο υπουργός εσωτερικών της Σλοβακίας δείχνει να ασχολείται προσωπικά με την υπόθεση. Για να έχετε άποψη για την διαπλοκή και σε άλλες χώρες δείτε εδώ το Disease of the Third Power (με αγγλικούς υπότιτλους) αλλά να τονίσουμε πως ο σύνδεσμος θα είναι ενεργός δωρεάν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

n


Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Orson Welles και η ιεράρχηση των τεχνών

Είναι η τελευταία συνέντευξη του δημιουργού που όρισε σε μεγάλο βαθμό την τέχνη του κινηματογράφου. Στις 10 Οκτωβρίου του 1985...

H ιεράρχηση των τεχνών ( από συνέντευξη στους Μπαζέν, Μπιτς και Ντομαρσί, το 1958)

 «Μ’ άρεσε περισσότερο ο κινηματογράφος πριν αρχίσω να κάνω κινηματογράφο. Τώρα μου είναι αδύνατον να αποφύγω να ακούω την κλακέτα στην αρχή κάθε πλάνου: όλη η μαγεία έχει χαθεί. Ανάλογα με την απόλαυση που μου δίνουν, να πως θα ιεραρχούσα τις διάφορες τέχνες: πρώτα απ’ όλα η λογοτεχνία, ύστερα η μουσική, η ζωγραφική και το θέατρο. Αλλά θα σας κάνω μια ακόμα πιο φοβερή εξομολόγηση: δεν αγαπώ τον κινηματογράφο, παρά μόνο όταν γυρίζω. Εκεί πρέπει να ξέρει κανείς να μην είναι δειλός με την κάμερα, να είναι βίαιος μαζί της, να εκπορθεί μέχρι και το τελευταίο της οχυρό, γιατί δεν πρόκειται παρά για μια απλή και χυδαία μηχανή. Αυτό που μετράει είναι η ποίηση».


Δείτε on line το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Mission Accomplished”

Ο Sean Langan έχει γράψει ιστορία ως πολεμικός ανταποκριτής αλλά το μεγάλο του έργο είναι το ντοκιμαντέρ “Mission Accomplished”. Ο Langan αποφασίζει επτά μήνες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ να πάει ο ίδιος στο Ιράκ για να διαπιστώσει πως είναι η ζωή μετά την αποχώρηση. Αυτά που βλέπει και καταγράφει είναι από εξωφρενικά έως γελοία και συγκλονιστικά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ποτέ δεν έλαβε την δημοσιότητα που του αξίζει. Εμείς το βρήκαμε στο διαδίκτυο και σας το προσφέρουμε. Για την ιστορία να θυμίσουμε ο Langan είναι ένας από τους δημοσιογράφους που έχει απαχθεί από ταλιμπάν και έχει καταφέρει να απελευθερωθεί.. μετά από αυτή την εμπειρία έγραψε στην Guardian ότι «ευτυχώς δεν με έβαλαν να φάω ανθρώπινο μάτι».


 Cinefage* [σινεφάζ] (ο/η) όρος γαλλ. αργκό: αυτός/η που παρακολουθεί ταινίες ανεξαρτήτως είδους

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ