Χορος

Wolves Team: Η ελληνική γυναικεία ομάδα χορού που εντυπωσιάζει διεθνώς

Άλματα, πιρουέτες, ακροβατικά: Mια μέρα με τις αθλήτριες εντυπωσιακών show Gymnastics.

Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Wolves Team: Μιλήσαμε με τις αθλήτριες μιας από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς ελληνικές γυναικείες ομάδες χορού.

Ήταν μόλις πριν από μερικές ημέρες όταν πέτυχα τυχαία στο Instagram κάποια βίντεο στα οποία νεαρές χορεύτριες εκτελούν εντυπωσιακές χορογραφίες με ακόμα πιο εντυπωσιακά κουστούμια. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο ανάμεσα στις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα, έμαθα πως οι Wolves Team-όπως λέγονται, είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς, ελληνικές γυναικείες ομάδες χορού. Από το 2004 συμμετέχουν σε παγκόσμια events, 44 συνολικά αθλήτριες, από 10 έως 30 ετών. Μιλήσαμε μαζί τους για να μάθουμε περισσότερα για την ομάδα τους αλλά και για το είδος χορού «Gymnastics performance».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

«Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τις χορογραφίες μας ως ζωντανές! Θέλουμε να είναι όσο πιο καθηλωτικές γίνεται, να μεταφέρουν όλα τα συναισθήματά που θέλουμε να δώσουμε. Κυρίως όμως πρέπει να γουστάρουν οι αθλήτριες, να θέλουν να "το δώσουν", να κουραστούν, να χτυπηθούν, να βγει η ψυχή τους και να το εισπράξει ο θεατής για να γίνει ένα μαζί μας. Έχουμε ένα πλάνο και λέμε για παράδειγμα ότι θα παρουσιάσουμε τους λύκους. Πρέπει η κάθε αθλήτρια τότε να μπει στο ρόλο, με την κάθε κίνηση να θυμίζει αγρίμι, τη μουσική και το mood όλο να ουρλιάζει σαν λύκος! Το πιο απολαυστικό κομμάτι της δουλειάς μας  είναι όταν αρχίζει και βγαίνει αυτό το συναίσθημα που θέλουμε να δώσουμε- τότε η ικανοποίηση είναι απίστευτη.»

Θα μου πει η Κάρλεν Καραευαγγέλου, team leader της ομάδας. Το Performance Gymnastics παντρεύει τον αθλητισμό με τον χορό με τα μέλη της εκάστοτε ομάδας να επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους στην ρυθμική γυμναστική συνδυάζοντας οποιοδήποτε στυλ χορού, μέσα από εντυπωσιακά σόου. «Είμαστε αθλήτριες που ξέρουν όμως να χορεύουν πολύ καλά!» εξηγεί η Κάρλεν και συμπληρώνει: «Η προπόνηση μοιράζεται στο ακροβατικό και το καλλιτεχνικό σκέλος. Kαλλιεργούμε την καλλιτεχνική μας φύση με αρκετό μπαλέτο, position άλματα και πιρουέτες. Aυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο καθώς υπάρχουν κάποια κορίτσια πολύ πιο δυναμικά κaι "σκληρά" και δεν τους βγαίνει εύκολα το καλλιτεχνικό ταπεραμέντο. Έλα όμως που αυτό το άθλημα τα θέλει όλα! Είναι σημαντικό η κάθε αθλητική κίνηση να έχει και καλλιτεχνικά στοιχεία. Το μότο μας είναι «όταν η κίνηση γίνεται τέχνη» και μέσα από αυτό που κάνουμε, θέλουμε να δίνουμε χαρά, να χτίζουμε υγιείς προσωπικότητες σε ψυχή και σώμα και κατά κάποιο τρόπο να έχουμε το άγγιγμα του Μίδα που αντί για χρυσό να μοιράζουμε χαρά!»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

 

Πρόκειται για το απόλυτα γυναικείο team που αποδεικνύει καθημερινά πως όταν οι γυναίκες είναι ενωμένες μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Τα μέλη των Wolves Team προπονούνται στα προπονητήρια της ακαδημίας τους στη Νέα Κηφισιά και στη Νέα Ερυθραία. Κάθε προπόνηση απαιτεί ειδικό σχεδιασμό και αρκετές ώρες εξάσκησης, με έμφαση στην καλή προθέρμανση, την φυσική κατάσταση, την ευλυγισία και έπειτα στις ακροβατικές διαδρομές, τα άλματα, τις πιρουέτες, την ισορροπία και τις χορογραφίες, όπως μας περιγράφουν:

«Oι προπονήσεις σχεδιάζονται από πριν και γίνεται πάντα ένα meeting από το προπονητικό team που δρομολογεί τους στόχους της κάθε προπονητικής μέρας. Βρίσκουμε μουσικές, φτιάχνουμε χορογραφίες, σχεδιάζουμε σχήματα, ορίζουμε θέσεις και βάζουμε προσωπικούς στόχους για την κάθε αθλήτρια, ανάλογα πάντα με το αν έχουμε παρουσίαση, αγώνες, show ή προετοιμασία. Τίποτα δεν είναι στην τύχη. Στην αρχή της κάθε προπόνησης κάνουμε ένα μεγάλο κύκλο όπου κουβεντιάζουμε χαλαρά για το πως πήγε η μέρα μας με αγκαλιές και καλωσορίσματα. Μετά από λίγο σοβαρευόμαστε, ανακοινώνουμε τους στόχους της ομάδας και συζητάμε για νέα project που μπορεί να έχουν προκύψει και πως θα το δρομολογήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό όλη η ομάδα από την πιο μικρή αθλήτρια να γνωρίζει τους στόχους και να προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Καλλιεργούμε πάρα πολύ το κλίμα της ομαδικότητας και έχουμε καταφέρει να νιώθουμε οικογένεια. Στόχος μας είναι να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και η καθεμιά μας να βρίσκει αναγνώριση στο ρόλο της ώστε να λειτουργεί αρμονικά η "αγέλη" μας. Υπάρχουν επιμέρους φιλίες πολύ δυνατές που κρατούν χρόνια και που θα κρατήσουν για μια ζωή. Έχουμε τον δικό μας κώδικα, λέξεις κλειδιά εκφράσεις, την "wolves' language"».

Το όνομά τους οι Wolves Team εμπνεύστηκαν από τη χορογραφία "The wolves and the moon" με την οποία κατέκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο το 2017 στην Νορβηγία ανάμεσα σε 147 ομάδες από όλο τον κόσμο με την δική τους ομάδα να αποτελείται από 60 επίλεκτες αθλήτριες! Μια εμπειρία που όμως μας περιγράφουν δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Μετά την αναγνωρισιμότητα ακολούθησαν και οι προτάσεις για βίντεο clips όπως το "Άλλο level" της Φουρέιρα, η συμμετοχή τoυς στα Μad Walk σε act μαζί με τον διάσημο τραγουδιστή Sergey Lazarev, έπειτα μεγάλα evens aνάμεσά τους αυτό της Amita Motion, το live performance στην συναυλία του Good job Nicky στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι χορογραφίες που παρουσίασαν στην πλατεία Συντάγματος για την αλλαγή του χρόνου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

 

«Οι ημέρες  των παγκόσμιων αγώνων στην Νορβηγία είναι πραγματικά χαραγμένες στο μυαλό όλης της ομάδας. Είχαμε συμμετάσχει ήδη στο προηγούμενο παγκόσμιο που είχε γίνει στο Cape Town το 2013 και είχαμε πάρει την γεύση του πως πρέπει «να πολεμήσουμε» για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Είμασταν τόσες πολλές και όμως ήταν τόσο καλά σχεδιασμένο γεωμετρικά το κάθε σχήμα, με τόση δουλειά στο συγχρονισμό και άριστη εκτέλεση. Όταν φτάσαμε στο Όσλο, στην είσοδο του αθλητικού κέντρου υπήρχε σε βιτρίνα το τεράστιο κύπελλο για το οποίο αμέσως σκεφτήκαμε πως ίσως αυτό μας ανήκει. Ήδη όλοι μας θεωρούσαν φαβορί πριν καν φτάσουμε στον τελικό, όμως αυτό δεν έφτανε, έπρεπε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Όταν ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ανακοίνωσε την νίκη μας πραγματικά σηκώσαμε το στάδιο στον αέρα, το πανηγυρίσαμε με γέλια, φωνές και κλάματα! Από τότε αποκτήσαμε πίστη ότι αν κάτι το προσπαθείς και το θέλεις πολύ, μπορείς να το πετύχεις!

Μια άλλη απίστευτη εμπειρία που ήρθε δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, ήταν η συμμετοχή μας σε ένα παγκόσμιο gala μαζί με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, το FIG gala της World Gymnaestrada 2019, στο Dorbirn της Αυστρίας. Τα εισιτήρια μέσα σε λίγες μέρες έγινε sold out! Η ομάδα μας παρουσίασε την χορογραφία "Καρυάτιδες", ένα πρόγραμμα που αγαπήσαμε και που αγαπήθηκε πολύ. Είχαμε πάρει μαζί τα σκηνικά μας, την απομίμηση του Ερεχθείου καθώς και τα ειδικά καπέλα-κίονες που φορούν οι Καρυάτιδες. Η μουσική, τα λόγια, οι στολές, το μακιγιάζ και τα μαλλιά μαζί με μία άκρως συγκινητική και δυναμική χορογραφία απογείωσαν το αποτέλεσμα! Γνωριστήκαμε και με τους υπόλοιπους αθλητές που συμμετείχαν και νιώσαμε σαν μια μεγάλη διεθνή οικογένεια που ακόμα επικοινωνούμε και ανυπομονούμε για το επόμενο gala.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolves Academy (@wolves_teamm)

 

Πέρα από τις εντυπωσιακές χορογραφίες, σημαντικό ρόλο στα shows των Wolves Team παίζει το make up και τα κουστούμια που πρέπει ταυτόχρονα να αναδεικνύουν σωματικά τις αθλήτριες και να προωθούν τη θεματική που έχουν επιλέξει. Σύμφωνα με την Κάρλεν η ομάδα δεν κάνει ποτέ "έκπτωση" στο θέμα της εμφάνισης: «Όσο άψογες κι αν είμαστε στα ακροβατικά και στην χορογραφία αν όλο το θέμα δεν υποστηρίζεται από το ανάλογο ρούχο και make up που θα μας βάλει μέσα στο ρόλο, τότε είμαστε χαμένοι. Φυσικά δεν μιλάμε για κάτι απλό αλλά για ένα σύνθετο αποτέλεσμα, με στοιχεία υπερβολής. Γίνονται πολλά σχέδια, πατρόν, παίρνουμε ιδέες φυσικά από μεγάλες παραστάσεις, από το ίντερνετ , και κάνουμε δοκιμές πάνω στα προϊόντα make up που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να είναι κατάλληλα. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε φακούς επαφής, τρέσες, και έξτρα αξεσουάρ.»

Σε λίγες μέρες τα κορίτσια της ομάδας πετούν για τις ΗΠΑ καθώς επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν στο America's Got Talent! Περισσότερα για την ομάδα και τα act τους στην σελίδα τους εδώ.