Εικαστικα

Ο Μιχάλης Οικονόμου στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για έναν πρωτοπόρο αλλά όχι ευρέως γνωστό στο κοινό καλλιτέχνη

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιχάλης Οικονόμου, "Martigues"
Μιχάλης Οικονόμου, "Martigues". Iδιωτική συλλογή

«Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής» στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2023

Σ’ έναν από τους σημαντικούς ανανεωτές της ελληνικής ζωγραφικής στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, τον Μιχάλη Οικονόμου, είναι αφιερωμένη η προσεχής έκθεση στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής» το αφιέρωμα, που επιμελείται η δρ Αφροδίτη Κούρια και σχεδιάζουν αρχιτεκτονικά η Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ενενήντα χρόνια από τον θάνατό του και 22 μετά την έκδοση της πρώτης μονογραφίας της για τον καλλιτέχνη, η επιμελήτρια επιστρέφει στον Οικονόμου με νέο βλέμμα επιδιώκοντας να διεισδύσει στα μυστικά της τέχνης του και συγχρόνως αναδείξει τη σημαντική θέση που κατέχει στην πρωτοπορία της νεοελληνικής τέχνης.

Μιχάλης Οικονόμου, «Κοντά στα Μέγαρα»
Μιχάλης Οικονόμου, «Κοντά στα Μέγαρα», λάδι σε φανέλα. Iδιωτική συλλογή

Η επιμελήτρια Αφροδίτη Κούρια για τον Μιχάλη Οικονόμου

Ο Μιχάλης Οικονόμου αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση από διάφορες απόψεις. Διαμόρφωσε μια απόλυτα προσωπική ζωγραφική γλώσσα και συνέβαλε στην ανανέωση της νεοελληνικής τέχνης στο πεδίο της τοπιογραφίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του και οι πειραματισμοί στα υλικά μέσα του: στο χειρισμό των χρωμάτων και στις φέρουσες επιφάνειες πάνω στις οποίες ζωγράφιζε.

Μιχάλης Οικονόμου, "Το σπίτι που ονειρεύεται"
Μιχάλης Οικονόμου, "Το σπίτι που ονειρεύεται", λάδι σε χαρτόνι, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αφροδίτη Κούρια «Ακολουθώντας μοναχική πορεία, δούλεψε με έντονα προσωπικό ύφος, καταθέτοντας έναν πολλαπλά ενδιαφέροντα λόγο για τη ζωγραφική και τη ζωγραφική πράξη αυτή καθαυτή μέσα από πίνακες όπου συλλειτουργούν το ιδιοσυγκρασιακό και το εγκεφαλικό στοιχείο με εκφάνσεις πρωτοποριακές για την ελληνική τέχνη της εποχής.

Μιχάλης Οικονόμου, "Σπίτι κοντά στο νερό"
Μιχάλης Οικονόμου, "Σπίτι κοντά στο νερό", λάδι σε χαρτόνι. Iδιωτική συλλογή

Εξετάζοντας διεξοδικά το έργο του Μιχάλη Οικονόμου στη σύντομη τροχιά της σταδιοδρομίας του (και της ζωής του), έχει κανείς την αίσθηση ότι τα απλά, κοινότοπα θέματα που ο καλλιτέχνης σταθερά πραγματεύεται αποτελούν ουσιαστικά προσχήματα για να κατακτήσει ζωγραφικά το “θέμα” που αταλάντευτα τον απασχολεί, το δικό του δηλαδή εσωτερικό-ψυχολογικό “τοπίο”. Θαρρείς πως από έργο σε έργο, “κυνηγά” ένα ιδεατό τοπίο που συνεχώς του ξεφεύγει(…). Η διαλεκτική μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, υλικού και άυλου, οπτικού και απτικού, συμπαγούς/στατικού και ρευστού/φευγαλέου, καθώς και οι ψευδαισθητικές ιδιότητες της ζωγραφικής εικόνας έχουν βρει στην τέχνη του Οικονόμου πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές».

Μιχάλης Οικονόμου, «Χιονισμένος δρόμος παλιό Παρίσι»
Μιχάλης Οικονόμου, «Χιονισμένος δρόμος παλιό Παρίσι», λάδι σε χαρτόνι. Ιδιωτική συλλογή

Μιχάλης Οικονόμου στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο: μια νέα έκδοση και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων του καλλιτέχνη, κείμενα της επιμελήτριας Αφροδίτης Κούρια καθώς και τεκμηριωτικό φωτογραφικό υλικό και πλήρες βιογραφικό του καλλιτέχνη. Ο κατάλογος θα περιέχει, επίσης, αναλυτικό κείμενο της συντηρήτριας έργων τέχνης Χριστίνας Καραδήμα, το οποίο αναδεικνύει τη σύνθετη τεχνική του Οικονόμου, μέσα από μια συγκριτική μελέτη 25 αντιπροσωπευτικών έργων του προερχόμενων από συλλογές μουσείων, ιδιωτών και της άμεσης οικογένειας του καλλιτέχνη. Επιπλέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει και μια «συνομιλία» του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη με το συνολικό έργο του Μιχάλη Οικονόμου. Χορηγός του καταλόγου είναι το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Μιχάλης Οικονόμου, "Ψαρόσπιτο"
Μιχάλης Οικονόμου, "Ψαρόσπιτο", λάδι σε φανέλα. Iδιωτική συλλογή

Με αφορμή τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της έκθεσης, η Πινακοθήκη Αβέρωφ παρουσιάζει σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Η αυτοβιογραφία ενός πορτρέτου: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ». Πρόκειται για μια 30λεπτη ταινία που παρακολουθεί τον καλλιτέχνη για ένα διάστημα δυόμιση περίπου μηνών καταγράφοντας την πορεία της δημιουργίας, από την αρχική ανάληψη του έργου, την προεργασία, την έρευνα, τη γνωριμία και ταύτιση με το πρόσωπο που καλείται να ζωγραφίσει, τις πρώτες πινελιές έως και την τελική ολοκλήρωση του έργου – το οποίο θα εκτίθεται πλέον στην μετσοβίτικη Πινακοθήκη.

Μιχάλης Οικονόμου, "Ωκεανός"
Μιχάλης Οικονόμου, "Ωκεανός"

INFO:
Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής»
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
1 Οκτωβρίου 2023 – 15 Ιανουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης

Μιχάλης Οικονόμου, "Ωδείο Ηρώδου του Αττικού"
Μιχάλης Οικονόμου, "Ωδείο Ηρώδου του Αττικού", λάδι σε λινό ύφασμα. Ιδιωτική συλλογή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ