Εικαστικα

ΑΝΑΜΜΑ: Μια ομαδική έκθεση κεραμικής στη Σύρο

Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο ΧΙΜΑΙΡΑ art & craft στην Ερμούπολη Σύρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
elena_manali

ΑΝΑΜΜΑ: 33 κεραμίστες απ όλη την Ελλάδα δημιουργούν τη δική τους εκδοχή ενός μη ηλεκτρικού φωτιστικού (κηροπήγιο, λυχνάρι κλπ)

άναμμα το [ánama] Ο49 : η ενέργεια του ανάβω. 1. ANT σβήσιμο. α. η δημιουργία φλόγας σε ένα εύφλεκτο συνήθ. υλικό: Tο ~ της φωτιάς / των ξύλων. Tο ~ του κεριού / της λάμπας του πετρελαίου.

Άναψε ένα κερί.
Είναι η φράση που σκεφτόμαστε όταν θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν, όταν θελουμε να ζητήσουμε κάτι πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις, όταν νιώθουμε ανασφάλεια.

Αυτή η συνήθεια, αποτελεί φυσική ανάγκη του ανθρώπου σε όλη την ιστορία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης

Κάθε επίκληση σε οποία δύναμη, σε ό,τι άγνωστο και άπιαστο, ξεκινάει με το άναμμα ενός κεριού. Για λόγο ανεξήγητο αυτή η μικρή φλόγα έχει τη δύναμη να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας που τίποτα άλλο δεν μπορεί.

elena_manali_3

Το άναμμα του κεριού όμως έχει το κόστος του. Για να πετύχεις αυτή τη μικρή μαγική φλόγα που θα σε φέρει πιο κοντά στο να εκπληρώσεις τη στιγμιαία ανάγκη σου, έχει το τιμημα της. Το λάδι στο καντήλι, η κηρήθρα στο κερί, υλικά πολύτιμα και χρήσιμα, μια μικρή θυσία, μια σπονδή στο άγνωστο. Ίσως ένας εξευμενισμό στην ανεξέλεγκτη δύναμη της φωτιάς που εντέχνως τιθασεύεται.

maggy_ioannou_syros_anama_5

Ίσως μια προσφορά στο άγνωστο για να μας πραγματοποιήσει την ευχή.

Σήμερα η προσφορά έγινε παραφίνη, το φως του κεριού είναι πολύ λίγο μπροστά στα watt του ηλεκτρικού λαμπτήρα και περιορίζεται σε ατμοσφαιρικά δείπνα και προσωπικές στιγμές. Κι όμως καμία από τις παραπάνω ανάγκες δεν άλλαξε. Τα μικρά τελετουργικά της φωτιάς, αυτά που είδαμε από τους παλιότερους και αυτομάτως (η όχι) συνεχίζουμε είναι ζωντανά. Χωρίς αναλύσεις και εξηγήσεις. Απλά συμβαίνουν.

zoi_lykourioti_2
helen_mudie_ioannidou

maria_sanoudaki

dora_tsirakoglou

Και η φωτιά, αυτό το παντοδύναμο δώρο του προμηθέα στην ανθρωπότητα, με πόσο κόπο χαλιναγωγήθηκε προς όφελος τους. Με αυτό το θείο δώρο οι 33 κεραμίστες μας δημιουργούν, παλεύουν κατακτούν και προσπαθούν να το εξευμενίσουν, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι τους εδώ και 8000 χρόνια.

33 έργα, 33 μη ηλεκτρικά φωτιστικά, όλα λειτουργούν με κερί ή λάδι
33 εκφράσεις του παραπάνω τελετουργικό από 33 μοναδικούς καλλιτέχνες

Επιμέλεια έκθεσης: Μάνος Μαστοράκης
Επιμέλεια χώρου: Σπύρος Καπής

anamma_poster
Ημερομηνία: 14/09 – 14/10/2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ