Κινηματογραφος

Το μέγεθος μετράει; Η Marvel έχει την απάντηση στο «Ant-Man»

Ο Πολ Ραντ, ο Μάικλ Ντάγκλας και ο σκηνοθέτης Πέιτον Ριντ μίλησαν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 538
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107626-239552.jpg

Η καινούργια superhero ταινία του studio που μοιάζει να πιστεύει πως «bigger is better», στοχεύει στο small is beautiful. Και στη γοητεία μιας απροσδόκητης περιπέτειας με έναν ήρωα που μικραίνει κι έναν πρωταγωνιστή που δεν θα περιμέναμε να δούμε σε μια action movie. Ο Πολ Ραντ, ο Μάικλ Ντάγκλας και ο σκηνοθέτης του «Ant Man» Πέιτον Ριντ, μίλησαν αποκλειστικά στην Athens Voice για την πιο «μικρή» μεγάλη ταινία της χρονιάς.

Στο τοπίο των κινηματογραφικών υπερηρώων του σήμερα, όπως αυτό έχει πλέον οριστεί χάρη στις ταινίες της Marvel, έχουμε συνηθίσει σε ήρωες που μοιάζουν μεγαλύτεροι από την αληθινή ζωή. Πολυεκατομμυριούχους που πετάνε φορώντας μια τελευταίας τεχνολογίας ατσάλινη στολή. Εξωγήινους θεούς με ένα αληθινά χρήσιμο, ανίκητο σφυρί. Υπερστρατιώτες που αποψύχονται από το παρελθόν κι ακούν σε επιβλητικά ονόματα όπως «Captain America». Κάπως έτσι μοιάζει δύσκολο να πιστέψεις πως ο επόμενος ήρωας που μας συστήνουν, λέγεται «Ant Man» και έχει κυριολεκτικά το μέγεθος ενός μυρμηγκιού. «Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα πολύ γρήγορα όταν μπήκα στο σύμπαν της Marvel, είναι πως οι άνθρωποι πίσω από τις ταινίες αυτές έχουν μια βαθιά ανάγκη να είναι δημιουργικοί και μισούν να επαναλαμβάνονται» λέει ο Πέιτον Ριντ, σκηνοθέτης του «Ant-Man» και πρωτάρης στο σύμπαν των υπερηρώων. «Κι αυτό που με εξέπληξε ακόμη περισσότερο είναι πως επικροτούν το διαφορετικό. Ας είμαστε ειλικρινείς, το “Ant-Man” δεν είναι αυτό που θα περίμενες να δεις μετά τους “Avengers”, είναι μια ιδιοσυγκρασιακή, “παράξενη” ταινία κι αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή».

image

image

Μια ιστορία για ένα συνηθισμένο άνθρωπο που βρίσκεται να φορά μια στολή που έχει τη δύναμη να τον μικραίνει στο μέγεθος ενός μυρμηγκιού μπορεί να ακούγεται απόλυτα φυσιολογική στο σύμπαν των κόμικ, όμως πώς ακριβώς ξεκινάς να τη μεταφέρεις στο σινεμά; Πιθανότατα ακολουθώντας τη λιγότερο προφανή οδό, προσλαμβάνοντας κάποιον που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ για το ρόλο ενός υπερήρωα να υποδυθεί τον «Ant-Man». «Η αλήθεια είναι πως η αντίδραση των περισσότερων ήταν “Τι; Σοβαρά;” όταν άκουσαν ότι πήρα το ρόλο» λέει γελώντας ο Πολ Ραντ, ένας από τους πιο αξιαγάπητους και συμπαθείς ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά που μέχρι σήμερα δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με το σινεμά της δράσης. Πρωταγωνιστής σε ανεξάρτητα φιλμ, σε κωμωδίες, στο θέατρο, ήταν ίσως ο τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενες να δεις στο ρόλο. «Ήξερα ότι η επιλογή μου θα εκπλήξει πολλούς. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν το φιλμ να λειτουργεί. Στο κάτω κάτω αυτή είναι μια ταινία για έναν άνθρωπο που μικραίνει στο μέγεθος ενός μυρμηγκιού, οπότε μάλλον δεν θα ήθελες έναν τυπικό macho ήρωα για πρωταγωνιστή».

image

image

image

Όμως με κάποιον τρόπο η επιλογή του Ραντ για το ρόλο μοιάζει απόλυτα θεμιτή με τον ίδιο τρόπο που η «Marvel» επέλεξε τον επίσης καθόλου προφανή ηθοποιό για τον «Iron Man» στο πρόσωπο του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Τα φιλμ του στούντιο μπορεί να είναι υπερπαραγωγές γεμάτες δράση, αλλά ξέρουν πολύ καλά τη σημασία του χιούμορ και τη δύναμη της έκπληξης. Και κάπως έτσι ο Πολ Ραντ κατέληξε εκτός από πρωταγωνιστής να είναι κι ένας από τους ανθρώπους που δούλεψαν στο σενάριο, δίνοντας στο φιλμ την ιδιαίτερη «γεύση» του που κατορθώνει να συνδυάζει τη δράση με το χιούμορ και μια ιστορία που κάνει αυτό το φιλμ ίσως την πιο προσιτή ταινία της Marvel σε ένα μικρότερο κοινό. Τόσο ο Ραντ όσο κι ο Μάικλ Ντάγκλας, που υποδύεται στην ταινία το δημιουργό της στολής που έχει τη δυνατότητα να μικραίνει όποιον τη φορά, μιλούν με ενθουσιασμό για τον τρόπο που τα παιδιά τους, εννιά και δεκατεσσάρων αντίστοιχα, αντέδρασαν όταν έμαθαν την καινούργια δουλειά του μπαμπά τους. «Ο γιος μου δεν είχε δείξει ποτέ κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ταινίες που έκανα, για εκείνον ήταν απλά η δουλειά μου, όμως εδώ κάτι συνέβη. Έχει πολλούς φίλους που είναι φαν της Marvel, κι όλοι του έλεγαν “εϊ, ο μπαμπάς σου είναι ο Ant-Man” και κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει. Ήταν η μόνη ταινία στην οποία ήθελε να έρθει στα γυρίσματα κι όταν φόρεσε το κράνος του “Ant-Man” στο καμαρίνι μου, μπορούσες να δεις τον ενθουσιασμό του».

Ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας, από την άλλη, από τη μια στιγμή στην άλλη όπως λέει ο ίδιος, «μεταμορφώθηκε στον ατζέντη μου. Με πολύ σοβαρό ύφος κι επιχειρήματα, ξεκίνησε να μου εξηγεί γιατί θα έπρεπε να πω ναι σε αυτό το ρόλο. “Μπαμπά, δεν καταλαβαίνεις, αυτή η ταινία θα σε κάνει γνωστό σε ένα καινούργιο κοινό. Οι άνθρωποι της ηλικίας μου δεν έχουν ιδέα ποιος είσαι, δεν έχουν δει τις ταινίες σου, αυτό είναι μια ευκαιρία για σένα”. Χρειάστηκε να του εξηγήσω ότι “οι άνθρωποι της ηλικίας του” δεν έχουν δει τις ταινίες μου γιατί οι περισσότερες από αυτές είναι ακατάλληλες για δεκατετράχρονους, αλλά ομολογώ ότι είχε ένα δίκιο» λέει γελώντας. «Η αλήθεια είναι πως έχω κάνει πολλές ταινίες αλλά σχεδόν όλες ήταν ιστορίες που διαδραματίζονταν στο εδώ και το τώρα, με χαρακτήρες που είναι άνθρωποι λίγο πολύ συνηθισμένοι, οπότε ήμουν ανοιχτός στην ιδέα του να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Και βρίσκω αναζωογονητικό αυτό που η Marvel κάνει στο εμπορικό σινεμά και τις ταινίες δράσης, οπότε δεν είχα δισταγμούς να γίνω μέρος του».

image

image

Πάνω κάτω ήταν η ίδια λογική που έκανε τον Πολ Ραντ να δεχτεί το ρόλο ακόμη κι αν, όπως λέει, ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι θα πρωταγωνιστούσε σε μια ταινία δράσης, πόσο μάλλον μια ταινία της Μarvel. «Ο λόγος που κάνω κάθε ταινία είναι βασικά ο ίδιος. Σκέφτομαι αν αυτό το φιλμ θα ήταν κάτι που θα ήθελα να δω. Αν υπάρχει κάτι που θα κάνει την εμπειρία των γυρισμάτων ενδιαφέρουσα. Κι εδώ αναμφίβολα υπήρχαν πολλά. Έκανα πολλές ταινίες πριν από το “Ant-Man”, οπότε δεν φοβάμαι ότι αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που με βλέπουν οι θεατές ή οι άνθρωποι στο επάγγελμα. Δεν νομίζω ότι κανείς πρόκειται να σκεφτεί “α, ο Πολ Ραντ είναι πλέον action star, δεν κάνει για την ανεξάρτητη ταινία που κάνουμε”. Πιστέψτε με, κάτι τέτοιο έχει τις ίδιες πιθανότητες να συμβεί όσο το να σκεφτεί κάποιος άλλος ότι ίσως θα ήμουν καλός σε μια καθαρόαιμη περιπέτεια, με ξύλο και πυροβολισμούς. Δεν νομίζω...»

Τόσο ο ίδιος όσο κι ο Νταγκλας, όμως, μοιάζουν απόλυτα δεκτικοί στην ιδέα μιας συνέχειας και την ευκαιρία να εξερευνήσουν κι άλλο το μικροσκοπικό κόσμο του «Ant-Man» και η αλήθεια είναι πως κι εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση. Το φιλμ του Ριντ είναι όντως διαφορετικό από τις υπόλοιπες ταινίες της «Marvel», λίγο ρετρό, αναμφίβολα αστείο, αξιαγάπητα αθώο, ένα «οικογενειακό» φιλμ που δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Και στο ομογενοποιημένο τοπίο του εμπορικού σινεμά των ημερών μας, χρειαζόμαστε περισσότερα φιλμ που έχουν την τόλμη να κάνουν τον Πολ Ραντ πρωταγωνιστή σε μια ταινία δράσης. Ακόμη κι αν τον μικραίνουν στο μέγεθος μυρμηγκιού...

image


Άνθρωποι όχι μυρμήγκια: Οι ήρωες του «Ant-Man»

Σκοτ Λάνγκ / Πολ Ραντ

Χωρισμένος πατέρας μιας μικρής κόρης που έχει πάρει «λάθος δρόμο» κι έχει καταλήξει στη φυλακή μετά από μια σειρά ληστείες. Όταν αποφυλακιστεί, προκειμένου να προσφέρει στην κόρη του ένα καλύτερο μέλλον, θα αναλάβει μια «τελευταία δουλειά» και θα βρεθεί με τη στολή του «Ant-Man» στα χέρια του.

Χανκ Πιμ / Μάικλ Ντάγκλας

Ιδιοφυής επιστήμονας ο οποίος παραιτήθηκε από τη S.H.I.E.L.D. όταν ανακάλυψε ότι η σμικρυντική τεχνολογία που εφηύρε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για λάθος σκοπούς. Ιδιοκτήτης μιας εταιρείας τεχνολογίας, πλέον, βρίσκεται σε μάλλον δύσκολη θέση.

image

Χόουπ Βαν Ντάιν / Εβάντζελιν Λίλι

Κόρη του Χανκ Πιμ, οργισμένη με τον πατέρα της τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο της μητέρας της.

Ντάρεν Κρος / Κόρι Στολ

Προστατευόμενος του Χανκ Πιμ και επικεφαλής της εταιρείας του, έχει τις δικές του επικίνδυνες φιλοδοξίες και στρέφεται εναντίον του με τη βοήθεια της Χόουπ.  

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ