Εικαστικα

Τέχνη: 16 ραντεβού για τις 18-24 Απριλίου

Liliana Moro και Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou, Mateo Andrea στην Alma, αφιέρωμα στον Στέλιο Φαϊτάκη στην Roma κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 913
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκθέσεις και δράσεις σε MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Rodeo, Eleftheria Tseliou, Ιλεάνα Τούντα, Roma, Alma, TAF, The Blender Gallery, Γκαλερί 7, Σπίτι της Κύπρου, atelier Kykladon, I am art Athens, Απόλλωνος 25

Moro, Τότσικας και Douard στον Πειραιά
Τριπλά εγκαίνια στην γκαλερί της Σύλβιας Κούβαλη. Μπαίνοντας από την οδό Πολυδεύκους, το εύθραυστο « » της Μιλανέζας Liliana Moro μας προσκαλεί σε μια συνθήκη ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και κινδύνου, ενώ κατόπιν αποκαλύπτονται δυο εξίσου εμβληματικά έργα της: η χρηστική εγκατάσταση «Τέσσερις εποχές» και το μεγάφωνο που εκπέμπει «Χωρίς τέλος» παραλλαγές του Pandiera Rossa. Ο χώρος της ζωής μπαίνει στηντέχνη και στη δουλειά Θανάση Τότσικα, ο οποίος παρουσιάζει βιωματικά ζωγραφικά και γλυπτικά έργα βγαλμένα από τη φύση, το σπίτι του. Παράλληλα, ο David Douard εκθέτει νέα κολλάζ σε χαρτί και έργα από μεικτά υλικά.
Rodeo, 21Απριλίου έως 1 Ιουνίου (εγκαίνια στις 18:00-23:00) 

Θανάσης Τότσικας, "Η φύση, το σπίτι μου"

Ο Δαυίδ Σαμπεθάι όταν ο κόσμος σταμάτησε να... κινείται
Μια φιγούρα, σαν πουλί, διασχίζει τον βραδινό ουρανό πάνω από μια άδεια αυλή. Ένας γυμνός άνδρας περιμένει τον εραστή του ενώ ένας άλλος βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι και παγωμένος από τον τρόμο. Η σιωπή, ανέμελη ή ληθαργική, υποδηλώνοντας μια ονειροπόληση ή μια αίσθηση του μαγικού, κυριαρχεί σ’ αυτό το σώμα δουλειάς του Σαμπεθάι που δημιουργήθηκε την περίοδο 2020-21 και αποτελείται κυρίως από μικρά ζωγραφικά έργα, ακουαρέλες και σχέδια με μελάνι σε χαρτί. Δήλωση χιουμοριστική, ο τίτλος της έκθεσης I Aint Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning υπονοεί ότι αν μερικές φορές δεν μείνουμε εντελώς ακίνητοι, ο κόσμος περνάει απαρατήρητος. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου στον χώρο ενός πρώην νυχτερινού κέντρου στον Πειραιά.
Eleftheria Tseliou Gallery, 23 Απριλίου έως 30 Ιουνίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Δαυίδ Σαμπεθάι, "Countryboy"

«Η λέαινα» του Ματέο Αντρέα
Δυόμισι χρόνια από την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα –μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της καλλιτεχνικής του οικογένειας–, ο 41χρονος γιος του Πατ Αντρέα μας συστήνει τη δουλειά του της τελευταίας διετίας. Εξερευνώντας την ένταση μεταξύ μορφής, μνήμης και οπτικής αντίληψης, ξετυλίγει στο χαρτί και στον καμβά τις ζωγραφικές αλληγορίες του. Μια εικονογραφία γεμάτη μιξογενή πλάσματα με γυναικείο πρόσωπο, οι πίνακές του επιδιώκουν να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση του κόσμου και την ικανότητα να βλέπουμε.
Alma Gallery, 18 Απριλίου έως 18 Μαΐου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Οι Πινόκιο του Κωνσταντίνου Πάτσιου
Ένα παλίμψηστο με σύμβολα και εικόνες που συνδέουν τον ενήλικο κόσμο με τον παιδικό «χτίζει» ο Κωνσταντίνος Πάτσιος στην έκθεσή του «“My father had a big nose”,Objects and toys from an aggressive childhood». Πρωταγωνιστής σε επιτοίχια έργα, γλυπτά,video και NFTs ο Πινόκιο, που με τη μεγάλη μύτη του εκφράζει μια απωθημένη εμπειρία ή επιθυμία, ενώ δεν λείπουν οι Μαντόνες και η φιγούρα του Ναπολέοντα.
The Blender Gallery, 19Απριλίου έως 24 Μαΐου

Κωνσταντίνος Πάτσιος, "La politique de l' impossible"

Μια «Θητεία» για τον Στέλιο Φαϊτάκη
Έξι μήνες από το πρόωρο «φευγιό» του ζωγράφου από τη ζωή, επτά καλλιτέχνες της γενιάς του αλλά και φιγούρες του Φώτη Κόντογλου συναντιούνται σε ένα αφιέρωμα που φανερώνει και τις κοινές τους καταβολές, δηλαδή όσα διδάσκει η βυζαντινή ζωγραφική γλώσσα και αναπλάθονται σε συνθέσεις κοσμικού περιεχομένου. Πλάι στο «Για τη βελτίωση της γεωργίας» του Στέλιου Φαϊτάκη, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό, εκτίθενται δημιουργίες των Κώστα Λάβδα, Μανώλη Μπιτσάκη, Φίκου, Georgia Fambris, Νίκου Μόσχου, Φώτη Βάρθη, Ιωάννας Καφίδα. Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς.
Roma Gallery, 23 Απριλίου έως 25 Μαΐου (εγκαίνια στις 19:00)

Διά χειρός Άλεξ Μυλωνά
«Νομίζω πως το κυριότερο είναι να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Να δίνω στα αντικείμενα με γενναιότητα τα σχήματα που μου υποβάλλει η δική μου προσωπική αισθητική αντίληψη για τις φόρμες ή τα χρώματα, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μου», σημείωνε η Άλεξ Μυλωνά το 1956.Λόγια καιέργατης μεταπολεμικής γλύπτριας, η οποίαεπεδίωξε τη γεωμετρική λιτότητα, την αιχμηρότητα, τη μετωπικότητα και την εναρμόνιση των αντιθέτων, φιλοξενούνται στο μουσείο που δημιούργησε στο Θησείο, εγκαινιάζοντας το αφιέρωμα «Τέσσερις καλλιτέχνιδες, Τέσσερις στάσεις».
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, 20 Απριλίου έως 9 Ιουνίου (εγκαίνια στις 12:00)

Άλεξ Μυλωνά, "Ήλιος", 1998

Ζωγραφικές χειρονομίες
Δύο Έλληνες ζωγράφοι από την Πέμπτη στην γνωστή γκαλερί των Αμπελοκήπων. Στον τόπο των πρωταρχικών μας καταγραφών επιδιώκει να επιστρέψει o Δημήτρης Ανδρεάδης με το «Engram». Μια πορεία ενδοσκόπησης με ίχνη, κηλίδες και στρώσεις χρωμάτων στον καμβά που αντλεί από τη «γλώσσα» των δύο βασικών του επιρροών, του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και του αφαιρετικού γραφισμού. Χειρονομιακή διάθεση και στην πρώτη ατομική της Κατερίνας Παπαζήση στον χώρο. Αντλώντας φιγούρες από την ακαδημαϊκή ζωγραφική, εστιάζει στην κοινωνική πρόσληψη του γυναικείου σώματος στοχεύοντας με την πινελιά της, όπως δηλώνει, σε «μια σκόπιμη απελευθέρωση της μορφής, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εναλλακτικών αφηγήσεων».
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, 18 Απριλίου έως 25 Μαΐου, (εγκαίνια στις 18:00-21:00) 

Τα «Μεταβατικά αντικείμενα» 7 καλλιτεχνών
Το λούτρινο ζωάκι, ένα μαξιλάρι, όλοι μας στα πρώτα χρόνια της ζωή μας είχαμε μια «κουβέρτα ασφαλείας», ένα αντικείμενο το οποίο μας βοήθησε να περάσουμε στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο, νιώθοντας ασφάλεια. Οι Τζένη Δούπη, Νίκος Καχριμάνης, Ιωάννα Λημνιού, Θάνος Μακρής (ο οποίος υπογράφει και την επιμέλεια της έκθεσης), Νουράκο, Ξένια Παπαδοπούλου και Ζωή Σκλέπα δημιουργούν τα δικά τους συναισθηματικά υποστηρικτικά αποκτήματα, τα οποία δεν μπόρεσαν ποτέ να αποχωριστούν είτε γιατί πολλές φορές δε δύναται αυτή η αποκοπή είτε γιατί ηθελημένα τα κρατούσαν ενδόμυχα, ως φυλακτά.
T.A.F. / the art foundation 18 Απριλίου έως 12 Μαΐου (εγκαίνια στις 19:00)

Ζωή Σκλέπα, "Where are you taking me questionmark? There that only me can stare at you"

Αναζητώντας στον χώρο το ανθρώπινο «Αποτύπωμα»
Γεωλογικοί σχηματισμοί αλλά και ίχνη που άφησε στο σώμα του πλανήτη το ανθρώπινο χέρι καταγράφει με τον φακό του ο Άκης Δέτσης σ’ αυτή την ενότητα έργων. Εξερευνώντας τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου, ανοίγει το βλέμμα μας σε στιγμιότυπα, ως επί το πλείστον πανοραμικά, από κρατήρες ηφαιστείων, κοίτες ποταμών, λατομεία. Όπως σημειώνει ο λέκτορας στη Σχολή Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Γουδής: «Κάθε εικόνα της σειράς είναι ένας καμβάς όπου τα φυσικά και τα ανθρωπογενή στοιχεία αφήνουν το δικό τους σημάδι, το δικό τους αποτύπωμα αλλά και το αποτύπωμα που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του φωτογράφου».
Γκαλερί 7, 23 Απριλίου έως 25 Μαΐου 

Το «Ανεκπλήρωτο ταξίδι» του Ανδρέα Καλλή
Οι έννοιες του ταξιδιού, της ύπαρξης, του απραγματοποίητου και η θέση του ατόμου μέσα στα ιστορικά συγκείμενα της εποχής του εμπνέουν τα έργα της έκθεσης «Unfulfilled Journey» του 37χρονου Κύπριου καλλιτέχνη και απόφοιτου της ΑΣΚΤ. Στα δεκατρία κινητικά γλυπτά του χρησιμοποιεί το αρχετυπικό σύμβολο ενός πουλιού που πετά και μέσα από τη φόρμα των φτερών μεταγράφει τη διαφυγή, την απελευθέρωση, τη μετακίνηση προς το καινούργιο, την επιθυμία για το νέο και ανεξερεύνητο. Επιμέλεια: Νίκη Παπασπύρου.
Σπίτι της Κύπρου, 22 Απριλίου έως 24 Μαΐου (εγκαίνια στις 20:00-22:00)

Οι αρχιτέκτονες ως εικαστικοί
Το όνομά τους φέρνει στο νου το δομημένο περιβάλλον –προτάσεις για κατοικίες, επαγγελματικούς και άλλους χώρους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι αρχιτέκτονες εκφράζουν με εικαστικά μέσα την καλλιτεχνική τους έμπνευση; Τριάντα πέντε ζωγραφικά έργα και κατασκευές από 20 δημιουργούς (όπως οι Αλέξανδρος Τομπάζης, Δημήτρης Φιλιππίδης, Λήδα Βουτσινά, Γιάννης Γιαννούτσος, Σοφία Κριμιζή, Διονύσης Σοτοβίκης, Ηλίας Κωνσταντόπουλος αλλά και ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης) παρουσιάζονται στην αλλοτινή κατοικία-ατελιέ της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη (Κυκλάδων 8, Κυψέλη). Την έκθεση, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυσή του.
Atelier kykladon, 20-21, 27 & 28 Απριλίου στις 11:00-15:00 & 17:00-19:00. Εγκαίνια: 20/4 στις 19:00

Art 4 horses
Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού το Σάββατο 20 Απριλίου, στο Κουκάκι (Νότη Μπότσαρη 10) στη μεγαλύτερη συλλογική έκθεση της street art σκηνής της Αθήνας, για τη διάσωση των αδέσποτων αλόγων του Υμηττού. Η Cosmos Lac, η ελληνική εταιρεία που παράγει σπρέι από το 1982, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια καλλιτεχνική εκστρατεία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να βοηθήσει. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα, να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες, να απολαύσουν τη street και casual ατμόσφαιρα και να αγοράσουν το έργο της επιλογής τους ενισχύοντας αυτόν τον ξεχωριστό σκοπό. Όσοι δεν επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο έργο, θα μπορούν να ενισχύσουν την εκστρατεία μέσω δωρεάς στο donation box που θα βρίσκεται στον χώρο ή μέσω τραπέζης. Τους επισκέπτες θα περιμένουν πολλές εκπλήξεις, happenings, καθώς και η ομάδα της Help Horses που θα ενημερώνει για τη δράση της. Δ.Α.
I Am Art Athens, 20 Απριλίου στις 18.00 έως 23.00

17 καλλιτέχνες για τον «αθηναϊκό τρόπο»
Το φωτεινό και το σκοτεινό, το θετικό και το αρνητικό, στις αντιθέσεις που ορίζουν τη ματιά των Αθηναίων για την πόλη τους εστιάζουν οι δύο νέες εκθέσεις, που συντονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος (των APART και CHEAPART). Η αυλαία ανοίγει με το «Σύνθωμα/Sinthome» σε επιμέλεια Ελένης Μεσάδου και τη συμμετοχή 15 φωτογράφων και 2 video artists. Με έργα από τους: Χρυσαλένα Αντωνοπούλου, Νίκο Βενετόπουλο, Μύρτω Γρηγορίου, Ευγενία Ευστάθιου, Νίκη Ηλιοπούλου, Αλέξανδρο Κοντογεωργακόπουλο/ Γιώργο Κοντό/ Οδυσσέα Κλεισούρα, Βασιλική Κουστένη, Μαριλένα Κρανιώτη, Δάφνη Μαμούρη, Νίκο Νικόπουλο, Νατάσσα Πανταζοπούλου, Γιώργο Σκουλούδη, Νιόβη Σφυρή, Αγάπη Χρυσοχόου, Νεφέλη Χυντηράκη.
Απόλλωνος 25, Πλάκα, 19 έως 28 Απριλίου

Νατάσσα Πανταζοπούλου, "Το κτίριο της οδού Παρνασσού"