Εικαστικα

Τέχνη: 6 ραντεβού για τις 28/3-3/4

Μαρίνα Γκενάντιεβα στην Ζουμπουλάκη, Αλέξανδρος Ψυχούλης στην a.antonopoulou.art, "Ο στρατός του Γκούμα" στην Ελευσίνα κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 910
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξανδρος Ψυχούλης, "Ferry"
Αλέξανδρος Ψυχούλης, "Ferry"

Εκθέσεις σε γκαλερί Ζουμπουλάκη, a.antonopoulou.art

Εγκαίνια για την εβδομάδα 28/3-3/4

Τα «Αέρινα περάσματα» της Μαρίνας Γκενάντιεβα
Μια κουρτίνα από ενάμισι εκατομμύριο χρωματιστές γυάλινες χάντρες περασμένες στο χέρι (που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Λήδρα Παλάς στη Λευκωσία), «Σοροί» νεκρών λουλουδιών για τα απόντα σώματα, γλυπτές «Νάρκες», βοτανικές καταγραφές ενδημικών φυτών από έναν τόπο αδιάβατο για τους ανθρώπους και έτσι παραδομένο στις δυνάμεις της φύσης. Με «γλώσσα» πολυμεσική που επιλέγει να μιλά μέσα από την ευθραυστότητα του χειροποίητου, η 35χρονη καλλιτέχνιδα σχολιάζει το ζήτημα της διέλευσης των ορίων και, ιδίως, των αόρατων ορίων, με φόντο το φορτισμένο γεωπολιτικό πεδίο της Νεκρής Ζώνης της Κύπρου. Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.|
Γκαλερί Ζουμπουλάκη2-20 Απριλίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00) 

Μαρίνα Γκενάντιεβα, "Αέρινα περάσματα"
Μαρίνα Γκενάντιεβα, "Αέρινα περάσματα"

Ο «Καταλογισμός» του Αλέξανδρου Ψυχούλη
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας χείμαρρος γεννημένος από την κακοκαιρία Ντάνιελ, παρέσυρε το σπίτι του Αλέξανδρου Ψυχούλη στο Νότιο Πήλιο και ο ίδιος κατάφερε να βγει απ’ αυτό λίγο πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Από αυτή την καταστροφή εκκινούν τα νέα του, μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφικά έργα. Με γραφή επαναλαμβανόμενη, σχεδόν εμμονική, προσβλέπει να καταθέσει μια «θεραπευτική», παιγνιώδη και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά στην αγριότητα του φαινομένου.
a.antonopoulou.art, 30 Μαρτίου-11 Μαϊου (εγκαίνια στις 12:00-16:00)      

Ο «Στρατός του Γκούμα» στην Ελευσίνα
Μετά την έκθεση «Ελαιώνας ’23-Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος» που διοργάνωσε ο Δημήτρης Τρίκας στη γειτονιά Μαρκόνι, η γλυπτική εγκατάσταση του Διονύση Χριστοφιλογιάννη «κατηφορίζει» την Ιερά οδό και «ζωντανεύει» μέσα από μια επιτελεστική δράση στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα. Επιτέλεση αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών». Ένας φόρος τιμής στον κεραμίστα Χαράλαμπο Γκούμα, το έργο με τις 49 κεραμικές κεφαλές ταύρου που παρατάσσονται σαν στρατιωτική δύναμη, επιδιώκει να αναδείξει τον πολεμικό χαρακτήρα της ανθρώπινης ύπαρξης και της σαρωτικής επίδρασής της στο περιβάλλον.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 29 Μαρτίου στις 18:00

Τέχνη σε ένα παλιό διαμέρισμα
Mικρόκοσμοι σαν ζούγκλες, που στηρίζονται στην επανάληψη ή τροποποίηση μοτίβων, από τον Ανδρέα Βάη, φορμαλιστικές δημιουργίες με γράμματα από τον Πάρι Κούτσικο, γεωμετρικές μινιμαλιστικές συνθέσεις των Χρήστου Τζαφέρου (Simek), Γρηγόρη Παπαγρηγορίου και Σωτήρη Κοντογιάννη (SOBER5083R), ζωγραφικά έργα με στοιχεία από τη φύση μέσα από το πενάκι του Βαγγέλη Σαραντάρη (DonForty). Στον τέταρτο όροφο μιας παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας, σ’ ένα παροπλισμένο διαμέρισμα, μας περιμένει για λίγες μέρες η έκθεση «Flow and order» με έργα ζωγραφικής, γραφιστικού σχεδιασμού και street art.
Χρήστου Λαδά 1, 4ος όροφος, 28-31 Μαρτίου

Ανδρέας Βάης, In flux
Ανδρέας Βάης, In flux

32 εικαστικοί για την «Φύση Πάσχουσα»
Στην πολιτική, την κοινωνική και οικονομική, την ιδεολογική και την ηθική διάσταση του ζητήματος της κλιματικής κρίσης επικεντρώνονται 32 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες στην έκθεση που επιμελείται δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και επιμελήτρια Νίνα Φραγκοπούλου. Μέσα από έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, textile art, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο αναφέρονται στα αίτια της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις της. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Άρτεμις Αλκαλάη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Λυδία Δαμπασίνα, Χαράλαμπος Δερμάτης, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Μάριον Ιγγλέση, Τάσος Μισούρας, Γιώργος Σταματάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Τάσσος Τριανταφύλλου.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτήριο Α), 28 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 

Απόστολος Γιαγιάννος, 50 χρόνια τέχνη
Μισό αιώνα δημιουργίας, που επικοινώνησε με το κοινό μέσα από 88 ατομικές και εκατοντάδες ομαδικές εκθέσεις, γιορτάζει ο γνωστός καλλιτέχνης. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κόρη του Μαρία, κάνει μια αναδρομή στην τελευταία εικοσαετία της δουλειάς του μέσα από 50 ζωγραφικά έργα και γλυπτά από δέκα ενότητες (και συγκεκριμένα τις Ε.Δ.Ε.Μ, Εικοστός Αιών, Τοπία, Άνθη. Μόνο, Σημείο φυγής, Το αυγό του ανθρώπου, Κροκόδειλοι, Ποδόσφαιρο, Δοξαστικά, Η νύχτα των σκαραβαίων).
Γκαλερί Sianti, 28 Μαρτίου-27 Απριλίου (εγκαίνια στις 19:00)

Απόστολος Γιαγιάννος, Gifts for Guns
Απόστολος Γιαγιάννος, Gifts for Guns

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ