Κινηματογραφος

Η Γκόθαμ Σίτυ στην Αθήνα

Ο Μπρους Γουέιν του Κρίστιαν Μπέιλ αντιμετωπίζει ακόμη καλύτερους κακούς στο πολυαναμενόμενο Dark Knight Rises.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα ακόμη απολαυστικό δίωρο στην Γκόθαμ Σίτυ. Η τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν για τον Dark Knight φτάνει στο τέλος της. Τέσσερα χρόνια μετά τον "Σκοτεινό Ιππότη", ο Νόλαν κλείνει τον κύκλο του Bruce Wayne που ξεκίνησε στο χαρτί τον Μάιο του 1939 από τον Bob Kane όταν και ο Batman ξεκίνησε την περιπέτειά του στην ποπ κουλτούρα.

image

Ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ο ιδανικός Μπρους Γουέιν (Μπάτμαν), ενώ στην ταινία επιστρέφουν ο Μάικλ Κέιν, στο ρόλο του Άλφρεντ, ο Γκάρι Όλντμαν, ως ο Τζιμ Γκόρντον και ο Μόργκαν Φρίμαν, ως ο Λούσιους Φοξ. Στο "The Dark Knight Rises" παίζουν ακόμη οι Τομ Χάρντι (Μπέιν), Άν Χάθαγουεϊ (Σελίνα Κάιλ/Κατγούμαν), Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ  (Τζον Μπλέικ) με πρόσωπο που θυμίζει  Χιθ Λέτζερ και Μαριόν Κοτιγιάρ (Μιράντα Τέιτ). Ακόμη πιο σκοτεινός από τον Μάικλ Κίτον του Τιμ Μπάρτον o σκηνοθέτης του Μεμέντο εξοπλίζει τον Μπάτμαν με την απαραίτητη πανοπλία για να αντιμετωπίσει την ίδια του την ταυτότητα, τον παραληρηματικό δρόμο του κακού, την ασυμμετρη απειλή της μετά 9/11 εποχής, τον σατανικό Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ, το επικείμενο χάος.

image

imageimage

 

Υπόθεση

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Μπάτμαν εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα ως φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για το θάνατο του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για ό,τι ο ίδιος και ο  Γκόρντον ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό. Όλα αλλάζουν όταν αναλαμβάνει δράση μια επικίνδυνης διαρρήκτριας και την εμφάνιση του Μπέιν, ενός τρομοκράτη που σχεδιάζει να προκαλέσει χάος στην Γκόθαμ Σίτυ αναγκάζοντας τον  Μπρους να βγει από την αυτοεξορία του.

Trivia

  • Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Τζόναθαν Νόλαν και τον Κρίστοφερ Νόλαν, βασισμένο σε ιστορία του Κρίστοφερ Νόλαν και του Ντέιβιντ Σ. Γκόγερ.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε 3 ηπείρους, και περιλάμβαναν τις αμερικανικές πόλεις του Πίτσμπουργκ, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, καθώς και τοποθεσίες στην Ινδία, την Αγγλία και τη Σκωτία.
  • Η Αν Χάθαγουέι  συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Κρίστοφερ Νόλαν.
  • Κάνουν την εμφάνισή τους δύο νέοι σύμμαχοι του Μπάτμαν. Η Μαριόν Κοτιγιάρ που ενσαρκώνει τη Μιράντα Τέιτ, μία πλούσια γυναίκα με ενεργή φιλανθρωπική δράση, η οποία μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Wayne Enterprises και ο Τζόζεφ Γκόρντν-Λέβιτ που υποδύεται τον αστυνόμο Μπλέικ.
  • Εξαιτίας των μασκών που φορούσαν οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, ο Κρίστιαν και ο Τομ, τα γυρίσματα των μεταξύ τους σκηνών ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς δεν μπορούσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλο.
  • Η Αν Χάθαγουεϊ είχε έναν από τους πιο δύσκολους ρόλους, καθώς έπρεπε να κάνει τα πάντα πάνω στα ψηλοτάκουνά της. Ωστόσο, η παραγωγός Έμα Τόμας σημειώνει ότι έκανε όλες τις σκηνές(χωρίς τη βοήθεια κασκαντέρ.
  • Η αρχική σκηνή της ταινίας γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στον αέρα πάνω από το Ινβερνές της Σκωτίας. Πρώτα ωστόσο δημιουργήθηκε ψηφιακά στον υπολογιστή, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ήταν εφικτό να κινηματογραφηθεί στον αέρα και τι όχι.
  • Στο Λος Άντζελες, μια σειρά από αξιοσημείωτες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν για τα εξωτερικά γυρίσματα, όπως το LA Convention Center, το οποίο μετατράπηκε σε Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας των Wayne Enterprises. Το ιστορικό Union Station που χρησίμεψε ως ένα αυτοσχέδιο δικαστήριο. Και ένα κτίριο στη South Spring Street που μετατράπηκε σε αίθουσα χρηματιστηρίου.
  • Στο Πίτσμπουργκ, περισσότερα από 11.000 άτομα πλημμύρισαν το στάδιο Χέινζ, το «σπίτι» της αγαπημένης ομάδας ποδοσφαίρου των Steelers, για τη σκηνή στην οποία ο Μπέιν ξεκινά την επανάστασή του, με μια εκρηκτική επίδειξη δύναμης. Μερικά από τα μέλη της ομάδας  ενσάρκωσαν τους απατεώνες της Γκόθαμ.
  • Τα γυρίσματα για το εξωτερικό του χρηματιστηρίου πραγματοποιήθηκαν στο οικονομικό κέντρο της Wall Street στη Νέα Υόρκη. Για περισσότερα από δύο Σαββατοκύριακα, η παραγωγή απέκλεισε την περιοχή για να γυρίσει δύο από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίας, στις οποίες συμμετείχαν οι πρωταγωνιστές, περισσότεροι από 600 κασκαντέρ και χιλιάδες κομπάρσοι.
  • Ο υπεύθυνος για τη μουσική, Χανς Ζίμερ έκανε ένα κάλεσμα στους φανατικούς οπαδούς του, ώστε να συμμετάσχουν στο soundtrack της ταινίας. Το κοινό κλήθηκε να στείλει τις συνθέσεις του μέσω UJAM - ένα δικτυακό τόπο που κάποιος μπορεί να συνθέσει και να διαθέσει τη μουσική του. Μέσα από χιλιάδες συμμετοχές που υποβλήθηκαν επεξεργάστηκαν ο Ζίμερ δημιούργησε το  soundtrack της ταινίας.

Παραγωγή: 2012

Διάρκεια: 164 λεπτά

Σκηνοθέτης: Κρίστοφερ Νόλαν

Καστ: Κρίστιαν Μπέιλ, Μάικλ Κέιν,  Γκάρι Όλντμαν,  Μόργκαν Φρίμαν,  Τομ Χάρντι, Άν Χάθαγουεϊ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ.


21 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Village.