Φωτογραφια

Πάνος Λασκαράκης: Τοπία και άγρια φύση μέσα από μοναδικά κλικ

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που καταφέρνω να αποτυπώσω σπάνιες στιγμές της άγριας ζωής. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτό»

Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Πάνος Λασκαράκης μιλά για τη φωτογράφιση της άγριας ζωής και τα περιπετειώδη ταξίδια του.

Εντυπωσιακά σημεία του πλανήτη, αμέτρητα χρώματα, τοπία που κόβουν την ανάσα και πλάσματα που μαγνητίζουν το βλέμμα. Γύρω από αυτές τις λέξεις περικλείεται το πάθος του Πάνου Λασκαράκη για τη φωτογραφία. Η ζωή του γεμάτη ταξίδια, εμπειρίες, εξερεύνηση, διακρίσεις και αγάπη στο να «κλειδώνει» με τον φακό του, τις άπιαστες στιγμές. Ο φωτογράφος τοπίου και άγριας ζωής, βραβευμένος επανειλημμένως σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δίνει με τον φακό του μάχη με τον χρόνο και τελικά καταφέρνει να τον κερδίσει. Πετυχαίνει με τις φωτογραφίες του να τον παγώσει, να τον δαμάσει και να ανοίξει για εμάς ένα ξεχωριστό παράθυρο στον κόσμο. Από το Βόρειο Σέλας και τις ζούγκλες του Αμαζονίου μέχρι τη μαγευτική Αφρική, τα στιγμιότυπά του δίνουν στον παρατηρητή μια άλλη διάσταση στις καθηλωτικές εικόνες του πλανήτη.

Βόρειο Σέλας © Πάνος Λασκαράκης

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σας για τη φωτογραφία;
Η αγάπη μου για τη φωτογραφία γεννήθηκε από το ταξίδι. Ήμουν λάτρης του ταξιδιού σε όλο τον κόσμο και της εξερεύνησης, οπότε η φωτογραφία με βοήθησε να αποθηκεύω αυτές τις μνήμες στη φωτογραφική μηχανή μου και μετά αυτό να το εξελίξω σε είδος τέχνης, να μην αποτυπώνεται δηλαδή μία τουριστική φωτογραφία.

Τι συναισθήματα σας προκαλεί η αναζήτηση μιας ξεχωριστής φωτογραφίας, δηλαδή η διαδικασία πριν το κλικ;
Είναι άπειρος ενθουσιασμός, είναι θαυμασμός του ωραίου, γιατί πάντα αυτό είναι σε ένα ταξίδι. Η εξερεύνηση μέσα από τη φωτογραφία είναι για να βρεις το ωραίο, η έκπληξη πάρα πολλές φορές, και η ικανοποίηση. Η αποκορύφωση βέβαια είναι όταν αυτό το ταξίδι και τη φωτογραφία τα μοιράζομαι με τους άλλους, είτε που τους συνοδεύω, είτε όταν γυρίζω πίσω και μιλάω μαζί τους για αυτά τα οποία είδα. Η αγάπη μου να μοιράζομαι όλες αυτές τις εμπειρίες μου με τον κόσμο με οδήγησε στο κομμάτι του να πηγαίνω ανθρώπους σε αυτές τις τοποθεσίες να δουν τα τοπία, να γνωρίσουν τις ομορφιές της άγριας φύσης και της φωτογραφίας.

Πάνος Λασκαράκης

Η φωτογραφία κατά μία έννοια σταματάει τον χρόνο. Νιώθετε τυχερός που καταφέρνετε να αποτυπώσετε σπάνιες στιγμές της άγριας ζωής και να ανοίξετε ένα παράθυρο σε έναν άγνωστο για εμάς κόσμο;
Νομίζω η ευτυχία μου για αυτό είναι άπειρη. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτό. Είμαι πολύ τυχερός που μπορώ και ταξιδεύω, που φωτογραφίζω και ανοίγω αυτό το παράθυρο για εσάς αλλά και για μένα τον ίδιο.

Ποια είναι τα μέρη του κόσμου έχετε επισκεφθεί ως φωτογράφος και σας έχουν κερδίσει;
Το πρώτο που με έχει κερδίσει περισσότερο είναι η άγρια φύση της Αφρικής. Από εκεί και πέρα έχω ταξιδέψει σε Αρκτική, Βόρειο Καναδά, Ευρώπη, Ασία, Νότια Αμερική, στον Αμαζόνιο και στην Ινδία - την αναφέρω ξεχωριστά γιατί είναι κάτι το μοναδικό. Και σε πολλά άλλα μέρη, τα οποία κυρίως συνδυάζουν την άγρια φύση και κάποια και την ιδιαίτερη κουλτούρα.

Africa Safari, Namibia © Πάνος Λασκαράκης
Africa Safari, Namibia © Πάνος Λασκαράκης

Ποιο είναι το μυστικό για μια καλή φωτογραφία;
Υπάρχει ένα μυστικό. Είναι η αγάπη για τη φωτογραφία. Αν το κάνεις για τη δόξα, για να δείξεις μόνο και να πάρεις μια ανταπόδοση, τότε νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη αποτυχία. Όλα ξεκινούν από εκεί. Από την αγάπη για το αντικείμενό σου.

Πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφίσει κάνεις την άγρια ζωή; Πώς αισθάνεστε όταν καταφέρνετε να απαθανατίσετε ένα άγριο ζώο σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο;
Η φωτογραφία είναι ανάλογα το επίπεδο. Όσο ανεβαίνουμε επίπεδο, δυσκολεύουν τα πράγματα. Για να αποτυπώσεις δηλαδή κάτι σαν τέχνη. Εγώ ασχολούμαι με τρία είδη. Το ένα είναι η άγρια ζωή, το άλλο είναι το τοπίο, και το τρίτο οι φυλές στον κόσμο. Το πιο δύσκολο από όλα είναι το τοπίο, για να βγει ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Να το δει κάποιος και να πει «αυτό δεν το έχω ξαναδεί». Η άγρια ζωή έχει επίσης τις δυσκολίες της, αλλά είναι πιο εύκολο από πρακτικούς λόγους. Στο τοπίο θα πρέπει να τρέξεις, να κουβαλήσεις, να αντιμετωπίσεις καιρικές συνθήκες. Είναι πιο δύσκολο ακόμα και να το φτάσεις στο τοπίο. Όλα τα είδη όμως έχουν τις δυσκολίες τους.

Έρημος Ναμίμπ © Πάνος Λασκαράκης

Η ενασχόληση με τοπία μοναδικής ομορφιάς και η εμπειρία της επαφής με την άγρια πανίδα σάς έχει κάνει να εκτιμάτε ακόμα περισσότερο τη φύση και όσα μας προσφέρει;
Οπωσδήποτε. Αγαπούσα και από πριν τη φύση αλλά μετά τη φωτογραφία την αγαπάω χίλιες φορές περισσότερο. Γιατί η φύση σού αποκαλύπτει τα μυστικά της, σου δίνει ωραίες εικόνες, σου δίνει όλη αυτή τη χαρά, οπότε κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο να μην το αγαπάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να βλέπεις ένα ζώο στη φύση ή να το δούμε μετά σε ένα σπίτι ή σε ένα ζωολογικό κήπο. Εκεί καταλαβαίνεις την τεράστια διαφορά και μετά το αγαπάς, το εκτιμάς και το προστατεύεις ακόμα περισσότερο.