Αυτοκτόνησε ο Γάλλος καλλιτέχνης Ben Vautier λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του
«Τα πάντα είναι τέχνη» έλεγε και υπέγραφε ό,τι ήθελε - Η αντισυμβατική ζωή του
Ben Vautier: Αυτοκτόνησε ο Γάλλος καλλιτέχνης - «Τα πάντα είναι τέχνη» έλεγε και υπέγραφε μόνο ό,τι ήθελε - Η αντισυμβατική ζωή του
Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ben Vautier, γνωστός για τα ειρωνικά σλόγκαν που σχεδίαζε, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, βάζοντας ο ίδιος τέλος στη ζωή του λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του, η οποία είχε συμπληρώσει 60 χρόνια ζωής, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Τετάρτη.
Η σύζυγός του, Annie, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας και πέθανε την Τετάρτη, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα δύο παιδιά του ζευγαριού, Eva και Francois.
«Μη θέλοντας και μη μπορώντας να ζήσει χωρίς αυτήν, ο Ben Vautier αυτοκτόνησε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι τους» στη γαλλική μεσογειακή πόλη Νίκαια, ανέφεραν.
Ben Vautier: Ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης που υπέγραφε ό,τι ήθελε
Γεννημένος το 1935 στη Νάπολη o Ben Vautier, έγινε γνωστός επαγγελματικά ως Ben. Μετακόμισε στη Νίκαια σε ηλικία 14 ετών και πέρασε εκεί το υπόλοιπο της ζωής του.
Συνδέθηκε με το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960, το οποίο προσπάθησε να διαταράξει αυτό που λογιζόταν ως τέχνη, με ένα στυλ προκλητικής ειρωνείας που βασιζόταν στο δρόμο και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιδραστικό.
«Τα πάντα είναι τέχνη», έλεγε, και αντί για παραδοσιακά έργα τέχνης, έκανε «χειρονομίες»: στεκόταν στο παράθυρο μιας γκαλερί και φώναζε μέχρι να χάσει τη φωνή του, οργάνωνε θεατρικές παραστάσεις που δεν γίνονταν ποτέ ή ρεσιτάλ πιάνου όπου ο πιανίστας το έσκαγε.
Υπέγραφε ό,τι ήθελε, ισχυριζόμενος ότι ήταν δικό του δημιούργημα: τα σώματα των περαστικών στην Promenade des Anglais στη Νίκαια, ή ακόμη και έργα άλλων καλλιτεχνών.
Self-taught French artist and provocateur Ben Vautier, a cofounder of the Fluxus movement known for his humorous text-based paintings, has died. https://t.co/9cM6OXuKfA
— artforum (@Artforum) June 6, 2024
«Η τέχνη μου θα είναι μια τέχνη οικειοποίησης. Επιδιώκω να υπογράψω ό,τι δεν έχει υπογραφεί. Πιστεύω ότι η τέχνη βρίσκεται στην πρόθεση και ότι αρκεί η υπογραφή», είπε κάποτε, όπως πάντα με χαμόγελο.
Ben Vautier: «Δεν είμαι μια μηχανή χρήματος»
Αγνοώντας το «προστατευμένο πλαίσιο των μουσείων» και αρνούμενος να δει την τέχνη ως καρπό της εκπαίδευσης και του ταλέντου, ο Ben Vautier ενόχλησε ορισμένους στο ίδιο του το επάγγελμα που τον θεωρούσαν καιροσκόπο και ερασιτέχνη.
Αλλά επέμενε ότι πίσω από τα αστεία υπήρχε πάντα ένα σοβαρό μήνυμα. «Δεν είμαι μια μηχανή χρήματος, αλλά μια μηχανή επικοινωνίας», είπε.
Έγινε περισσότερο γνωστός για τα χιουμοριστικά του συνθήματα, συνήθως ζωγραφισμένα με λευκό χρώμα σε μαύρο φόντο, με παιδικό γραφικό χαρακτήρα: «Ποια είναι η χρησιμότητα της τέχνης;», «Είναι το καινούργιο πάντα καινούργιο;», «Τι κάνεις εδώ;».
Του χάρισαν μια θέση στο MoMA της Νέας Υόρκης, ενώ αναπαράχθηκαν ευρέως - σε σχολικές τσάντες, τετράδια ή στάσεις του τραμ στη Νίκαια.
«Ο κόσμος του πολιτισμού έχασε έναν θρύλο»
«Στις μολυβοθήκες των παιδιών μας, σε τόσα πολλά καθημερινά αντικείμενα, ακόμη και στη φαντασία μας, ο Ben Vautier είχε αφήσει το σημάδι του, φτιαγμένο από ελευθερία και ποίηση, από φαινομενική ελαφρότητα και συγκλονιστικό βάθος», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο κόσμος του πολιτισμού έχασε έναν θρύλο», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού, Ρασίντα Ντατί, χαιρετίζοντας έναν «χρυσοχόο της γλώσσας».
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.