Εικαστικα

Re- culture 3: H τέχνη πάει Πάτρα

To Re-culture αποδεικνύει ότι η Πάτρα δεν είναι μόνο το καρναβάλι

79297-177232.jpg
Μάιρα Πάγκαλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81674-164872.jpg

H AV ξεναγείται στο 3 Διεθνές εικαστικό φεστιβάλ Re-Culture από τον Κλεομένη Κωστόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ και πρόεδρο της Art in Progress

Πάτρα, Σάββατο 8/11. Δύο εκθεσιακοί χώροι γεμάτοι από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις, video art, video dance projects και μεγάλες συλλογές έργων τέχνης. H πόλη μου χορεύει στους ρυθμούς του Re-Culture. Έχω ραντεβού με τον εικαστικό Κλεομένη Κωστόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ και πρόεδρο της Art in Progress που το διοργανώνει για τρίτη χρονιά. Η ώρα είναι 16.00. Βρισκόμαστε στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα λίγες μόνο ώρες πριν από τα εγκαίνια και όλοι είναι σε πανικό. Εθελοντές, επιμελητές, διοργανωτές και εικαστικοί τρέχουν από δωμάτιο σε δωμάτιο για να επιβεβαιώσουν ότι όλα είναι στην εντέλεια για τα εγκαίνια. Ο γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης Σωτήρης Φέλιος είναι παρών από νωρίς, κάνοντας αισθητή την παρουσία του με χιούμορ και πειράγματα προς όλους. Η τρίχρονη συνεργασία της AV ως χορηγός επικοινωνίας του Re-Culture δημιουργεί κλίμα οικειότητας. Ο Κλεομένης με ξεναγεί στους χώρους ξετυλίγοντας το κουβάρι του φετινού φεστιβάλ.

image

Μέρος της έκθεσης των έργων τέχνης του Σωτήρη Φέλιου στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα.

«Όταν πρωτοξεκινήσαμε, ήμασταν μια παρέα 6-7 ατόμων με σκοπό μια χαλαρή έκθεση, καθώς στην πόλη μας δεν γινόταν τίποτα καλλιτεχνικό που να εμπνέει περισσότερο τους πολίτες, πέρα από το καρναβάλι. Τα 7 άτομα, του πρώτου Re- culture, έγιναν 19 και φέτος είναι πάνω από 50. Καταφέραμε να προσπεράσουμε τις δυσκολίες και στήνουμε μια έκθεση με μεγάλη απήχηση. Το αντικείμενο των εκθέσεων είναι ο πολιτισμός και κύριος στόχος η μεσολάβηση της σύγχρονης τέχνης και της εικαστικής δημιουργίας στους πολίτες. Η βοήθεια από τους τοπικούς φορείς είναι άλλες φορές δύσκολη, άλλες ανεπαρκής και άλλες απλά ανύπαρκτη. Ακόμα κι έτσι, η Art in Progress, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια, κατάφερε να εκταμιεύσει αρκετά χρήματα και να πετύχει την ολοκλήρωση μιας αξιοπρεπούς έκθεσης», μου εξομολογείται ο Κλεομένης. Οι προετοιμασίες τόσων μηνών και τα ατελείωτα χιλιόμετρα σφουγγαρίσματος, που μου εξιστόρησαν οι εθελοντές και οι επιμελητές των εκθέσεων, έφτασαν στο τέλος τους. Στις 18.30 είναι τα εγκαίνια στον έναν από τους δύο εκθεσιακούς χώρους, την Αγορά Αργύρη και με ένα μαγικό τρόπο όλα είναι έτοιμα.

image

Λίνα Μπέμπη, «Με τον τρόπο της» (Ελλάδα).

image

«ΠΡΑΣΙΝΟ- Ένα ανθρώπινο ον» (Νορβηγία).

image

«Fragments of time II» (Σουηδία).

image

Marianne Darlen Solhaugstrand, «All Artists are Hermaprodites» (Νορβηγία).

image

Γιώργος Τσακίρης, «Το νερό τραβάει και διώχνει τα σαλιγκάρια» (Ελλάδα).

image

Έργο του Γιώργου Κατσάγγελου από την επιμέλεια «Προσωπικές- Συλλογικές Μυθολογίες».

Αγορά Αργύρη, ώρα 18:29. Είμαστε όλοι στις θέσεις μας και περιμένουμε να δοθεί το έναυσμα για την έναρξη του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα ανανεωμένο και πολυθεματικό. 12 επιμέλειες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 150 καλλιτέχνες και περισσότερα από 250 έργα τέχνης απ όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επιμελητές, ο Κλεομένης Κωστόπουλος, ο Σωτήρης Φέλιος, ακόλουθοι από τις πρεσβείες των χωρών που συμμετείχαν, εθελοντές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, φιλότεχνοι σταματούν κάθε τόσο μπροστά σε έργα τέχνης από Ελλάδα, Η.Π.Α, Νορβηγία και Σουηδία. Παράλληλα διαδραματίζονται δύο live performances από την Νορβηγία. «Ο κάθε επιμελητής επιλέγει ένα θέμα/ concept και έρχεται σε επαφή με διάφορους καλλιτέχνες. Εκείνοι με τη σειρά τους πρέπει να δημιουργήσουν ένα έργο σχετικό με το θέμα που έχει επιλεγεί, υπηρετώντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη τέχνη», μου λέει η Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, υπεύθυνη επιμελήτρια της έκθεσης με θέμα «Προσωπικές- Συλλογικές Μυθολογίες».

image16η Live performance από τους Studio Toad (Νορβηγία).

image16η Live performance από τους Studio Toad(Νορβηγία).

Η ώρα είναι 20:00. Ώρα για να μεταφερθούμε στον δεύτερο εκθεσιακό χώρο, το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα. Εκεί, μας περιμένει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων, για να συνοδεύσει τις βόλτες μας στον χώρο με μία μοναδική συναυλία. Στο ισόγειο του κτιρίου συναντάει κανείς πρωτοποριακό υλικό από το Video Art Festival ΜΗΔΕΝ από την Καλαμάτα και το Athens Video Dance Project καθώς και ελληνικές, αγγλικές, γερμανικές και ελβετικές επιμέλειες.

image

image

Έργο από την ελληνική επιμέλεια «Skagiopouleio Project».

Το ταξίδι μας στην έκθεση συνεχίζεται στον πρώτο όροφο, όπου παρουσιάζεται ένα δείγμα της μεγάλης συλλογής ελληνικών έργων τέχνης του Σωτήρη Φέλιου. Τα έργα είναι 159 και η επιμέλεια του Κλεομένη Κωστόπουλου. Εκτός από πίνακες ζωγραφικής έχουμε την ευκαιρία να δούμε και μερικά από τα σπανίως εμφανιζόμενα γλυπτά της συλλογής. «Κάποια στιγμή σε τρώει το πώς και το πού θα διαθέσεις τον ελεύθερό σου χρόνο. Εγώ είπα θα πάω προς την τέχνη. Δεν με ενδιέφερε τίποτα άλλο», μου λέει ο Σωτήρης Φέλιος. «Τον Κωστόπουλο δεν τον ήξερα. Επέμενε για μια συνάντηση. Κάποια στιγμή έγινε. Μου εξήγησε ποιος είναι και τι θέλει να κάνει. Αυτός το πρότεινε, αυτός το σχεδίασε, αυτός το υλοποίησε. Το δικό μου πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεται να ρωτήσω κανέναν. Πήρα την απόφαση, μου άρεσε όπως τα έστησε ο Κλεομένης και πιστεύω πως κάτι θα «αρπάξει» το μάτι των περαστικών από την έκθεση. Πρέπει να γίνονται πράγματα, να γίνονται από το περίσσευμα μας».

imageΈργα από τη συλλογή

imageΈργα από τη συλλογή

imageΈργα από τη συλλογή

imageΜαρία Φιλοπούλου, «Κολυμβητές κάτω από το νερό» (από τη συλλογή του Φέλιου).

imageΞενοφών Μπήτσικας, «P_RP2011» (από τη συλλογή του Φέλιου).

image

Ανεβαίνοντας στον 2ο όροφο μπορεί κανείς να δει μία ελβετική επιμέλεια, που μέρος της έμπνευσής της από τους καλλιτέχνες, ήταν το ταξίδι τους από την Ελβετία στην Ελλάδα με αυτοκίνητο. Περνώντας από όσα περισσότερα σύνορα μπορούσαν, μάζεψαν υλικό από αυτό το μεγάλο ταξίδι και μας το παρουσιάζουν, ο καθένας με έναν μοναδικό τρόπο. Η κάθε χώρα μεταφέρει και οπτικοποιεί τις εμπειρίες της από την συμμετοχή της στο φετινό Re- culture, με έργα τέχνης και οπτικοακουστικό υλικό που διαλογίζονται με την «διακινδύνευση» της σύγχρονης εποχής, μία έννοια που είναι και ο τίτλος της έκθεσης.

image«Per» (Ελβετία).

Μια κοινωνικά ευαίσθητη έκθεση

Ιδιαίτερη βάση δίνεται και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι διατομεακά και βιωματικά. Κάθε Σαββατοκύριακο, η Αγορά Αργύρη μεταμορφώνεται σε πολιτισμικό εκπαιδευτήριο επιμόρφωσης των παιδιών, των νέων, των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων και όλων των πολιτών. Καλλιτεχνικά εργαστήρια, προερχόμενα από τους χώρους των εικαστικών, του animation, του θεάτρου, του χορού, του art therapy, του τσίρκου, της κίνησης, της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας και του κουκλοθέατρου, πραγματοποιούνται από επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Λίλα Γιαννιώτη ανακοινώνει πως θα πραγματοποιούνται σχολικές ξεναγήσεις κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στην Αγορά Αργύρη, 11:30 με 13:30 το πρωί και 18:30 με 20:30 το απόγευμα. Επιπλέον, υπάρχει και ξεχωριστό πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους εθελοντές σε καθημερινή βάση προς όλους τους επισκέπτες.

imageΛίλα Γιαννιώτη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

«Υπήρξε τεράστια υποστήριξη από Πανεπιστημιακά τμήματα της Πάτρας και της Αθήνας, καθώς νέα παιδιά από σχολές όπως Αρχιτεκτονική, Καλών Τεχνών, Μουσειολογία και άλλες, προσέφεραν τις γνώσεις τους για την πραγμάτωση της έκθεσης. Οι εθελοντές φέτος έφτασαν τους 110. Ακούγεται συναρπαστικό, αλλά ταυτόχρονα είναι τρομερά δύσκολο. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι ανειδίκευτοι, αλλά προθυμοποιήθηκαν να κάτσουν με τους επιμελητές και να μάθουν τα πάντα για τα εκθέματα, προκειμένου να πραγματοποιούν βοηθητικές ξεναγήσεις. Είναι πραγματική ανεκτίμητη η συνδρομή τους στο Re- culture», μου λέει ο Κλεομένης.

image

Εθελόντριες του Re- culture

Πλημμυρισμένη από όμορφες εικόνες αναρωτιέμαι για το επόμενο Re- culture… «Οι ξένες επιμέλειες είναι εξαιρετικές και το ενδιαφέρον τους για την διεθνή αυτή έκθεση μεγάλο. Σε συνεργασία με Έλληνες επιμελητές και καλλιτέχνες, προώθησαν με κάθε τρόπο το φεστιβάλ. Επειδή λοιπόν η υποστήριξη από το εξωτερικό είναι μεγάλη, θα ήθελα η διοργάνωση να ανταποκρίνεται της καλής θελήσεως και του εικαστικού αποτελέσματός της. Γι αυτό το λόγο, το Re- culture θα γίνεται κάθε δύο χρόνια για να προλαβαίνει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να υποδέχεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση τους ξένους αλλά και τους Έλληνες καλλιτέχνες».

Info: Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2014. Οι εκθεσιακοί χώροι είναι η Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 14: 09:00- 21:00) και το Σκαγιοπούλειο ίδρυμα (Σολωμού και Ιεροθέου: 09:00- 14:00 και 18:00- 21:00) με ελεύθερη είσοδο.

Στο φετινό Re- culture, οι επιμελητές είναι για την Αγγλία η Κατερίνα Αθανασοπούλου, MA Animator, με θέμα «Animate Projects», για την Γερμανία η Julia Hartmann, MA Ιστορικός της Τέχνης/ Magister of Art history, με θέμα «Zukunftsspekulation», για την Ελβετία οι Giorgio Bloch, Angela Cerullo και Γιώτα Τσότρα με θέμα «PER», για την Νορβηγία η Thale Fastvold με θέμα «ΠΡΑΣΙΝΟ- Ένα νέο ανθρώπινο ον», για τις Η.Π.Α η Ειρήνη Τσαχρέλια, Αρχιτέκτονας, με θέμα «κοσμογΩνίες» μέρος 2ο: οι οπτικές γωνίες πληθαίνουν, για την Σουηδία ο Γιώργος Τζάνερης με θέμα «FRAGMENTS OF TIME II», για την Ελλάδα η Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός και Θεωρητικός της Τέχνης , με θέμα «Προσωπικές- Συλλογικές Μυθολογίες» (ή ο καλλιτέχνης ως «υλικό»), ο Νίκος Ποδιάς, Εικαστικός καλλιτέχνης, με θέμα «Skagiopouleio Project», ο Κλεομένης Κωστόπουλος με θέμα «Η συλλογή του Σωτήρη Φέλιου στην Πάτρα», το Athens Video Dance Project, η Γιούλα Παπαδοπούλου, η Peacock Sarah, η Μαργαρίτα Σταυράκη και ο Κωστής Σταφυλάκης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Adam Butcher, Adam Forrester, Agullo and Siniarska, Alan Warburton, Alexander Whitley, Ana Cembrero Coca & Jorge Piquer Rodriguez, Ana Cembrero & Χαμηλοθώρη Λία, Antonio Torres & Michael Loverich, Araceli Lemos, Bakkeslett Eva, Barnaby Barford, Beat Lippert, Boris Eldagsen, Chi-Yu Liao, Christina Gangos, Christine Sun Kim & Thomas Benno Mader, Dawn Nilo, Don Lawrence, Dorotea Saykaly, Duncan McDowall, Feargal Cunningham, Gina Folly, Giorgio Bloch & Angela Cerullo, Greta Alfaro, Jan Brand, Jef le Bars, Jey Mal, Jo Graell, Jonathan Hodgson, Jørund Aase Falkenberg and Kristin Holand, Laurence Yadi & Nicolas Cantillon, Lena Kiss, Lennart Berggren, Marianne Darlén Solhaugstrand, Mark Nieuwenhuis, Miguel Andrés, Miki Ambrozy, Miloushka Bokma, Motomichi Nakamura, Muhammad Taymour & Nouran Sherif, Nicolas Kerksieck, Nina Hebting, Paul Taylor, Pawel Wojtasik, Petra Freeman, Philippe Saire, Regis Golay, Renata Ferraz & Hugo Meijer, Run Wrake, Sabine Schründer, Saltator Dance Company, Samantha Dillehay, Sarah Cox, Stephen Irwin, Stuart Hilton, Tanja Thorjussen, Thale Fastvold, Tim Macmillan, Vera Hoffmann, Wang Ramirez, Yolanda Esther Bürgi, Αγγελή Ηώ, Αγγέλου Ελένη, Αθανασοπούλου Κατερίνα, Ακριθάκης Αλέξης, Αλεξίου Ειρήνη, Αναστασάκος Μανώλης, Αποστόλου Ευγενία, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βασιλακάκης Βασίλης, Βενέτης Χρήστος, Βενετόπουλος Μπάμπης, Βλαχάκη Μαριλίτσα, Γιαννικοπούλου Στρατηγούλα, Δασκαλάκης Στέφανος, Εγγονόπουλος Νίκος, Ζερβάκη Ντιάνα, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ηλιάκης Μάριος - Σέργιος, Καρράς Ηλίας, Κατσαδιώτης Χριστόφορος, Κατσάγγελος Γιώργος, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Καφίδα Ιωάννα, Κερεστετζής Κωνσταντίνος, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κοσμαδάκη Μαρία, Κουρσάρης Σπύρος, Κούσιος Χάρης, Κουτσούμπας Δημήτρης, Κρυσταλλά Ασπασία, Κυριακόπουλος Νίκος, Κυριτσόπουλος Αλέξης, Λάππας Γιώργος, Λεβίδης Αλέκος, Λίτη Αφροδίτη, Λόλης Ανδρέας, Λύρα Ελένη, Μακρής Θανάσης, Μανουσάκης Μιχάλης, Μαντζαβίνος Τάσος, Μαυρίδης Έκτωρ, Μισούρας Τάσος, Μίσσιου Λουίζα, Μόραλης Γιάννης, Μοσχοβίτης Χαράλαμπος, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπίσυλλα Νίκη, Μπιτσάκης Εμμανουήλ, Μπέμπη Λίνα, Μπέλλου Ράνια, Μποκόρος Χρήστος, Μπότσογλου Χρόνης, Μπουρίκα Μαρία, Νικολάου Νίκος, Νομίδου Βάλλυ, Ντόνεφ Αντώνης, Ξιφαρά Ιόλη, Πανονίδου Ελπίδα, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαηλιάκης Ηλίας, Παπαϊωάννου Κλειώ - Αναστασία, Παπακώστας Αχιλλέας, Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος, Παπανικολάου Βασίλης, Παπανικολάου Κώστας, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Παυλόπουλος Τάσος, Πιάτου Άννα, Πίντζου Σοφία, Πλέσσας Κώστας, Ρόρρης Γιώργος, Ρουμελιώτη Ναταλία, Σακαγιάν Εδουάρδος, Σαχίνης Χριστόπουλος, Στάβερης Αντώνης, Σταυράκη Μαργαρίτα, Στυλιανίδου Βασιλεία, Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), Τάταρης Δημήτρης, Τέτσης Παναγιώτης, Τσακάλη Άννα Μαρία, Τσακίρης Γιώργος, Τσαχρέλια Δήμητρα, Τσότρα Γιώτα, Τσουμπλέκας Δημήτρης, Φασιανός Αλέκος, Φειδάκης Πάνος, Φιλοπούλου Μαρία, Χανδέλης Στέφανος, Χανδρής Παντελής, Χάνης Ανδρέας, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χατζηανδρέου Μαρία, Ψυχοπαίδης Γιάννης.

Οι καλλιτέχνες/ εκπαιδευτές που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι οι εξής: Αθανασοπούλου Κατερίνα (Καλλιτέχνης - ειδική σύμβουλος Animator καθηγήτρια στο Lon¬don College of Communication), Αντωνοπούλου Τιτή (Καθηγήτρια Σύγχρονου Χορού - Χορεύτρια), Ατματζίδη Ειρήνη (Καθηγήτρια Χορού), Γύρα Αντιγόνη (Χορογράφος - Καλλιτέχνης - Διευθύντρια Κινητήρα), Γαλάνη Μάρω (Χορογράφος - καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πάτρας), Δημητροπούλου Εύη (Σκηνοθέτης - Ηθοποιός - Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής), Δημητρίου Ανδρομάχη (Φιλόλογος), Ευθυμίου Τζίμης (Εικαστικός - Εκπαιδευτικός), Kακουδάκη Τζωρτζίνα (Σκηνοθέτης - Θεατρολόγος), Κυριακίδης Νίκος (Ηθοποιός - Συγγραφέας), Λώλη Ειρήνη (Δασκάλα χορού - Hypnosis Practitioner) Μαλταμπέ Μαρία (Ηθοποιός - Εκπαιδευτικός), Μαρκόπουλος Στάθης (Κουκλοθέατρο), Μαχαιριανάκη Άννα (Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος - Παιδαγωγός Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης), Μυλώνης Κων/νος (Ηθοποιός - Εκπαιδευτικός), Σιδηροπούλου Δέσποινα (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης), Σταυρίδου Ελισάβετ (Ηθοποιός - Θεατρολόγος), Τσιάμης Δημήτρης (Σκηνοθέτης - Ηθοποιός), Τσιρτσώνη Ζένια (Κοινωνική Λειτουργός - Εικαστική Θεραπεύτρια), Τσουραμάνη Ειρήνη (Θεατρολόγος - Θεατροπαιδαγωγός), Χαραλάμπους Μαίρη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας - Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια), X-SALTIBAGOS (Κουκλοθέατρο και Θέατρο Δρόμου). Την κύρια επιμέλεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρότεινε η Ελπίδα Πανονίδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ