Η σφαγή των ρινόκερων: Όλη η βαρβαρότητα του ανθρώπου στην καλύτερη φωτογραφία Άγριας Φύσης για το 2017 (εικόνες)
Μπρεντ Στίρτον: «Ως φωτορεπόρτερ χάνεις σιγά-σιγά την πίστη σου στην ανθρωπότητα»
Η φωτογραφία του σφαγιασμένου και παραδομένου στη βαρβαρότητα του ανθρώπου μαύρου ρινόκερου της Αφρικής κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας Άγριας Φύσης (Wildlife Photograph of the Year 2017).
Φωτογράφος και νικητής του διαγωνισμού είναι ο Μπρεντ Στίρτον, ο οποίος τράβηξε αυτήν την θλιβερή εικόνα στο σαφάρι πάρκο της Νοτίου Αφρικής, luhluwe Imfolozi.
Οι λαθροκυνηγοί εκτέλεσαν το άγριο ζώο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πυροβόλησαν με σιγαστήρα για να μην γίνουν αντιληπτοί. Στη συνέχεια απέσπασαν τα κέρατά του για να τα πουλήσουν στις μαύρες αγορές των κρατών της Ασίας. Το κέρατο του ρινόκερου σε ορισμένες από τις χώρες της Ασίας πωλείται έχει μεγαλύτερη αξία πώλησης από ό,τι ο χρυσός ή η κοκαΐνη.
Στην Κίνα και στο Βιετνάμ πιστεύουν ότι το κέρατο του ρινόκερου μπορεί να θεραπεύσεις πολλές ασθένειες ακόμη και τον καρκίνο. Οι μαύροι ρινόκεροι είναι σήμερα ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας. Εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει περίπου 5.000 μαύροι ρινόκεροι.
Για το πώς γίνεται η σφαγή του ρινόκερου είχε παλιότερα μιλήσει στο BBC, ο λαθροθήρας Εουσέμπιο: «Ένας από την ομάδα πλησιάζει το ζώο και πυροβολεί. Όταν αυτό πέσει, αποσπά το κέρατό του, με τη βοήθεια άλλων δύο ατόμων. Μετά πάμε στην κρυψώνα μας και περιμένουμε μέχρι να πέσει η νύχτα ώστε να περπατήσουμε, χωρίς να μας αντιληφθεί κανείς, ως τα σύνορα». Ο ρινόκερος πρέπει να πεθάνει με τον πρώτο πυροβολισμό γιατί αλλιώς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.
Ο φωτογράφος έδωσε στη φωτογραφία του τον τίτλο: «Μνημείο σε ένα Είδος». Ο Μπρεντ Στίρτον ταξίδεψε σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες, όπου οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν ρινόκερους. Είπε στο BBC: «Το πρώτο μου παιδί θα γεννηθεί τον Φεβρουάριο. Είμαι 48 ετών. Καθυστέρησα να γίνω πατέρας εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων που βλέπω στον κόσμο ως φωτορεπόρτερ. Χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα».
Η φωτογραφία του Στίρτον αναδείχθηκε η καλύτερη μέσα από 50.000 υποψηφιότητες από 92 χώρες. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τελετή που διοργανώθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα εκτίθενται από τις 20 Οκτωβρίου οι φωτογραφίες των 99 φιναλίστ του διαγωνισμού. «Η φωτογραφία του Μπρεντ αναδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία του πλανήτη και των ειδών με τα οποία τον μοιραζόμαστε», είπε ο Σερ Μάικλ Ντίξον, διευθυντής του βρετανικού μουσείου.
Φωτογραφίες που επίσης διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.