Εικαστικα

Little Islands Festival: Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας

Η Σίκινος υποδέχεται την άνοιξη με εναλλακτικούς τρόπους τέχνης

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Little Islands Festival: Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας

Little Islands Festival Residency: Ένα δημιουργικό δεκαπενθήμερο με καλλιτέχνες, ερευνητές και ακαδημαικούς στις Κυκλάδες 

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας «Ανθρωπογεωγραφίες» έρχεται στο μικρό νησί των Κυκλάδων, στη Σίκινο. Φέτος δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν πρακτικές και γνώσεις αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινότητα, ερευνώντας το πεδίο και την παραγωγή νέων καλλιτεχνικών έργων. Εικαστικές τέχνες με επιτόπιες εγκαταστάσεις, ηχητικές εμπειρίες, τρισδιάστατες απεικονίσεις, καταγραφές προφορικής ιστορίας και βίντεο διαπλέκονται σε ένα αφηγηματικό σύνολο. Στο πρόγραμμα έρευνας και φιλοξενίας - LIF Residency - τέχνη και τεχνολογία ενώνονται, ανακαλύπτοντας με έναν διαφορετικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, σε μια διαλεκτική σχέση με τα μέσα και τους προβληματισμούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Εικόνα με υπολογιστή

Αυτή τη χρόνια δίνεται έμφαση στην ανθρωπολογική και εθνογραφική προσέγγιση, με το πρόγραμμα να εστιάζει στην έμφυλη διάσταση της σχέσης με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ιστορίες και διαφορετικές πτυχές της ζωής στο νησί φωτίζονται, προβάλλοντας τη σχέση των ανθρώπων με τη γη και την ιστορία του τόπου τους. Πώς διαμορφώνονται οι πολιτιστικές πρακτικές της υπαίθρου και κατ’ επέκταση η υποκειμενικότητα των ανθρώπων που την απαρτίζουν; Είναι άραγε διαφορετική αυτή η σχέση για μια γυναίκα; Στόχος του προγράμματος «Ανθρωπογεωγραφίες» είναι να δημιουργηθεί ένα έδαφος γνωριμίας και επαφής με την κουλτούρα και τους ανθρώπους του νησιού, μέσω διαφορετικών οπτικών και εμπειριών. Να ξεκινήσει ένα ανοιχτός διάλογος για την ιστορία, τις τελετουργίες και τις τέχνες που μοιράζονται  με την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. 

LIF Residency 2024: Μία ιδεά των έργων που θα παρουσιαστούν

Ασπρόμαυρη εικόνα με γυναίκα να κρατάει κάμερα

Hidden tales: Ειρήνη Σαλάμ Αμπουμόγλι, Ματίνα Παγκάλου, Παλαιστίνη, Ελλάδα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ιστορίες γυναικών δεν αναδεικνύονται όπως τους αξίζει, παραμένοντας στο σκοτάδι. Το πρόγραμμα θέλει να δώσει φωνή στις γυναίκες κατοίκους του νησιού, αναδεικνύοντας την σύνδεσή τους με το υλικό και άυλο περιβάλλον που κατασκευάζει την υποκειμενικότητά τους. Οι καλλιτέχνιδες ερευνούν τη σχέση των γυναικών με τις παραδοσιακές ασχολίες και τέχνες, τη γεωργία, τις θεραπείες και τις συνταγές τους, τα παραμύθια και τους θρύλους και το πώς αυτά επιβιώνουν στην σύγχρονη πραγματικότητα. Μια προσπάθεια ανάδειξης των έμφυλων δυναμικών εξουσίας στις μικρές κοινότητες. Στόχος είναι οι αφηγήσεις αυτές να αποτυπωθούν σε μια σειρά μικρών ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην κοινότητα στο πλαίσιο του Little Islands Festival 2024 | Homo Narrans.

The path of honey: Κατερίνα Μαρκουλάκη, Φωτεινή Κυτιάνη, Ελλάδα

Τοπίο με μελισσοκόμους

Εξερευνώντας τις έννοιες του οικο -φεμινισμού και τη σχέση μεταξύ του γυναικείου βλέμματος, της μυθολογίας, της φύσης, των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων κοινοτήτων οι καλλιτέχνιδες διεξάγουν μια έρευνα βασισμένη στις κοινότητες των μελισσών και τη διαδικασία παραγωγής μελιού, μέσα από το μύθο του Βασιλιά Θόα. Σε ποιο βαθμό οι μύθοι αποκαλύπτουν κοινωνικές συνήθειες και μεταβάσεις; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μύθους για να κατανοήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την εμπειρία ζωής των γυναικών στα ελληνικά νησιά; Μια εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει προβολές βίντεο και αντικείμενα τέχνης έρχεται για να ανοίξει αυτή τη συζήτηση σε ένα τετραήμερο ανοιχτό εργαστήρι με την κοινότητα της Σικίνου.

Παίγνια μηδενικού αθροίσματος: Ζέφη Αθανασοπούλου, γλύπτρια (διδ. Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ), Γιώργος Δρόσος, visual artist (διδ. Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ), Ελλάδα

Δύο καλλιτέχνες, ένας άντρας και μία γυναίκα μιλούν με κάτοικο του νησιού

Δύο καλλιτέχνες διαφορετικού φύλου, βασίζονται στην λειτουργία της αντιπαραθετικής και συνεργατικής μάθησης, δημιουργώντας μία συνθήκη παιγνίου. Ο κάθε καλλιτέχνης εξετάζει, ερευνά και μαθαίνει από τον λανθάνοντα χώρο, στην περίπτωση αυτή, το τοπίο. Στο τελικό παίγνιο οι ιδέες ταξινομούνται και παράγουν αποτελέσματα με τη μελέτη στοιχείων που χαρακτηρίζουν καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας. Εφήμερα γλυπτά έργα (land art) σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, αποτυπώνονται ως τρισδιάστατες οντότητες, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βλέπουν σε 3D μορφή το τελικό έργο.

Αναζητώντας τη Νεικώ ΙΙ: Γιάννης Ζιώγας, Εικαστικός - Καθηγητής Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα

Little Islands Festival: Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας

Η διαδικασία «Αναζητώντας τη Νεικώ ΙΙ» συνεχίζει την διερεύνηση του Αυγούστου ‘23 με περιπατητικές αναζητήσεις και ζωγραφικές αποτυπώσεις. Οι καλοκαιρινές ιδέες στο πλαίσιο του περσινού Little Islands Festival, επεκτείνονται μέσω πινάκων και αποτυπώσεων των περιπατητικών διαδρομών, σχηματίζοντας μέσω της ζωγραφικής την εικαστική πραγματικότητα αυτής της περιόδου στο νησί της Σικίνου.

De-territorialized Listenings: The New Liquidity (Anders Ehlin and Selma Boskailo), Σουηδία, Βοσνία

Γυναίκα στη φύση που κρατάει κάμερα

Στο έργο αυτό εμφανίζεται τέχνη και τεχνολογία λειτουργούν μαζί. Αναπτύσσοντας επαυξημένες διαδραστικές ηχητικές εμπειρίες, προτείνεται μια τεχνολογικά καθοδηγούμενη ποιητική εμπειρία, με ακουστικά γεγονότα της πραγματικής ζωής να αντικαθιστώνται ή να αντιπαρέρχονται με παράλληλα ηχητικά περιβάλλοντα. Εστιάζοντας στο τοπίο της Σικίνου και στο πεδίο του critical Tourism, η καλλιτεχνική ομάδα προτείνει έναν μετασχηματισμό των οικείων ηχοτοπίων. Μια παρατήρηση της αποεδαφικοποίησης, στο πλαίσιο της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και την απομάκρυνση από την τοπικότητα.

INFO: LIF  Residency 2024 - Συντελεστές 

Παραγωγή: Creative Islands & New Media
Υπεύθυνος Παραγωγής: Δημήτρης Σιγάλας
Σχεδιασμός -Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ιωάννα Λύκου
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Μαριόλη
Graphic Design: Σοφία Αβραμίδου

Το πρόγραμμα έρευνας και φιλοξενίας στη Σίκινο διοργανώνεται από την Creative Islands σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου. Υλοποιείται με δωρεά από το Athina I. Martinou Foundation στο πλαίσιο του 6ου κύκλου «Σημεία Στήριξης - Points of Support» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί, εμπίπτοντας στη θεματική ενότητα: Κοινωνική Καινοτομία Σε Μικρές Παραθαλάσσιες Τοπικές Κοινωνίες.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Little Islands Festival, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ