Εικαστικα

Οι «Επιφάνειες» του Γιώργου Τσιριγωτάκη στην γκαλερί Alma

«Οι “Επιφάνειές” του αποτελούν διαδρομές που οδηγούν σε χώρους οικείους αλλά κατά βάθος ανεξερεύνητους»

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Τσιριγωτάκης με την έκθεση "Επιφάνειες" στην γκαλερί Alma
Ο Γιώργος Τσιριγωτάκης στην γκαλερί Alma με την έκθεση "Επιφάνειες"

Ο Γιώργος Τσιριγωτάκης στην γκαλερί Alma με την έκθεση «Επιφάνειες»

Η αφαίρεση για εκείνον είναι «η πιο σαφής απεικόνιση». Αυτή τη φορά, μάλιστα, επιλέγει την ασπρόμαυρη παλέτα καθώς δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η συναισθηματική φόρτιση μέσω του φορμαλιστικού μοτίβου και των (διάφορων άλλων) χρωμάτων. Από την Πέμπτη 28/9 (εγκαίνια στις 19:00-22:00) η ζωγραφική πρόταση του Γιώργου Τσιριγωτάκη, με τίτλο «Επιφάνειες», θα μας υποδέχεται στην γκαλερί Alma στο Κολωνάκι.

Δύο μεγάλα επεξεργασμένα (απο)τυπώματα και μια σειρά από μελάνια με πλαστικά χρώματα και ακρυλικά, όλα σε καμβά συνθέτουν το νέο αυτό σώμα δουλειάς όπου κάθε εικόνα είναι μια κατασκευή, μια χτισμένη επιφάνεια.

Οι ασπρόμαυρες "Επιφάνειες" του Γιώργου Τσιριγωτάκη στην γκαλερί Alma
Οι ασπρόμαυρες "Επιφάνειες" του Γιώργου Τσιριγωτάκη στην γκαλερί Alma

«Πράγματι, ο ζωγράφος αντιλαμβάνεται τον άδειο καμβά ως ένα λευκό πεδίο το οποίο ζωγραφίζει σαν να χτίζει ένα παραπέτασμα που του επιτρέπει να αποστασιοποιείται από το φως, από το ίδιο το πεδίο και το πίσω μέρος του» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος και συνεχίζει: «Παραπέμποντας σε χαραμάδες, τρύπες και ίχνη βιομηχανικών ερειπίων, οι επιφάνειες αυτές λειτουργούν σαν φράχτες που προφυλάσσουν τον ζωγράφο και δημιουργούν -στον ίδιο- την αίσθηση του εγκλεισμού, την εντύπωση ότι βρίσκεται κλεισμένος σε έναν εσωτερικό χώρο. Αυτή η επιδιωκόμενη απόσταση (από την ίδια την εικόνα) που προκαλεί η ζωγραφική πράξη μέσα από ελεγχόμενες χειρονομίες, είναι κομβικής σημασίας για την κατανόηση των προθέσεων του...».

Γιώργος Τσιριγωτάκης, "Επιφάνειες"

«Αν και αφαιρετικός ζωγράφος, ο Γιώργος Τσιριγωτάκης δεν ακολουθεί την πεπατημένη υιοθετώντας εύκολες λύσεις και δοκιμασμένες συνταγές. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι αντίθετη από αυτή που επιβάλλουν οι κανόνες της αφηρημένης ζωγραφικής...» υπογραμμίζει ο γνωστός επιμελητής. «Ο Τσιριγωτάκης γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. Ήταν μια πρόκληση για τον ίδιο να προκύψει αυτό που αισθανόταν με αμιγώς καθαρά αποτυπώματα και απλοϊκά/μινιμαλιστικά μοτίβα... Eκτιμά επίσης τη σαφήνεια και την ανοιχτότητα της αφαίρεσης και είναι αυτές οι ιδιότητες/ποιότητες που επιδιώκει να κατακτήσει. Όπως λέει, “η αυτοαναφορικότητα της περιγραφής αισθάνομαι πως συχνά οδηγεί στον ολοκληρωτισμό, στην περιχάραξη της έννοιας και μετά στο στρατευμένο”».

Γιώργος Τσιριγωτάκης, "Επιφάνειες"
Γιώργος Τσιριγωτάκης, "Επιφάνειες"

Η λέξη «διαδρομή» επανέρχεται συχνά στον λόγο του καλλιτέχνη. Ο ίδιος εκλαμβάνει τη δική του διαδρομή πάντα ως αντίθετη (από την πρόταση της καθαρής ζωγραφικής) ή αποκλίνουσα... «Αυτή η απόκλιση, άλλωστε, γεννάει την πρωτοτυπία και -με έναν περίεργο τρόπο- την ίδια την αφαίρεση» υπογραμμίζει ο Χριστόφορος Μαρίνος, υπενθυμίζοντας πως ο όρος abstraction προέρχεται από το λατινικό abstractus, που σημαίνει απομακρύνομαι ή εκτρέπομαι από κάτι.

«Χωρίς αμφιβολία, για τον Γιώργο Τσιριγωτάκη αυτή η ηθελημένη απομάκρυνση ή εκτροπή είναι πρωταρχικής σημασίας, συστατικό κομμάτι της δουλειάς του και της εικαστικής του πρότασης. Εντέλει οι “Επιφάνειές” του δεν είναι “εικόνες του τίποτα”, αυτοαναφορικές εικόνες που μας μιλούν μόνο για τον εαυτό τους. Αντιθέτως, αποτελούν διαδρομές που οδηγούν σε χώρους οικείους αλλά κατά βάθος ανεξερεύνητους».

Ο Γιώργος Τσιριγωτάκης με την έκθεση "Επιφάνειες" στην γκαλερί Alma
Ο Γιώργος Τσιριγωτάκης στην γκαλερί Alma με την έκθεση "Επιφάνειες"

INFO:
Γιώργος Τσιριγωτάκης
Γκαλερί Alma, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, 211 4003160
8 Σεπτεμβρίου-28Οκτωβρίου 2023
Εγκαίνια: 28/9, 19:00 – 22:00
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-20:00, Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00

Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ