Φωτογραφια

Το φαινόμενο Beatlemania μέσα από 275 φωτογραφίες που τράβηξε ο Paul McCartney

Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα «1964: Eyes Οf Τhe Storm» και η έκθεση με τις εικόνες που το «Σκαθάρι» δεν θα ξεχάσει ποτέ

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα «1964: Eyes of the Storm» του Paul McCartney με 275 φωτογραφίες που τράβηξε και η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

Ο Paul McCartney κυκλοφορεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα με 275 στιγμιότυπα που τραβήχτηκαν στα τέλη του 1963 και στις αρχές του 1964 - όταν η Beatlemania γινόταν παγκόσμιο φαινόμενο. Το «1964: Eyes of the Storm» θα κυκλοφορήσει στις 13 Ιουνίου από τον εκδοτικό οίκο Liveright. Οι εικόνες μέσα από την κάμερα των 35 χιλιοστών είναι η προσωπική καταγραφή του McCartney στη θρυλική εποχής και απαθανατίζουν τα ταξίδια των Beatles στο Λίβερπουλ, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Μαϊάμι.

«Εκατομμύρια μάτια στράφηκαν ξαφνικά πάνω μας, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ για το υπόλοιπο της ζωής μου» δήλωσε ο Paul McCartney, περιγράφοντας συνοπτικά τα μοναδικά βιώματά του

Το φωτογραφικό λεύκωμα «1964: Eyes of the Storm» περιλαμβάνει στις 336 σελίδες του πολλά πορτρέτα του John Lennon, του George Harrison και του Ringo Starr που δεν έχουν δει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, έναν πρόλογο γραμμένο από τον Paul McCartney, μια εισαγωγή από τον ιστορικό του Χάρβαρντ και δοκιμιογράφο, Jill Lepore και έναν πρόλογο της Nicholas Cullinan, διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτραίτων του Λονδίνου. Η δημιουργία της νέας έκδοσης ξεκίνησε το 2020, όταν ένα πακέτο σχεδόν 1.000 φωτογραφιών του Paul McCartney «ξεθάφτηκε» από το προσωπικό του αρχείο.

«Όποιος ανακαλύπτει ένα προσωπικό λείψανο ή έναν οικογενειακό θησαυρό πλημμυρίζει αμέσως με αναμνήσεις και συναισθήματα, τα οποία στη συνέχεια πυροδοτούν σχέσεις θαμμένες στην ομίχλη του χρόνου», έγραψε ο McCartney. «Αυτή ήταν ακριβώς η αντίδρασή μου όταν είδα αυτές τις φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες κατά την διάρκεια μιας έντονης τρίμηνης περιοδείας, με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο του 1964».

«Ήταν μια υπέροχη αίσθηση που με ταξίδεψε στο παρελθόν. Μπροστά μου ήταν το δικό μου αρχείο από το πρώτο μας μεγάλο ταξίδι. Ένα φωτογραφικό ημερολόγιο των Beatles σε έξι πόλεις, ξεκινώντας από το Λίβερπουλ και το Λονδίνο, ακολουθούμενο από το Παρίσι και τέλος αυτό που θεωρούσαμε ως την πιο σημαντική μας στιγμή, την πρώτη μας επίσκεψη στην Αμερική ως γκρουπ» εξηγεί ο Paul McCartney.

«1964: Eyes Of The Storm» – Paul McCartney © Penguin/Press

Οι φωτογραφίες του McCartney θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά φέτος στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων του Λονδίνου, με την έκθεση να διαρκεί από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Αυτή η έκθεση παρέχει μια μοναδική προσωπική οπτική για το πώς ήταν να είσαι ένας Beatle στην αρχή της Beatlemania, από τις συναυλίες στο Λίβερπουλ και το Λονδίνο έως την εμφάνιση του συγκροτήματος στο The Ed Sullivan Show στη Νέα Υόρκη μπροστά σε ένα τηλεοπτικό κοινό 73 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε μια εποχή που τόσες πολλές κάμερες ήταν στραμμένες πάνω τους, αυτές οι φωτογραφίες προσφέρουν μια νέα οπτική, μέσα από τα μάτια του Paul McCartney.