- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η σφαγή των ρινόκερων: Όλη η βαρβαρότητα του ανθρώπου στην καλύτερη φωτογραφία Άγριας Φύσης για το 2017 (εικόνες)
Μπρεντ Στίρτον: «Ως φωτορεπόρτερ χάνεις σιγά-σιγά την πίστη σου στην ανθρωπότητα»
Η φωτογραφία του σφαγιασμένου και παραδομένου στη βαρβαρότητα του ανθρώπου μαύρου ρινόκερου της Αφρικής κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας Άγριας Φύσης (Wildlife Photograph of the Year 2017).
Φωτογράφος και νικητής του διαγωνισμού είναι ο Μπρεντ Στίρτον, ο οποίος τράβηξε αυτήν την θλιβερή εικόνα στο σαφάρι πάρκο της Νοτίου Αφρικής, luhluwe Imfolozi.
Οι λαθροκυνηγοί εκτέλεσαν το άγριο ζώο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πυροβόλησαν με σιγαστήρα για να μην γίνουν αντιληπτοί. Στη συνέχεια απέσπασαν τα κέρατά του για να τα πουλήσουν στις μαύρες αγορές των κρατών της Ασίας. Το κέρατο του ρινόκερου σε ορισμένες από τις χώρες της Ασίας πωλείται έχει μεγαλύτερη αξία πώλησης από ό,τι ο χρυσός ή η κοκαΐνη.
Στην Κίνα και στο Βιετνάμ πιστεύουν ότι το κέρατο του ρινόκερου μπορεί να θεραπεύσεις πολλές ασθένειες ακόμη και τον καρκίνο. Οι μαύροι ρινόκεροι είναι σήμερα ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας. Εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει περίπου 5.000 μαύροι ρινόκεροι.
Για το πώς γίνεται η σφαγή του ρινόκερου είχε παλιότερα μιλήσει στο BBC, ο λαθροθήρας Εουσέμπιο: «Ένας από την ομάδα πλησιάζει το ζώο και πυροβολεί. Όταν αυτό πέσει, αποσπά το κέρατό του, με τη βοήθεια άλλων δύο ατόμων. Μετά πάμε στην κρυψώνα μας και περιμένουμε μέχρι να πέσει η νύχτα ώστε να περπατήσουμε, χωρίς να μας αντιληφθεί κανείς, ως τα σύνορα». Ο ρινόκερος πρέπει να πεθάνει με τον πρώτο πυροβολισμό γιατί αλλιώς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.
Ο φωτογράφος έδωσε στη φωτογραφία του τον τίτλο: «Μνημείο σε ένα Είδος». Ο Μπρεντ Στίρτον ταξίδεψε σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες, όπου οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν ρινόκερους. Είπε στο BBC: «Το πρώτο μου παιδί θα γεννηθεί τον Φεβρουάριο. Είμαι 48 ετών. Καθυστέρησα να γίνω πατέρας εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων που βλέπω στον κόσμο ως φωτορεπόρτερ. Χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα».
Η φωτογραφία του Στίρτον αναδείχθηκε η καλύτερη μέσα από 50.000 υποψηφιότητες από 92 χώρες. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τελετή που διοργανώθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα εκτίθενται από τις 20 Οκτωβρίου οι φωτογραφίες των 99 φιναλίστ του διαγωνισμού. «Η φωτογραφία του Μπρεντ αναδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία του πλανήτη και των ειδών με τα οποία τον μοιραζόμαστε», είπε ο Σερ Μάικλ Ντίξον, διευθυντής του βρετανικού μουσείου.
Φωτογραφίες που επίσης διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν






ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Όλα όσα γράφτηκαν τότε ήταν λάθος
Φωτογραφική σπουδή στο μοναδικό χωριό της Τήνου
Ο φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την καταγραφής της επόμενης μέρας της φωτιάς στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μέσα από ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό μνήμης
Με αφορμή την έκθεση «Ιστός / WEB», η φωτογράφος και επιμελήτρια μιλάει στην ATHENS VOICE για τη βιωματική δύναμη της εικόνας και την καλλιτεχνική εμπειρία του Λουξεμβούργου
Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας οργανώνει φωτογραφική έκθεση για την ειρήνη και την πνευματικότητα
Το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου στα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ταϊλάνδης
Ο διάσημος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για το φως, το ένστικτο και τη φωτογραφία δρόμου
Η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή τη νέα του έκθεση στην o.art.ath Gallery
Η φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για την έκθεσή της στην iFocus Photo Gallery
Aπαθανατίζοντας την «άγρια μαγεία» της σε εμβληματικούς χώρους όπως το CBGB
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.