Εικαστικα

Το «Secret Room» της Κυριακής Μαυρογεώργη στην γκαλερί Genesis

Η εικαστικός μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από τα πορσελάνινα κομψοτεχνήματά της

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Secret Room» της Κυριακής Μαυρογεώργη στην γκαλερί Genesis
Το πορτραίτο της εικαστικού Κυριακής Μαυρογεώργη © Αλεξάνδρα Ντελιθέου

 Το «Μυστικό Δωμάτιο» της Κυριακής Μαυρογεώργη: Μια συζήτηση στο πλαίσιο της ατομικής της έκθεσης στην γκαλερί Genesis, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 20:00, η Genesis Gallery στο Κολωνάκι μας προσκαλεί σε μία συζήτηση στο «Μυστικό Δωμάτιο» της Κυριακής Μαυρογεώργη στο πλαίσιο της τέταρτης κατά σειρά ατομικής της εκθεσης στην γκαλερί, με τίτλο «The Secret Room»

life_is_beautifull
© Γιώργος Δρακόπουλος

Κυριακή Μαυρογεώργη - βιογραφικό

Η Κυριακή Μαυρογεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1997 η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις και Διεθνείς Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Τουρκία. Στην παραπάνω έκθεση, με τίτλο 'The Secret Room', η εικαστικός δημιουργεί ένα γλυπτικό μικροσύμπαν από μικρές, ζωόµορφες, υβριδικές µορφές, που μας παραπέμπει στο ομώνυμο έργο της Καρόλ Φρεσέτ. Τα έργα είναι τοποθετημένα κατά μήκος μιας κεντρικής κατασκευής, ενός μακρόστενου πάγκου στο μέσο της ημιυπόγειας αίθουσας, έτσι ώστε ο θεατής να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί περιμετρικά και να παρατηρήσει τα γλυπτά χωριστά αλλά και όλα μαζί ως σύνολο και να δημιουργήσει στους δικούς του συνειρμούς, αλλά και αφηγήσεις. Η ατμόσφαιρα μυστικότητας που δημιουργείται a priori, από τον τίτλο και μόνο της έκθεσης, εντείνεται με την ανάγκη των επισκεπτών να παρατηρήσουν από τόσο κοντά τα μικροσκοπικά αυτά αγαλματίδια. Μέσω αυτής της διαδικασίας η Κυριακή Μαυρογεώργη, καλεί τον θεατή να ανακαλύψει τον εαυτό του μέσα σε αυτό ως ένα παράξενο, ανθρωπόμορφο ζώο.

Σε όλη την έως τώρα διαδρομή της, οι σκοτεινές και ηδονικές δυνάμεις ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για εκείνη. Μέσα από τη γένεση του γλυπτού-μινιατούρας, με τον υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, επιχειρεί την σύνδεση της πορσελάνης, ένός υλικού λείου, εύθραυστου, λευκού και ακριβού, με την γυναικεία ύπαρξη αλλά και την ρευστή σεξουαλικότητα και την αυτοσυνειδησία.

fly_me_to_the_moon
© Γιώργος Δρακόπουλος

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Νίκος Βατόπουλος, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος
  • Θωμάς ΣυμεωνίδηςΣυγγραφέας, Διδάσκων Αισθητικής και Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Η Κυριακή Μαυρογεώργη, θα κάνει ανάγνωση του κειμένου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη από τον κατάλογο της έκθεσης

Για τον γλυπτικό σχηματισμό της γλώσσας στο έργο της Κυριακής Μαυρογεώργη, ο διδάσκων αισθητικής και φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Θωμάς Συμεωνίδης, γράφει: «Το επίτευγμα της Μαυρογεώργη συνοψίζεται στη δημιουργία ενός αντιληπτικού και αισθητηριακού συστήματος που τροφοδοτείται από το παιχνίδι των αναλογιών, των ασυνήθιστων συνδέσεων, της μικρο-παραλλαγής τυπικών αντικειμένων, σωμάτων στην απλούστερη εκδοχή τους, συμπλεγμάτων στην πιο συνθετική τους έκφραση […] Κινούμενοι μέσα στο σύμπαν της Μαυρογεώργη παραμένουμε σιωπηλοί για να ακούσουμε τον λόγο της παιδικής φαντασίας, γινόμαστε μικροί, αποκτούμε στιγμιαία όλοι τις ίδιες διαστάσεις, εξερχόμαστε όλοι από το ίδιο μυστικό δωμάτιο, για λίγο μοιάζουμε μεταξύ μας, αισθανόμαστε ισότητα, επικοινωνούμε στην ίδια γλώσσα».  

just_tear_away
© Γιώργος Δρακόπουλος

Το κείμενο του συγγραφέα και σκηνοθέτη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης: «Αυτή η γυναίκα δεν είμαι εγώ»
Άμα είστε καλοί μαζί μου θα σας δώσω το κλειδί για ένα μικρό μυστικό δωμάτιο μέσα στο ίδιο μας το σπίτι[…]
Οι κλωστές του παραμυθιού κρέμονται σαν σταλακτίτες στο κενό σύμπαν της συστολής και της αγριότητας, της γλύκας και της απειλής.
Καλύπτουμε το Φοβερό κάτω από σεντόνια προτομών προς αποκάλυψη[…]
Έχω ένα σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα για κεφάλι, αν κάνεις υπομονή θα ζωγραφίσω μία είσοδο και θα την ανοίξω μια σταλιά[…]
Αυτό είναι ένα κορίτσι που λικνίζει την ύπαρξή του περιμένοντας να το προσέξουν και να το αγαπήσουν. Να το κάνουν να απολαύσει. Γίνεται τοπίο, μεταμορφώνεται σε άλλα όντα και αποκτάει αυθυπαρξία, τώρα δεν χρειάζεται κανέναν. Μια μικρή πάπια που λιάζεται ανύποπτη για το φίδι που καραδοκεί ακίνητο. Εμείς οι θεατές το βλέπουμε και η ανημπόρια να την ειδοποιήσουμε μας παραλύει τα μέλη. Η ακινησία του μικρού τους νοικοκυριού όμως αμέσως μας καθησυχάζει. Αυτά τα μικρά γλυπτά δεν μπορούν να κινηθούν από μόνα τους.
Αυτή η γυναίκα δεν είμαι εγώ.

ΙΝFO
«The Secret Room»: Gallery Genesis (Χάρητος 35, Κολωνάκι), έως τις 14/10.
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. - Τηλέφωνο: 2117100566
Είσοδος Ελεύθερη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ