Χορος

Πιρουέτες στο Σύνταγμα, μπαλαρίνες στην Κοτζιά

Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 581
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με ένα μίνι φεστιβάλ χορού «ανοιχτού χώρου» θα ανοίξει η σεζόν για τα χοροθεατρικά της υπερδραστήριας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.

Το φεστιβάλ Dancing Athens θα αποτελέσει αφορμή για παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο με δρώμενα χορού, και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για τους Αθηναίους να έρθουν κοντά στην τέχνη με φόντο το αστικό τοπίο.

Σημαντικοί διεθνείς χορογράφοι, όπως η Trisha Brown, συναντούν και συναντιούνται με το Αθηναϊκό κοινό και τον διακεκριμένο Έλληνα συνάδελφο τους Γιάννη Μανταφούνη, σε μια προσπάθεια να επανακαθοριστεί η σχέση μας με τον αστικό χώρο.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν όλες σε ανοιχτούς χώρους- με σημεία αφετηρίας την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Κοτζιά, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Αναλυτικά: 


Bodies in Urban Spaces           

Willi Dorner           

1 Οκτωβρίου, 18:00

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος           

Μια θεαματική παρέμβαση των χορευτών σε φανάρια, πλατείες, σκαλιά και άλλα ασυνήθιστα μέρη, το «bodies in urban spaces» χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς του ως μια «προσωρινή παρέμβαση σε διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα». Πρόθεση του, να αναδείξει την αστική δομή λειτουργίας και να αποκαλύψει τα όρια που μας περιορίζουν στην κίνηση και τη συμπεριφορά. Αυτή η performance, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από πολύ σημαντικά φεστιβάλ σε Αμερική κι Ευρώπη, προσκαλεί το κοινό να περπατήσει στην γειτονιά του και την πόλη του και να αναλογιστεί τις δικές του κινήσεις σε σχέση με το αστικό περιβάλλον.


One One One

Ioannis Mandafounis & Aoife McAtamney                       

2 Οκτωβρίου,  11:00

Μουσείο Ακρόπολης - Προαύλιο           

Το One One One είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία: δυο ταλαντούχοι ερμηνευτές προσκαλούν το κοινό σε μια σχεδόν τετ-α-τετ ανταλλαγή ενέργειας, όπου ο ερμηνευτής καθρεφτίζει τις αντιδράσεις προκαλεί ο χορός του και όσοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο για να παρακολουθήσουν συμμετέχουν στο δρώμενο με έναν τρόπο που εξερευνά τα όρια. Μόνο σκηνικό, δυο γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες. Συμμετέχουν η Aoife McAtamney και ο ο Γιάννης Μανταφούνης.


Danse de Nuit

Boris Charmatz

1 & 2 Οκτωβρίου, 21:00

Πλατεία Κοτζιά     

© Herman Sorgeloos      

Χορός έξω από τα όρια, που ξεκινά από και απευθύνεται στην καρδιά της πόλης, που λειτουργεί σαν συγκολλητική ουσία στις ενέργειες των ανθρώπων, που εξερευνά το αστικό τοπίο. Η τελευταία δουλειά του αντισυμβατικού Boris Charmatz.


In Plain Site

Trisha Brown                       

1 & 2 Οκτωβρίου, 12:00

ΕΜΣΤ           

Η κληρονομιά της διάσημης Αμερικανίδας χορογράφου Trisha Brown συνεχίζεται στο πεδίο της εξερεύνησης της σχέσης χώρου, κίνησης και θεατή. Το In Plain Site αποτελεί μια σύνθεση υλικού από το πολυσυλλεκτικό της ρεπερτόριο, πάντα στην γραμμή που η ίδια βοήθησε να αναδειχτεί: το κοινό περιπλανιέται σε έναν αστικό χώρο για να παρακολουθήσει τις performances των χορευτών. Η Αθηναϊκή performance έρχεται να συνεχίσει τους πειραματισμούς που η μεγάλη καλλιτέχνις ξεκίνησε στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του 60, πάντα με σύμμαχο και συνομιλητή τον χώρο που πλαισιώνει την παράσταση, σε αυτή την περίπτωση το λιτό περιβάλλον του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.



INFO

1 & 2 Οκτωβρίου 2016

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: 210 900 5 800

Εκτός Στέγης

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες  https://www.sgt.gr/gre/